Összes oldalmegjelenítés

2018. augusztus 29., szerda

I. Hungarian Gettogether - 2018.08.16

 "az írás egy szakma, a bor ismerete egy másik, a kettő együtt egy harmadik. Aki belekezd a harmadikba, nem spórolhatja meg az első kettőt." Ercsey Dániel (winesofa.eu)
 
Fotó: Borfokoló
 
 Csodás augusztusi délutánon érkeztünk meg Etyekre, ami Budapesttől kb 40 km-re található.

Etyek az Etyek-Budai borvidékhez tartozik.

Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Teljes termőterülete 5600 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.

A busz egy nagy beton placcon tett ki minket, ahonnan pár perces sétával már az Etyeki présházaknál is voltunk.

Fotó: Borfokoló

Az út szélén édes szőlő terem, a panoráma pazar és a romantikus kőúton haladva sorra jobb és bal oldalon présházak váltakoznak. Egyik modern, másik romantikus hangulatú, megint másik borostyánnal befutott. Itt egy macska nyújtózkodik, ott egy régi prés áll. Én csak kapkodtam a levegőt és fotókat készítettem mert mindent meg kellett örökíteni.

Ha jártatok már Etyeken akkor tudjátok miről beszélek, ha nem akkor mindenképp menjetek és nézzétek meg, mert ezt mindenkinek a saját szemével kell látnia.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

A Hungarianwines nem hiába találta ki, hogy erre a helyre szervezze meg az első Hungarian Gettogether díjátadó rendezvényét, amely egy zártkörű VIP élményt nyújtó felejthetetlen eseményt jelentett nekünk szakmabelieknek, a Haraszthy Borbirtokon.

Ezen rendezvényen adták át az első alkalommal megrendezett WebWineWriting nevet viselő verseny nyerteseinek a méltán megérdemelt díjakat.

A verseny életre hozásának legfőbb célja volt, hogy a magyar bort népszerűsítő jobbnál jobb írások szülessenek.


A versenyben kategóriánként 3 magyar és 3 angol nyelvű írás került a döntőbe.

A kategóriák Tokaj, Villány illetve Bor- és gasztronómia témában kerültek kiírásra.

A verseny nyertese egy spanyolországi utazást nyert, ahol is részt vehet az októberi CavaTast-en, ami a legjelentősebb Cava ünnep Spanyolországban.



Díjazottak: 

Újra Tokaj! - Szabó Hajnalka
Csak a színe legyen vörös! - Török Ferenc
Sokszínű Magyarország - Szabó Zoltán


Tokaj again! - Perica S. Radovic
Red is the colour! - Matthew Horkey
Colourful Hungary - Dorde Pesic


Fotó: Borfokoló 
Tüske Gyöngyi



A kulináris élvezetekről a Miele Főzőiskola chéfje Kis Sándor és a Miele szakácsai gondoskodtak, akik egész délután finom fogásokat készítettek az erre az alkalomra felállított látványkonyhában. Ezen ínycsiklandó falatkákat a szemfüles vendégek természetesen meg is kóstolhatták.

A fogások az alábbiak voltak:
Báránysült fügés-mazsolás-fűmagos bulgurral, gorgonzolás sajtmártással leöntve
Szűzérme ananászon tabuláréval
Marhanyelv

A nem eléggé szemfüles vendégek sem maradtak éhesek, hiszen az este során a Haraszthy Pincészet Cinnamon étterme street food ételeket árusított a résztvevők számára.

Mi is az utóbbi vendégek közé kerültünk így meg is kóstoltunk egy finom argentín hot-dogot. 


Fotó: Borfokoló 
Mindezen esemény a festői szépségű Etyeken került megrendezésre, a csodás Haraszthy Pincészet Amfyteátrumában.



A Hungarian Gettogether rendezvény célja a kapcsolatteremtés, de főleg az, hogy jól érezzük magunkat egy fantasztikus környezetben. Ugyanakkor a szervezők szeretnének segíteni is egy arra érdemes egyesületnek, terveik szerint minden évben más civil kezdeményezést választanak. Idén az Érintettek Egyesület-re esett a választás, akik maguk is érintett családokként a daganatos és leukémiás gyerekeknek és szüleiknek segítenek az embert próbáló kezelések idején és utána.
Az egyesületből néhány érintett édesanya is ott volt a rendezvényen, és szívesen válaszoltak kérdésekre, illetve röviden bemutatták aktivitásaikat.





Mint utólag megtudtam az eseményre két színész is ellátogatott Horváth-Töreki Gergely és Horváth Lilla. Ők ketten körbementek a kiállítók standjainál és mindenhol produkálták magukat, sztoriztak és felborzolták a kedélyeket ("a bor ugye nem romlik meg ha sokáig marad a hordóban??")
Viszont így már értem miért is hallhattam egy szőke lánytól félfüllel, miközben egyik finom tétellel ismerkedtem épp, a Chardonnay-t "kárdonénak" ejteni. 



A délután során nagyszerű magyar borokat és spanyol cava-kat kóstolhattunk.

Az eseményre 15 borászat volt meghívva Magyarország különféle borvidékéről, viszont a borkínálat csak egy részét sikerült megkóstolnunk, hiszen minden borászat legalább 3-4 tételt hozott az eseményre.

Ilyen sok bort képtelenség mind megízlelni ezért ilyen borkóstolón különféle tematikák mentén lehet kóstolni.

Kóstolhatunk kóstolósort vagyis hogy minden pincészetnél csak a fehér tételeket majd ezek után rosékat végül pedig a vörös tételeket ízleljük meg.

De úgy is kóstolhatunk, hogy pincészetenként csak egy-két érdekesebbnek ígérkező tételt kérünk kóstolásra.

Vagy kiválasztunk magunknak három négy borászatot és csak azokra fókuszálva kóstolunk külön minden egyes tételt kiértékelve és a borászt kikérdezve a szüretről, a borkészítésről.

Természetesen olyan is van, hogy valaki inkább a fehér tételeket szereti, megint más a vöröseket preferálja, de lehetséges, hogy csak a nagyon friss vagy pont az érettebb, testesebb tételeket kóstolná.

A kóstolást mi pincészetenként ejtettük meg. Így várható volt, hogy nem mindegyik pincészet fog beleférni a délutánba. Ez így is lett sajnos.


A kiállító pincészetek mindegyikénél volt nem egy tétel ami felejthetetlen élményt szerzett számomra.

A soproni Taschner bor- és pezsgőház Chardonnay pezsgője, a móri Csetvei Pincészet amforás Ezerjó tétele, a badacsonyi Sabar pincészet Kéknyelűje, a Hajós-Bajai Koch pincészet Olasz módija, a Villányi Vylyan pincészet RedY-je valamint a Vino Castillo kereskedőház Cava-i nyűgöztek le.

Izgalmas volt, hogy nagyrészt maguk a borászok töltötték meg a poharainkat, akikkel így személyesen is lehetett egy-két néha mélyebb gondolatokat is megosztani, információkat megtudni.



Kiállító pincészetek voltak:


Taschner bor- és pezsgőház

Sopron
Soproni borvidék

Fotó: Borfokoló 
Taschner bor- és pezsgőház

Taschner Kurt 20 hektáron gazdálkodik sopronban, ahol Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Irsai Olivér, korai Piros Veltelini és Zenit fajtákat termeszt.

Kóstolónkat ennél a standnál kezdtük. Nagyszerű kezdésként egy gyöngyöző Chardonnay került a poharunkba. Mind illatában mind ízében maga volt a tökély.

Színe citrom. Illata vegetális, később megjelenik benne az autolízisre utaló pirítósos illat, kis vajassággal. A kortyban a citrusok dominálnak, grapefruit, zöldalma, zöldbarack, barackmag, keserű mandula. Visszafogottan kenyérhéjas, élesztős. A korty hosszú. Jelentős, intenzív a felhabzása a szájban, az alkohol hirtelen picit magasnak tűnik, a savak vibrálnak. Kellően lendületes a tétel, könnyed nyári ital.


Az Irsai Olivér pedig páromnak ízlett nagyon, ugyanis illatában kirobbanóan hozta a fajta jegyeket.




Győrújbarát
Pannonhalmi Borvidék 

  Fotó: Borfokoló             Babarczi Szőlőbirtok és Pince

A Babarczi Szőlőbirtok és Pince egy családi tulajdonban álló és jelenleg a család második generációja által vezetett szőlészet és borászat Magyarország egyik legkisebb, ám nagy múltú, a Győrhöz közeli Pannonhalmi Borvidéken, mely a Kisalföld peremén, a Bakony utolsó nyúlványainak számító Sokoró dombság lankáin terül el. 

photo by copyright(©) FinoMagazin2018


Itt személy szerint a Buborczi keltette fel leginkább az érdeklődésem ami Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér és Tramini házasításából készített gyöngyözőbor. 
A Tramini üde savai, könnyedsége, a Cserszegi fűszeres aromái és az Irsai Olivér parfümös, bodzás jegyei páratlanul izgalmas bort alkotnak. A gyümölcsösséget, és a szép savakat kiegészíti az apró buborékos gyöngyözés, így válik ez a bor a nyár üdítő italává
Nem is okozott csalódást.




Mór 
Móri borvidék

Fotó: Borfokoló 
Csetvei pince


Igazi első generációs borászat. Csetvei Krisztina nem kényszerből, hanem szerelemből cserélte a műszaki menedzseri pályát metszőollóra és lopóra.

A tavalyi Tízezerjó fesztiválon már kóstoltam a borászat borait, viszont akkor még nem figyeltem fel az amfórás Ezerjóra.
Most összehasonlíthattuk az amforában erjesztett Ezerjót a hordóban érlelt Ezerjóval. Érdekes felfedezést tettünk a különböző eljárások megismerésében. Az amfóráról nem is olyan régen hallottam egy Tállyai tétellel kapcsolatban ahol is a Szóló készül ausztrál amfóra mintájára. 


Csetvei Ezerjó AMFÓRA 2017  Exkluzív tétel Csetvei Krisztinától. Agyag amfórában erjedt és érlelt ezerjó, illatában édes nyári alma, ananász, virágok, finom édeskés fűszeresség. Selymes, kiegyensúlyozott, meglepően gyümölcsös korty, lendületes savak, sok gyümölcs: alma, őszibarack, édes citrusok, egy kis trópusi gyümölcs.


Ezen felül a méltán híres 2017-es évjáratú NapHoldCsillag-ot is megízleltük.
A fantázianév egy hármas házasítást takar: a Nap a chardonnay, a Hold a szürkebarát, a Csillag pedig az ezerjó benne. A hat hónapos fahordós érlelés jól áll neki, komplex, harmonikus, mosolygós bor született.



Sabar Borház

Káptalantóti 
Badacsonyi borvidék

 Fotó: Borfokoló
Sabar Borház

Sokat megtudtunk a borkészítési eljárásokról Ádám Gábortól a Sabar borház tulajdonosától.
Szerencsére már egyre többen szeretik a boraikat. Úgy érzik, hogy a gyümölcshangsúlyos, kristálytiszta fajtaboraik egyedien felismerhető ízvilága miatt látogatnak el egyre gyakrabban hozzájuk.

photo by copyright(©) FinoMagazin2018


Kékfrankos Rosé - Színében, illatában és ízében is finom elegancia jellemzi. Frissítő savai, telt gyümölcsössége és finoman ásványos lecsengése emelik ki a rozé borok mezőnyéből.

Kéknyelű - Precíz, tiszta, friss bor.  A fahordós spontán erjesztésnek köszönhetően e kéknyelűből szinte árad a természetesség. Jól áll neki a vadság, a neutrális érési folyamatok által egy igazi individuum született meg gazdag beltartalommal. A kéknyelű nem társasági bor, leülsz a diófa alá egyedül és szépen, csendben odafigyelve megiszod.

Olaszrizling Birtokbor - Ez egy igazán sokrétű bor, hordós és tartályos erjesztéssel és érleléssel, amely magában hordozza a badacsonyi borvidék legizgalmasabb színeit. 3 terület, 3 talaj, 3 szüret. Az olaszrizlingek legjava, markáns birtokjegyekkel.



Vylyan Pincészet

Kisharsány
Villányi borvidék

Fotó: Borfokoló 
Vylyan Pincészet

A pincészet mintegy 600 000 palackban 15–17 féle bort állít elő évente, kizárólag saját szőlőből.

A RedY-re voltam leginkább kíváncsi a három tétel közül, de vörösbor rajongóként a Villányi Franc is érdekelt.

RedY 2017 - A Portugieser-alapú házasítások legmagasabb díját, azaz a Champion-díjat nyerte el! Szép illat, meggyes, céklás, ibolyás. Üde, könnyed savvilág, mint egy friss kékfrankos, van benne lendület és tartalom. Nyáresti vörösbor, kacér, szeplős szépség.  (pécsi borozó)

Villányi Franc - A Villányi Franc borvidéki márka a villányi összefogás gyümölcse, s egyedi eredetvédelmű, 100% cabernet franc-t takar. Telt bor, melyben a vitális, kifejezetten szép, üde savak viszik a prímet, s a sima, finom tanninok kísérik.

Kszí 2017 - Illata behízelgő, epres, joghurtos, kis tuttifruttival. Az eperturmixba viszont kis dianás cukorkát csempésztek. A gyöngyözés szép, finom, vannak korrekt savak a lendületesség megőrzéséhez. Jóivású, könnyed, élvezetes teraszbor. (pécsi borozó)




Borota
Hajós-Bajai borvidék

Fotó: Borfokoló 
Koch Borászat

A borotai központú Koch Borászat a Hajós-bajai borvidéken gazdálkodik, VinArt néven működő pincészetük pedig Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található.  

Pálmával először a tavalyi az Ihatóbb Magyarországért által megrendezésre került Bormozin volt szerencsém megismerkedni, ahol is a Néró rosé volt repertoáron. 

Ebben az évben a III. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretein belül a DiVinoban megrendezett borkóstolón is találkoztunk.

Most ismét nagy öröm volt Pálmával beszélgetni és a már ismert borokon kívül újakat is megízlelni. 

photo by copyright(©) FinoMagazin2018



Olasz Módi - 2017 nagy újdonsága ez a bor! Rizling alapú házasítás (rajnai rizling, olasz rizling, chardonnay és egy csipetnyi cserszegi fűszeressel). Friss gyümölcsösség, játékos savak jellemzik ezt a bort. Könnyed, mégis izgalmasan egyedi. Egy igazi mediterrán életérzés köszön vissza a borban: lassan kortyolva élvezzük a bort, és egy kicsit magát az életet is. 
Illatában nagyon friss és fűszeres, ízében könnyed, lágy fiatalos. Kortyolgatva a lemenő nap fényében, igazi Dolce Vita érzetet adott. 

Egy Olasz Módi-t muszáj lesz még idén beszerzni illetve egy Frisch Rosé-t.

Frisch Rosé Cuvée -  A legjobb dűlőkből válogatott, kézzel szüretelt, terméskorlátozott tétel. Gazdag illatok,  málnás, gyümölcsös ízek, és a szánkban szétroppanó szőlőszem üdesége jellemzi.

Vinart Cabernet Sauvignon Prémium 2015 - Piros gyümölcsös illat, nagyon jó hordóban, elég hosszú ideig tartott, erősen szegfűszeges, vaníliás-fűszeres bor, érett gyümölcs, kis süteményes kedvesség, nagy test, hosszú kifutás, jövőbor, de már egyre szebb formát fut. (pécsi borozó)




A verseny fődíjának támogatója, a Vino Castillo Magyarország legszélesebb spanyol borkínálatával rendelkezik, amelynek minden egyes tételét maga a tulajdonos, Szeredi Zsolt válogatta ki. Számtalan spanyolországi utazás és még annál is több kóstoló után ma már elmondhatja, hogy a Vino Castillo minden spanyol borvidékről tart bort, köztük számos ikonikus névvel és sok kevésbé ismert, felfedezésre váró kinccsel.

      Fotó: Borfokoló      Vino Castillo Borház

A Vino Castillo borai megtalálhatók az ország legjobb éttermeinek borlapján és a borbárok polcain, de a borkedvelők közvetlenül a webshopból is rendelhetnek, sőt hamarosan megnyitják belvárosi üzletüket és kóstolóhelyiségüket, ahol a kedves vásárlók szakértő segítséget is kapnak a borok mellé.
Penedés borvidékéről elsősorban természetesen cavákat, azaz spanyol pezsgőket találunk a Vino Castillo portfóliójában: az Agusti Torello Mata, a Gramona, a Juvé & Camps és a Recaredo pezsgőházak a legnagyobb minőséget képviselik.

Finomabbnál finomabb cava-kat kóstolgattunk ennél a standnál. 



Haraszthy Pincészet 

Etyek 
Etyek-Budai borvidék

Fotó: Borfokoló 
Haraszthy Pincészet

Az Etyek-Budai borvidék fejlődése jól látható, a borok minősége évről-évre magasabb. A haladás egyik mozgatórugója a Haraszthy Pincészet. A borászat 2006 óta létezik jelenlegi formájában az etyeki Öreghegyen.

A tulajdonosok, egy magyar-argentin házaspár, ezzel a névvel szeretnének tisztelegni Haraszthy Ágoston emléke előtt. Ő hozta létre Kaliforniában a Buena Vista borászatot, sokan a kaliforniai szőlőkultúra atyjának is hívják. A pincészet tulajdonosa Amerikában találkozott Haraszthy Ágoston történetével, és miután magyar származású feleségével beleszerettek Etyekbe, az itt létrehozott borászatot róla nevezték el.

Alapborok a csavarzárral ellátott tételek, erre épülnek az izgalmasabb, terroir borok, mint az Öreghegy nevű fehér házasítás is, a piramis csúcsát pedig a Fantastico borcsalád adja.

Sir Irsai Olivér - Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay Világos citromsárga szín. Bodzás, muskotályos illat, sok fehér mezei virággal. Ízében aroma gazdag, hozza az illatban ígérteket. Lecsengése közepesen hosszú, muskotályos. Könnyed, de jól strukturált korty.
2008 óta készítik ugyanazokból a szőlőfajtákból, de évről-évre változó arányban alkotják a küvét. A reduktív házasítás alapja az Irsai Olivér, ami mellett a királyleányka fontos szerepet tölt be a savérzet kialakításában, míg a chardonnay adja a testet.

Pinot Noir Rosé - Intenzív rosé szín. Illatában eper a vezető jegy málna és egy kis áfonya kíséretében. Kellemes érettség. Ízében a málna dominál elegáns, ropogós savakkal. Utóíze hosszú, nagyon gyümölcsös.




Eger
Egri borvidék

Fotó: Borfokoló 
Tóth Ferenc pincészet

A Tóth Ferenc Pincészetet bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja mindennap megszállottként dolgozik az egri bor és borászat jó hírének öregbítéséért.

A borkészítésnél fő szempont a régi egri ízvilág megőrzése mellett, a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal.

Tóth Ferenc boraival még 2014-ben találkoztam egy Borháló-s kóstolón.

A fehér borok közül az Egri csillag, míg a vörösborok közül a Bikavér fogott meg leginkább. 

Bikavér - Superior kategóriájú Bikavér, a pincészet legjobb alapboraiból válogatott házasítás. Kékfrankos alapon a három bordeaux-i fajta (, , ) és Pinot Noir, valamint Kadarka is helyet kapott ebben a blendben. Mély színű, sokrétű, szokatlanul gazdag bikavér stílus. Szép, érett alapanyag, intenzív ibolyás, szilvás illattal és egyszerre cseresznyés – meggyes fűszeres jegyekkel. Tanninérzete szinte édesen bársonyos, Komoly szerkezetű, kerek, hosszú lecsengésű bor nagy potenciállal.  

Várvédő - Mély rubinszín. Izgalmas fűszeres érett gyümölcsös illat. Telt, krémes, zamatos, ízekkel egyetemben. Bársonyos bor jó arányokkal, gazdag íz világgal.
A pincészet zászlósbora. A pincészet csak a legkiválóbb évjáratokban készíti el ezt a vörösbor házasítást (, , , ). A „Várvédő” név az Egri Vár hősvédő katonáira emlékeztet, akik megállították a török sereget 40 évre Európa előtt. Első évjáratát az egri vár védelmének 450 éves évfordulóra készítette Feri bácsi.
Egri Csillag - Közepesen intenzív szalmasárga bor aranyreflexekkel. Ízig – vérig magyar, igazi egri bor. Aromakészlete egyszerre friss, fűszeres és érett. Ízében citrusok, herbák érződnek, kiegészülve egy kis muskotályossággal. Savai fiatalosak, elegánsak. Telt, harmonikus tartós lecsengésű bor 3-4 éves érlelési potenciállal.


Csányi Pincészet

Villány
Villányi borvidék

Fotó: Borfokoló 
Csányi Pincészet 

Itt már nagyon RedY-k voltunk mi is. :)


Fotó: Borfokoló 
2,5 bar nyomás gondoskodik ezen rosé bor frissességéről, amelyben játékos szénsav fokozza a gyümölcsök ízeit, a bor fiatalos karakterét.

A borászat az ország egyik legjobban felszerelt borászati laboratóriumával rendelkezik, melyben boraik analitikai vizsgálatát végzik.

2,5 bar tételüket szintén a tavalyi Ihatóbb Magyarországért által megrendezésre került Bormozin kóstoltam először.


RedY - a Portugieseren túl Blauburger és Syrah került. Előbbi a lendületét, utóbbi az izgalmas fűszerességét adja.



Folly Arborétum és Borászat

Badacsonyörs
Badacsonyi borvidék

Fotó: Borfokoló
Folly Arborétum és Borászat


Fotó: Borfokoló


Mindez idáig még nem hallottam a pincészetről, de most itt volt a lehetőségünk a megismerkedésre.

Buboréka - A Buboréka rosé merlot szőlőből készült, megbolondítva egy kis széndioxid mesterséges hozzáadásával.

Budai Zöld - Ismereteim elég szegényesek ezen fajtával kapcsolatban ezért utána is néztem mit kell róla tudni. A borászat honlapján szép leírás szerepel.

"Magyar fajta, a Kárpát-medencében alakult ki, a budai szőlőkről kapta nevét, ahol egykor közkedvelt volt. Ma már leginkább Badacsonyi borvidéken találkozhatunk vele. A kéknyelű porzópárjaként volt ismert. Vastag levélszövetű, gyapjas fonákú, levélszéle csipkés. Bőségesen termésű, fürtje nagy, tömött, bogyói közepesen nagyok, kissé megnyúltak. Rothadásra hajlamos. Bora különleges ízvilágú, ropogós savakkal, citrusos és zöld almás jegyekkel jellemezhető."


Itt is volt finom Kéknyelű. Ezen Kéknyelűt idén a Borsmenta is kóstolta egy kifejezetten Kéknyelű kóstolón.

Kéknyelű - Bora halványszínű, illata visszafogott, főleg fehér húsú gyümölcsökre, citrusokra, néha virágokra és zöldfűszerekre emlékeztet.

 

 

Tornai Pincészet

Somló
Somlói borvidék


Tornai Pincészet


Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.

A pincészetet a tavalyi Somlói Juhfark ünnepen volt szerencsém megismerni ahova az Ihatóbb Magyarországért szervezett kóstolójáratot. 

 Idén már 3. alkalommal kerül megrendezésre az ünnep. 


Prémium JuhfarkÁsványos de mégis fiatalos és könnyen iható, népszerű juhfark

Prémium Sauvignon Blanc - Behízelgő illatával, frissítő karakterével sok hívet szerzett magának – és most bebizonyosodott, hogy a Somlón is jól érzi magát. Illatában bodza, csalán, frissen kaszált fű keveredik, melyet gazdag ízvilága csak tovább fokoz. Izgalmas savak gazdagítják az élményt, hosszú, frissítő, vibráló lecsengéssel.

Pink Pinot Griggio - A mindennapok könnyed, magyar Pinot Grigioja: szürkebarát – rendhagyó stílusban, a fiatalok és a nyári partik nagy kedvence lehet.Elegáns, üde és fiatalos, kifogástalan arányokkal. Gyümölcsbomba, málna, eper és citrusok keveréke illatban és ízben is. Igazi nyári frissítő, bár kategóriájában száraz, de a kis maradékcukor igazán ellenállhatatlanná teszi.

 

Etyeki Kúria Borgazdaság Winery

Etyek
Etyek-Budai borvidék


photo by copyright(©) FinoMagazin2018

Etyeki Kúria Borgazdaság Winery  

  Az Etyeki Kúria Borászat 1996-ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Jelenleg a teljes termőterület meghaladja a 27 hektárt. Mérész Sándor főborász, Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval közösen valósította meg a borászat modernizálását.

Chardonnay - Krémes, vajas egy pici fával ahogy kell. Lendületes sav és hosszú lecsengés. Igazán remek kis Chardonnay.

White - Gyümölcsös, virágos, élénk, hosszú lecsengéssel.

 

Pajzos Tokaj

 Tokaj

Fotó: Borfokoló           Pajzos Tokaj

A Pajzos Pincészetet 1991-ben alapította 12 befektető, akik közül a borászat életében ketten töltöttek be jelentős szerepet. Jean-Michel Arcaute. A másik fontos befektető, egyúttal a jelenlegi tulajdonos Jean-Louis Laborde.

A Pajzos borok világ számos országában helyet kaptak a vacsoraasztalon, kiváló presztízs éttermekben, valamint exkluzív gálavacsorákon, így öregbítve a Tokaji Borvidék és a Tokaji borok hírnevét. 

A Pajzos borok a prémium Tokaji minőséget képviselik. A termékpalettán reduktív, illetve hordós érlelésű száraz borok, késői szüretelésű édes és kiváló minőségű aszú borok találhatók.

 

"T" Furmint - A Pajzos birtokbora. Nagyon tiszta, friss, a harmatos tavaszi rét illata, némi mangós jelleggel. Ízében a furmint savkarakterét egy kicsi krémesség zárja le.

Hárslevelű 2013 - Elegáns, komplex, feszes szerkezetű, testes bor. Ez a kivételes harmóniájú, jó ivású dűlőszelekció szépen mutatja a Megyer dűlő sajátosságait.

Tokaji 5 puttonyosEnnek a fiatal, világosarany színárnyalatú aszúnak egy részét aszúszemeken erjesztették, ezáltal igen magas beltartalommal rendelkezik. Szép, botritiszben gazdag bor, feszes savakkal, amely miatt e a bor rendkívül jól iható. Ízvilágában aszalt sárgabarack, törökméz, medvecukor és édesgyökér mutatkozik. Fiatal kora ellenére számos rajongója akad: 2013-ban a japán hölgyek legkedveltebb édes boruknak választották.
60% Furmint, 30 % Hárslevelű, 10 % Sárga Muskotály

 

 
Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Ez volt az első alkalom, de ahogy a bevezetőben is olvashattátok a szevezők szeretnék, ha hagyománnyá válna. 

Mi ennek csak örülünk, hiszen fontosnak érezzük, hogy a minőségi magyar borok egyre több emberhez eljussanak valamint a magyar borkultúra is minél inkább fejlődjön.

Kellenek az ilyen rendezvények, ahol jó találkozni, borokról beszélgetni, tapasztalatokat cserélni és tanulni. 

Ezen események alkalmával a magyar mentalitás is megváltozhat a borfogyasztásról és sikerül kialakítani egy jó hangulatú borértő közösséget, ahova jó tartozni.


Köszönjük Németh Ágnesnek és Dobos Tamásnak a szervezést!

 

  "nem túlzás ezt mondani, de ők ketten többet tesznek a magyar bor modern nemzetközi imázsépítéséért, mint a sok ezzel megbízott állami szervezett. Ár/érték arányban teljesen biztos vagyok ebben." pécsi borozó

 

Fotó: Borfokoló

 

 


 














































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...