Összes oldalmegjelenítés

2015. január 29., csütörtök

Vince napi "kis" kóstoló a Borháló Ferencvárosban - 2015.01.27

„Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince.
Ha fénylik Vince, megtelik a pince,
Ha nem csorog, üres lesz,
Ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod.”




 Vincze napja alkalmából a ferencvárosi borháló  kis kóstolót tartott Vincze borokból.

A hagyománytisztelő boros gazdák úgy tartják, hogy Szent Vince a bor védőszentje, napja, január 22 - mely egyben a Magyar Kultúra Napja - a termésjóslás napja. Ekkor készülődik a tavasz, de legalábbis kezd visszavonulni a tél. Tehát a "szőlővessző pálfordulóján” minden bortermelő vidéknek megvan a maga hagyománya. A hagyomány szerint ilyenkor nemcsak a mennyiséget, de a termés minőségét is meg lehet jósolni. A gazdák vesszőt metszenek (vincevesszőket), üvegbe teszik, s várják hogy kihajtson.



Vincze Béla egri borász folyóboraival ismerkedhettünk a kóstolón.

Vincze Béla többéves nagyüzemi borászkodás és tapasztalat-szerzés után, 1994-ben alapította meg saját családi pincészetét.
A borászat rendelkezik a modern szőlő-feldolgozáshoz és borkészítéshez szükséges minden eszközzel.
Mindemellett a pincészet nagy hangsúlyt fektet az egri hagyományok követésére, a hosszú és türelmes tölgyfahordós érlelésre.
A magas színvonalú borkészítést már az első, 1994-es évjárat borai is bizonyítják. Vincze Béla Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon borait az 1997-es bordeaux-i, “Challenge International du Vin” megmérettetésen a nemzetközi zsűri arany- és bronzérmekkel jutalmazta.A birtok fő célja kiváló minőségű, nagy érlelési potenciállal rendelkező Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir borok készítése.
A kínálatban különleges helyet foglal el az Egri Bikavér, mellyel a birtok kizárólag kiváló évjáratokban lepi meg a fogyasztókat.


A kóstolt tételek:

Chardonnay: Szép világos fehéres-zöldes árnyalata sugallja az eleganciát, könnyedséget. Illata üde, gyümölcsös. Ízében a finom gyümölcsaromák kiegészítik a játékos savakat. Telt aromái nem nehezednek ránk.

Rosszfiú Cuvée: Gazdag illatokkal kitárulkozó vörösbor, melynek könnyedsége, szelídsége kifogástalan.
Egy szép házasítás, nagyon jó áron, a mindennapok szebbé tételéhez. Illatos, jó ivású bor, amelybe szívét-lelkét beleadta a készítője.


Cabernet Sauvignon: kisfahordóban érlelt. Bíborvörös színű, könnyeden mozog a pohárban. Erdei gyümölcsös, tejszínes illatokkal, ízekkel kitárulkozó bor. Komplex íz világában is megjelennek az illatjegyek, fekete ribizli, szilva.
  Illatában főleg ribizlis, piros bogyós gyümölcsök, háttérben szép fűszerességgel. Szájban zamatos, a ribizlis jegyek itt is felfedezhetőek, amit szegfűszeges, cigánymeggyes aromák kísérnek. Korrekt, jó ár/érték arányű bor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...