A Múzeum soronkövetkező borestje során a Ludányi Pincészet mutatkozott be. Bepillanthattunk a műhelytitkokba, megkóstolhattuk a borokat, melyeket maga a borász mutatott be nekünk.
A Ludányi Pince 1995 óta működő borászati vállalkozás Gyöngyöstarjánban.
Céljuk a legmodernebb borászati eljárások alkalmazásával egyedi stílusú, magas minőségű borok készítése. Jelenleg 9 hektár első osztályú szőlőterületen gazdálkodnak, melyeken termésszabályozással és különleges odafigyeléssel próbálják biztosítani a kiváló alapanyagot boraikhoz.
A szőlőfajták 90%-a fehér, a többi kék szőlő, összetételét tekintve: Olaszrizling, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Cserszegi Fűszeres, Zenit, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon.
Boraik - fehérek és vörösek egyaránt - reduktív technológiával készülnek (hűtött erjesztés, tárolás
acéltankban), így jellemzően frissek, üdék, gyümölcsösek. Munkájuk egyik vezérelve, hogy
pincészetükből olyan kiváló minőségű borok kerüljenek ki, melyek méltán megállják helyüket a hazai és külföldi igényes borfogyasztók körében is. Palackozott boraikat a magyar gasztronómiában számos étteremben megtalálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése