Az olaszrizling hazánk egyik legjelentősebb fajtája, hiszen a legnagyobb területen termesztett fehér szőlő, és szinte mindegyik borvidéken megtalálható. Különlegességét az adja, hogy visszafogott aromái révén képes kifejezni a termőtáj adottságait, különös tekintettel a Balaton északi partjának és Egerszólát dűlőinek vulkanikus talajára.
Az Olaszrizling Október célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a különleges fajtára, megmutassa kiemelkedő adottságait, változatosságát. Az olaszrizling nemcsak a mindennapok bora lehet, hanem dűlőszelektált és válogatás tételei által az egyedi alkalmak méltó kísérője is.
Idén 83 borászati kiállító várja az érdeklődőket a Corinthia Hotelben valamint 3 mesterkurzusra is lehetőségük lesz ellátogatni az Olaszrizling ismereteiben mélyebben elmerülni vágyóknak.
Mesterkurzusok:
Rizling Vlassky, welschriesing és grasevina - Határon túli olaszrizling mesterkurzus
Előadó: Káli Ildikó (Boroktató, sommelier, borszakíró)
Időpont: 14:00-15:30
Jegyár: 4000 Ft
Időpont: 14:00-15:30
Jegyár: 4000 Ft
Rizling Vlassky, welschriesing és grasevina – megannyi
elnevezés, melyek mindegyike az olaszrizling szőlőfajtát rejti
Magyarország szomszédos országainak borvidékeiről. Ausztria, Szlovákia,
Horvátország különböző területei, más-más terroir, melyekben az
olaszrizling egészen új dimenzója jelenik meg.
Borsor:
- Prisckler Welschriesling 2015
- Tement Welschriesling 2014
- Bott Frigyes Olaszrizling 2015
- Mátyás András Olaszrizling 2015
- HR Winery Rizling Vlassky 2015
- HR Winery Rizling Vlassky 2012
- Strekov 1075 Nigori Olaszrizling 2014
- Vina Kalazic Grasevina 2013
Volcanic Olaszrizling from the view of a foreigner
Előadó: Robert Smyth (nemzetközi borakadémikus, borszakíró)
Időpont: 16:00-17:30
Jegyár: 5000 Ft
Időpont: 16:00-17:30
Jegyár: 5000 Ft
Az előadás angol nyelven történik!
Olaszrizling comes alive in the volcanic soils with which certain
Hungarian wine regions are blessed. In these prized soils, so highly
sought in the world of wine, the grape can capture the structure
building acidity it often lacks, enabling winemakers to make really
complex and quite concentrated wine that strikes an impressive balance
between intensity and elegance. Olaszrizling is particularly expressive
in the basalt soils of the northern shore of Lake Balaton in Badacsony
and Balaton-felvidék, as well as in Somló where it can even surpass the
supposedly much more noble Furmint and Hárslevelű.
Borsor:
- Molnár es Fiai Olaszrizling 2015 (Mátra)
- Káli Kövek Rezeda 2015 (Balaton-felvidék)
- Gilvesy Bohém 2015 (Badacsony)
- Laposa 4hegy Olaszrizling 2015 (Badacsony)
- Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2015 (Badacsony)
- Villa Tolnay Olaszrizling 2015 (Badacsony)
- Györgykovács Imre Olaszrizling 2015 (Somló)
- Kreinbacher Szőlőbirtok Aranyhegy Olaszrizling 2008 (Somló)
Modern kihívások – A gyümölcsösség megőrzése a borokban
Előadó: Szendei Gergő (borász, MTKI szaktanácsadó)
Időpont: 18:00-19:30
Jegyár: 3000 Ft
Időpont: 18:00-19:30
Jegyár: 3000 Ft
Szendei Gergő borász, megjárta az Újvilágot, Kaliforniában és
Új-Zélandon is többször szüretelt. Előadásán a hagyományos borkészítési
metódusból kiindulva technológiai ismereteket szerezhetnek a hallgatók -
a mesterkurzus mégsem csak szakembereknek szól, hanem mindenkinek, akit
érdekel a gyümölcsösség technológiai kialakítása és megőrzése egy-egy
borban. A kóstolás során a hallgatók a primőr aromák és a képződött
aromák közötti különbségre is ráérezhetnek. A borsort az előadó több
európai országból és Magyarországról válogatja össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése