"Merjük felvállalni a fajtát!"
Történt ugyanis Kecskeméten az egyik Hírös borfesztiválon, hogy úgy gondoltam megkóstolok egy finom vörösbort. Így jutottam el a Polgár pincészet standjához ahol pedig hogy-hogy nem kékfrankos került a poharamba. Igaz csupán egy műanyag pohárba töltötték ezen nemes nedűt, de mikor megkóstoltam valami felejthetetlen ízt éreztem. Testes, fűszeres, piros bogyós íz. Ott akkor eldöntöttem, hogy nekem a kékfrankos lesz a kedvenc szőlőfajtám.
Az Agrárminisztérium immár hagyományt teremtve, a 2017-es Furmint éve után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára.
Kiss Eliza miniszteri biztos Fotó: AM sajtóiroda |
A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája és a kizárólag fehérborokra specializálódott borvidékeinken kívül mindenhol foglalkoznak vele.
A szőlőfajta kifejezetten sokszínűnek mondható, hiszen többféle bortípus is nyerhető belőle. A kékfrankos kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt könnyű, gyümölcsös bor, vagy tartalmas, a terroirjegyeket átadni képes prémium tétel.
Azt se felejtsünk el, hogy önmagában fajtaborként vagy más vörösborokkal házasítva is gyakori. Mind a szekszárdi, mind az egri bikavér készítésénél fontos komponens, amit elterjedtsége mellett annak is köszönhet, hogy jól alkalmazkodik más szőlőfajtákhoz. Ezeknél a házasításoknál ugyanis eleve kerülik egy szőlőfajta domináns megjelenését a cuvée illatában vagy ízében.
Fotó: AM sajtóiroda |
A fajtát nem túl magas tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt nemzetközi körökben gyakran állítják párhuzamba a pinot noirral, ennek megfelelően standard ételpárosnak számít esetében a bárány. Itthon azonban termőtájtól, klóntól és évjárattól függően sokszor nem is olyan kevés az a tannin, amelynek hatását a hordós érlelés is fokozhatja – ezeknek és zamatos savainak köszönhetően jó társa lehet marha- vagy vadételeknek is.
Az ünnepélyes eseményen Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal számára a legfontosabb borágazati feladat a magyar borok minőségi szintjének emelése, továbbá az, hogy minél jobban megismerjük az adott fajta sajátosságait, érzékszervi és analitikai paramétereit. Ez utóbbit egy 21. századi technológia révén kívánja a szervezet elérni, azaz a NMR (mágneses rezonanciavizsgálat) bevezetésével, mely a legkorszerűbb analitikai megoldást nyújtó eszköz – tette hozzá.
Horkay András az OBB elnöke elmondta, hogy a frissen megjelent Kékfrankos Borkiválóságok Könyvében a legjobbnak talált 77 hazai kékfrankos szerepel.
A Kékfrankos Borkiválóságok között öt olyan tétel is akadt, amely kiérdemelte a Top Borkiválóság címet:
Fotó: AM sajtóiroda |
- Csányi Pincészet, Teleki Selection Villányi Kékfrankos 2015
- Konyári Pince, Piritye Kékfrankos 2015
- Ostorosbor, Soltész Prémium Kékfrankos 2015
- Szent Gaál Kastély és Borház, Szekszárdi Kékfrankos 2016
- Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villányi Kékfrankos 2015
Az idei év különlegességeként az Illa csokoládé egy olyan csokoládéválogatást készített, amelynek egy-egy darabját TOP Kékfrankos borkiválósággal töltötték.
Gratulálunk minden termelőnek!
Nemzeti Borkiválóság Program
Agrárminisztérium
Vinoport
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése