Összes oldalmegjelenítés

2017. április 28., péntek

PálinkaMozi - 2017.04.22

"Szabad-e locsolni?" 
PálinkaMozira voltam hivatalos


Mi is az a PálinkaMozi? Tehetnénk is fel egyből a kérdést. Autós mozikról már hallottunk illetve nemrég menyílt Magyarország első és egyetlen Ágy mozija is Pesten.

De ez kérem most teljesen más. A PálinkaMozi egy olyan kúltúrális szolgáltatás, amely erősen hat az érzékekre, ízlelő bimbókra . A PálinkaMozi maga, a tüzes emlékezet.


A Vinopiano Borbár rendezvényterme már kipróbált helyszíne Az ihatóbb Magyarországért elszánt csapatának, hiszen itt már több BorMozit is rendeztek az évek során.

A fiatal csapat - a boron kívül - elszánt híve a kulturált és tudatos pálinkafogyasztásnak. Én pedig, bár húsvét már elmúlt, de ha pálinkáról van szó mindig örülök, ha locsolják.

A két pálinkaház a Schiszler Pálinka és az Agárdi Pálinka meghívása garancia volt arra, hogy kizárólag a legmagasabb minőségű pálinkák kerüljenek a tüzes italok és filmek rajongói elé.

A kóstolósor pálinkái egytől-egyig díjnyertes, többszörös aranyérmes tételek. 2017–ben Országos Pálinka és Párlat Ongai, Quintessence champion és/vagy a nemzetközi Destillata versenyen egyaránt aranyérmes, szinte mindegyik párlat.


Schiszler Pálinkák

Az Alföld gyümölcseinek legjavát zárják üvegbe a Schiszler pálinkafőzde kézműves italkülönlegességei.

A kiemelkedő minőség nemcsak a régió kiváló termőföldjeinek, de az itt élő emberek kitartó munkájának is köszönhető, mellyel megteremtették a virágzó gyümölcsültetvényeket.


A Schiszler Pálinkákkal május 12-21 között a XXIII. Szegedi Borfesztiválon is találkozhattok.


Agárdi Pálinka

A pálinkakészítés mestersége sokat változott az idők folyamán. Az Agárdi Pálinkafőzdében felismerték, hogy a pálinkakészítés többet jelent a hagyományok és a modern technológia ötvözésénél: olyan alkotó folyamat, melyben a tökéletességre törekvő teremtő ember szerepe a technológia fejlődésével sem csekélyebb, mint évszázadokkal ezelőtt.


Az Ausztriában megrendezésre került Destillance pálinka és párlat versenyen tíz ország 1054 párlatából, a szakmai zsűri döntése alapján, az Agárdi Pálinkafőzde lett a nemzetgyőztes.

Az Agárdi Pálinkákat április 28 és május 1 között a X. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők.


A film vetítése előtt az első két tétellel ismerkedhetett meg a közönség, ami nem volt más mint egy Irsai Olivér valamint egy Miraculum Kajszibarack.


Schiszler Irsai Olivér Szőlő Pálinka 42%

Ismerjük már jól a borból az irsai fajtát, könnyen érthető áradóan parfümös a drága! Pálinkában sem hazudtolta meg magát, benne volt az Olivér-faktor. Viszonylag magához képest visszafogott az illat, szép szőlővirágos ahogy kell, de megfontoltan. Bőven bepótolja a zamat, jó traubis, muskotályos, citrusos és elvárható szinten selymesen lecsengő. Hölgyeim és Uraim ez prémium szint, torokkaparás kizárva.


Agárdi Miraculum Kajszibarack Pálinka 40%

Nagymamalekvárja, kajszi íz? Mind ott van és ugrik is ki a pohárból, hiába ez a legjobb gyümölcsökből készült cefre. Aztán a tornyos lepárlással kíméletesen lefőzve. Éppen csak bedunsztoltam a sárgabaracklekvárt, még nagyon élénk a színe. Másnap ki kell bontani egyet, no ez a frissesség van ebben a kiválóan balanszírozott pálinkában. Gönci és Pannónia fajtákból szüretelve teljes érésben, potyadék kizárva.



Pár szó a filmről

David Lynch 1990-es filmje nem véletlenül került a pálinkák mellé. A Veszett a világban újra meg újra felbukkant a tűz motívuma. A tűz, amely megtisztít és elpusztít, mozaikszerű kirakós játékra hívja a nézőjét. A fiatal (26 éves) Nicolas Cage játéka sablonoktól mentesen varázsolja el a mozirajongókat. A bizarr humor, az extrém helyzetek megfűszerezik ezt a 27 éves alkotást, amely ma is frissen hat.


A filmet már korábbról jól ismertem, hiszen nagy Cage fun voltam egy időben. Most újranézve a filmet, a finom pálinkák kortyolgatása közben, igazi nosztalgikus hangulatba kerültem. Mind inkább éreztem, hogy jó helyen járok. Örültem, hogy van ilyen lehetőség is Pesten.



A mozi egy pár perces szünet erejéig félbe maradt, mikor is újabb két tétel került a poharakba.


Agárdi Miraculum Feketecseresznye Pálinka 40%

Finom kis csokoládés ízjegyek, némi cseresznyebefőttes zamattal. Egy Fekete-erdő tortához és más süteményekhez kiváló kísérő lehet. Marcipános bevillanások, sima textúra, átsiklik a torkodon.


Schiszler Sárgavilmoskörte Pálinka 42%

Az év legjobb vilmoskörtéje, és igen. Ez a körte olyan, hogy megszólal a pohárban. A legfinomabb érett körtezamat árad illatban és ízben egyaránt. Olyan az aromavilág, mint amikor leszeded a gyümölcsöt a fáról, éppen csak megtörölgeted és már harapod is. Friss és egyben édes is, elvarázsol…


A vetítés végén pedig az utolsó két tételt ízlelhette meg a lelkes néző közönség.


Agárdi Kökény Pálinka 40%


Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származik vadon termő gyümölcs, ezt úgy kell külön összegyűjteni. Bizony a kihozatal itt sem túl magas és a nagy magvak is megnehezítik a feldolgozást. Átható marcipán, kimagaslóan intenzív, némi kesernyés lecsengéssel, igazán különleges tétel.

Schiszler cékla párlat 42%


Ez a párlat, ( pálinkának nem nevezhető, mert nem gyümölcsből készül) a föld és az édes vegyüléke, nagyon izmos céklaíz. Fogyasztása haladóknak ajánlott, a gasztronómiában sokoldalú felhasználás várhat rá.

Ezen tétel egy valódi meglepetés volt számomra. Még sosem kóstoltam ezelőtt zöldségből készült alkoholos italt. Beleszagolva a pohárba egyből az üde cékla illata köszönt vissza. Kellemesnek éreztem és az ízében sem csalódtam. Persze lehet mondani, hogy elfogult vagyok hiszen nincs viszonyítási alapom, de így legalább lett egy nagyon jó támpontom, ha esetleg újra hasonló italt kóstolok.


A kóstolósor végén egy kötetlen beszélgetés alakult ki az ott lévő társasággal természetesen a pálinkákról.

Az Agárdi Pálinkafőzde és a Schieszler pálinkák garantálták, hogy megváltozzon a pálinkákról kialakult kép. Ezek nem azok a kerítésszaggató italok melyeken jobb minél hamarabb túlesni. Ezen pálinkák minden cseppjében ott vannak a zamatos gyümölcsök és a főzési technológia bársonyosra párolja őket. Ezek a gyümölcsök nem a fa alól kerülnek összeszedésre, hanem a legideálisabb állapotban szedik le őket. A valóban minőségi pálinka egy másik világ.



A rendezvény bizonyította, hogy a zamatos, minőségi pálinkák és egy tüzes film párosítása jól működik.




Most viszont egy időre a PálinkaMozi bezár, hogy a jó idő beköszöntével már inkább a könnyed rosé borok élvezetének adja át a helyet. Május 25-én a Rozé BorMoziba várják a bor szerelmeseit a rendezők.

Bővebben a mostani PálinkaMoziról Az ihatóbbMagyarországért internetes oldalán olvashattok. Az oldalon számos egyéb információt találtok borokról, rendezvényekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...