- Bortanfolyam: 2017. március 22. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
Kalandozás a vadregényes Balaton-felvidéken
- A Balatonfelvidéki borvidék izgalmas talajadottságai és egyedülálló klímaviszonyai
- Egyedi klímamódosító tényezők, mikroklímával rendelkező termőhelyek: mitől emelkednek ki egyes borvidékek a környező területek közül?
- A Káli-medence különös kis világa
- Mi fán terem a „Balatonbor?”
- Fajtaismeret: Rizlingszilváni, Zenit
- Bortanfolyam: 2017. április 5. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
Szomszédok, 332. fejezet: Sopron és Burgenland
- A Soproni borvidék talaja és időjárása
- Sopron és Burgenland: egy vagy két borvidék? Különbségek, azonosságok.
- Fajtaismeret: Kékfrankos, Zöldveltelini
- A kékfrankos legendája, a soproni borászat története
- Hogy működik a bio- és a biodinamikus gazdálkodás? Működik egyáltalán, vagy csak mese?
- Bortanfolyam: 2017. április 26. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
Kunság és Csongrád „tengersík vidékin”
- A Kunsági és a Csongrádi borvidék prózai egyszerűségű talaja, embert- és szőlőt próbáló időjárása
- Mire jó a homoktalaj és mire nem? Mivel jár a síkvidéki szőlészkedés? Értékek, nehézségek, előnyök, hátrányok.
- Acéltartályok, titkok és maffiatörténetek az Aranyháromszög homokjába temetve. Amit ma tudni lehet és tudni érdemes a ’90-es évek sötét üzelmeiről.
- Fajtaismeret: Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Generosa, Arany Sárfehér, Kövidinka
- Kitekintés: a Ménesi borvidék
- Bortanfolyam: 2017. május 17. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
Gemenc, Bácska és az Alföld randevúja: Szekszárd és Hajós-Baja
- A Szekszárdi és a Hajós-Bajai borvidék hasonló talaja és eltérő időjárása és kifogyhatatlan kulturális gazdagsága
- A svábok szerepe a magyar borkultúrában
- A „kézműves bor” fogalma és a körülötte dúló viták okai
- Fajtaismeret: Kadarka, Néró
- Kitekintés: Horvátország és Szerbia borászata
- Bortanfolyam: 2017. május 31. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
Mátra és Bükk ezer arca
- A Mátrai és a Bükki borvidék talaja, időjárása
- A két borvidék változatos fajtaösszetétele és kísérletező borászai
- Borok és ételek társításának elvei
- A borfogyasztáshoz kötődő rituálék, protokollok, szükségtelen és hasznos eszközök
- Kitekintés: az Újvilági (Amerikai, Új-Zélandi, Dél-Afrikai) borok
- Bortanfolyam: 2017. június 14. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
Badacsony, a hűvös szépség
- A Badacsonyi borvidék bazaltos talaja és szélsőséges klímája
- Fajtaismeret: Kéknyelű, Budai Zöld, Rózsakő
- A hűvös termőhelyek előnyei, hátrányai és jellegzetes borai
- Kitekintés: a német borok
- Ürmösborok, gyógyborok, likőrborok és egyéb furcsaságok
Korábbi eseményeink a sorozatból:
- Etyek, Neszmély és az oxigénnel vívott örök harcunk krónikái
- Az Etyek-Budai és a Neszmélyi borvidék talaja, klímája, jellegzetes borai
- Fajtaismeret: Sauvignon Blanc, Királyleányka
- Gyöngyözőborok, habzóborok
- A modern borkészítés módszerei, a nagyüzemi bor helye az életünkben
- A reduktív borkészítés rejtelmei
- Divatok a borfogyasztásban
- A Csopaki borok esete Rómával, Elzásszal és a savgerinccel
- A Csopaki borvidék talajai, klimatikus adottságai és szőlőtermesztési hagyományai
- A Római Birodalom borkultúrája és ennek hatása a mai szokásainkra
- A bor savai, ezek szerkezete és egyensúlya
- Fajtaismeret: Olaszrizling, Tramini, Szürkebarát
- Kitekintés: Elzász borai
- Ezer jóság Mórról és Tolnából. Mit nekünk Burgundia!
- A Móri és a Tolnai Borvidék talaj- és időjárási adottságai
- Fajtaismeret: Ezerjó, Zweigelt, Pinot Blanc
- Hazánkban kevésbé ismert borstílusok: testes, fahordós fehérborok, könnyed vörösek és a sillerbor
- Kitekintés: Burgundia borai
- Sokszínű Tokaj: száraz, édes, hagyományos és újító borok
- A Tokaji Borvidék változatos talajai, különleges klímája és évszázados hagyományai
- Az édes borok különböző típusai. Horrorsztorik és világklasszisok.
- Az aszúsodás különösen ritka jelensége
- A Tokaji Borkülönlegességek: hogyan készül az Aszú, Szamorodni, Fordítás, Máslás?
- Kitekintés: Sherry, Portói
- Kiruccanás Balatonboglárra és felfedező expedíció Zalába
- A Balatonboglári és a Zalai borvidék talajadottságai és klimatikus tényezői
- Fajtaismeret: Pinot Noir, valamint a csemegeszőlő- fajták (Csabagyöngye, Saszla) és a direkttermő fajták (Otelló, Noah, Izabella) borai
- A pezsgőgyártás különböző módjai: tradicionális, klasszikus és tankpezsgő
- Egekbe magasztalt és porig alázott borvidékünk: Eger
- Az Egri borvidék talaja és időjárása
- Fajtaismeret: Leányka, Turán, Blauburger
- Miért házasítják a borokat? A cuvée-k típusai, előnyei, klasszikus házasítások, és amit a Bikavérről tudni érdemes
- A borospince belső klímája, mire jó a nemespenész
- A leggyakoribb borhibák
- A Pannonhalmi agyagban gyökerező szentség
- A Pannonhalmi borvidék talaja, klímája és hagyományai
- A kötött talajok hatása a szőlőre, borra
- Fajtaismeret: Chardonnay, Rajnai Rizling
- A bor, mint szakrális ital: a különböző vallási és népi kultúrákban betöltött szerepe
- Kitekintés: a brit borásza
- A semmiből odatermett hegy: Somló
- A Somlói borvidék geológiai, talaj- és klimatikus adottságai
- A vulkanikus eredetű termőhelyek hatása a borra
- Az ásványosság jelensége
- Fajtaismeret: Furmint, Hárslevelű, Juhfark
- Borvidéken belüli minőségi különbségek: mitől jobb vagy gyengébb egy terület, és mely borvidékeken van ennek jelentősége?
- A nászéjszakák borának legendája
- Az izmos és a sármos: Villány és Pécs
- A Villányi és a Pécsi borvidék talaja és időjárása
- A fahordós érlelés hatása a borra, a különböző korú, méretű és pörkölésű hordók különböző ízei és az alapanyagul használt különböző fafajok jelentősége
- Fajtaismeret: Cirfandli, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
- Kitekintés: a Bordeaux-i borok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése