Összes oldalmegjelenítés

2015. január 23., péntek

Vince napja a Borháló Újbudában - 2015.01.22

"Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!"
A Borháló Újbudában koccintást tartottak Vince napja alkalmából.

Szent Vince ünnepének dátuma (január 22.) következtében lett népszerű mint időmeghatározó szent, különösen a szőlősgazdák körében. Vince nálunk is ismert, borvédőszent volt. Napja általános termésjósló nap.
A borszaküzletben jeles pincészetek legújabb évjáratait kóstolhattuk meg.


Kóstolt tételek:

Babarczi pincészet (Pannonhalma): Irsai Olivér
A halványsárga bor illatában közepesen intenzíven érezhetőek a bodza mellett a fehér virágok, és a citrusos jegyek. Ízben kellemes, a frissítő savgerinc, az illatnak megfelelő citrusos, fűszeres aromákkal harmonizál, amelyhez könnyed test párosul.

A Babarczi pincészettel már tavaly októberben volt szerencsénk megismerkedni.


Madaras pincészet (Balatonfüred-Csopak): Királyleányka friss, lendületes, felemelően könnyed bor a Balaton és Dörgicse sajátos illataival, ízeivel. A királyleányka savban gazdag, hosszú ízvilágú. Kimondottan fajtajelleges aroma jellemzi némi sós behatással.

Babarczi pincészet (Pannonhalma): Tramini Színe aranysárga, rózsa illatú. Zamatában kissé muskotályos, fűszer, gyümölcs, fahéj és méz jegyekkel. Savai rendkívül harmonikusak.

Font pincészet (Kunság): Kékfrankos rosé
Igazi "ropogós" rosé. Málna jegyekkel.

Tóth Ferenc (Eger): Kadarka: paprikás, gazdagon fűszeres illatvilág. A frissesség és az ászkolásból származó puhaság, lekerekedettség játéka határozza meg a kortyokat, amelyek hosszúak és határozottak.

Babérliget pincészet (Villány): Derű Cabernet franc és Merlot házasítása
Közepes testű borköltemény, harmonikus illat és ízkompozíció. Lágy. kedves, derűs bor bölcsességgel, érettséggel, humorral. Gazdag cseresznyés áfonyás gyümölcskavalkád kicsit fűszeres, borsos háttérrel.


A Borkereskedésben „vincevessző áztatás” is történt, a hagyomány szerint.

A szőlősgazdák a Vince-napi vigasságot követően hazafelé menet un. vincevesszőt metszettek. A szőlővesszőket a meleg szobában öblös szájú üvegbe helyezték el. Ha kihajtanak a vesszők, megmutatják, hogy nem fagytak le a rügyek, és a kifakadó vessző hajtásain képződő virágfürtkezdemények megmutatják a szőlőtermékenységét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...