Összes oldalmegjelenítés

2015. február 13., péntek

Furmint Február - Borháló Ferencváros 2015.02.12

Öntsünk februárban Furmintot a poharunkba.

Immár hatodik évéhez érkezett a Furmint Február rendezvénysorozat ezen alkalomból a ferencvárosi Borháló 5 tételből álló Furmint kóstolót szervezett vásárlóinak.

A Furmint egy kiemelkedő szőlőfajta. Mindezen felül szinte kizárólag a miénk. Ezért szerintem nagyon jó ötletnek tartom ezen fajta népszerűsítését és hogy egy egész hónapot szentel neki a boros közösség.

Miért kiemelkedő, különleges szőlőfajta a furmint?

A furmint a filoxéra vész előtt meghatározó szőlőfajta volt az ország szinte teljes területén. Ez a szőlőfajta tudja leginkább vissza tükrözni a terroirt, legyen az Tokaj vagy Somló, vagy esetleg más magyar borvidékünk. Ez az a fajta, amelyből világviszonylatban is kiemelkedő nagy száraz fehérbor készülhet. Alapja a világviszonylatban jelenleg egyetlen ismert, elismert és híres magyar bornak, a tokaji aszúnak is. Széles spektrumon mozog, a könnyű reduktív száraztól a komplex dűlőszelektált nagy, száraz fehérborokon át a késői szüretekig, a szamorodniig és az aszúkig.

A furmint egy késői érésű szőlőfajta, amely magas beltartalmi értékeinek és jelentős savtartalmának köszönhetően mind édes, mind száraz borok készítésére alkalmas. A hosszú érési idő adta koncentrációnak köszönhetően a bor tisztán képviseli a szőlő eredeti gyümölcsaromáit és a termőtáj talajának ásványos ízeit még hordós érlelés esetén is.


A kóstoló során mindenki kapott egy értékelő lapot, ahol a bor jegyei alapján mindenki eldönthette, hogy melyik tétel ízlett számára a legjobban.

Kóstolt tételek:

Radics Barna: Tokaji Furmint Száraz 2012
Radics Barna: Radics Barna Pazar Furmint 2011
Furmint a rátkai Istenhegy-dűlőből, 2012 szeptembere óta palackban érlelt, komplex, rétegzett ízekkel megjelenő, nagy formátumú Furmint.
Homoky András: Tokaji Furmint Száraz 2013
Homoky András: Tokaji Furmint Édes 2013
Royal Tokaji: Csillagút Kései szüretelésű Furmint 2011
Nyári László: Pannon Tokaji Furmint félédes 2012, Pannon Tokaji Furmint száraz 2012


A bor értékelő lapon a következő szepontok szerint lehetett értékelni a borokat.
Megjelenés (tisztaság, szín)
Illat (intenzitás, minőség)
Zamat (intenzitás, hosszúság, minőség)


A kóstoló végén a Homoky furmintok mellett raktuk le voksunkat így vettünk a száraz és az édes borból is egy-egy 2 literes palackkal.


Borászportál cikke a Furmintról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...