Összes oldalmegjelenítés

2014. június 1., vasárnap

Építészet és bor Közép-Európában - 2014.05.29.

„Ha az épület a megjelenésével megszólít, akkor a jó bor beszél hozzánk.”


A Fuga galériában került megrendezésre ezen neves kiállítás, amely rávilágít a közép-európai borkultúra és a kortárs építészet kapcsolatára.

A szervezők kreativitását mutatja a pincészet csúcsboraiból a hordók fölé belógatott egy‐egy palack. Itt el is érkezünk ahhoz a ponthoz, amikor a látogató a vizuális élmény mellé szívesen megkóstolná az itt bemutatott tételek egyikét.

Egy vonzó borászat kialakítása a világ minden vezető építésze számára megtisztelő feladat.

Ez a kiállítás nyolc nagy borászati múlttal rendelkező ország, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia legfontosabb projektjeit mutatja be.

A borászatok építészete kulturális és társadalmi jelenségként kerül bemutatásra, mint a hagyományos mesterséget és a modern progresszív designt összekötő kapocs.

A komplexitást fokozza az adott területre jellemző kifüggesztett mintakőzet minden épület alatt.

A projekt a közép-európai borászatok fejlődését a kortárs építészet szemszögéből vizsgálja, és Közép-Európa építészetileg legérdekesebb és legkiemelkedőbb borászatait mutatja be. A kiválasztott borászatok építészetükön túl kitűnő borokkal is jeleskednek.

A kiállítás a borászatok legújabb trendjeit mutatja be, melyek a bortermelést minden látogató számára vonzóvá teszik, és elősegítik a borvidékek további fejlődését.

A hazai pincészetek közül a Konyári, a Bazaltbor Badacsony, a Füleky, a Disznókő, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, a Weninger és a Kreinbacher birtokok kerültek kiválasztásra.

A kiállítás megnyitója 2013 novemberében volt Prágában, melynek részeként nemzetközi bor- és építészeti szimpóziumot is tartottak.



A kiállítást Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke nyitotta meg.

Kurátor: Dan Merta, a Jaroslav Fragner Galéria vezetője.

Krásná Hora-i borászat


The world has fallen in love with wine. To create an attractive vineyard belongs to prestigious commissions for world top architects. The exhibition presents the most important projects from eight countries with rich wine history: Austria, the Czech Republic, Germany, Hungary, Italy, Poland, Slovakia and Slovenia. The wine architecture is presented here as a cultural and social phenomenon and a link between traditional craft and modern progressive design.



A rendezvényre két cseh (Sonberk, Krásná Hora) és egy szlovák borászatból (Elesko) érkeztek borok. Persze végigkóstoltuk az összeset. :)

Egy kellemes meglepetéssel kezdtük a sort, magasabb alkohollal, intenzív színvilággal, csonthéjas, diós ízjegyekkel rendelkező tradicionális tokaji furmint pezsgővel képzelhettük bele magunkat a tervek világába. Majd egy kevésbé populáris, maradék cukrot jócskán tartalmazó rozén gyorsan túllépve egy fehér- és egy vörösbor következett. Ezek alapvetően helyi fajtákból készült borok, a Pálava illatos, ásványos jegyeit hordozva egy szép fehérborral, míg a Dunaj egy mély, testes, lekváros, csokis vörösborával ismerkedhettünk meg, miközben hazai és külföldi borászatok között nézelődtünk.



A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap és a budapesti Cseh Centrum támogatásával jött létre.
A kiállítás Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, és még számos egyéb kelet-európai országba is ellátogat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...