Összes oldalmegjelenítés

2018. november 28., szerda

Glass of Comedy - 2018.11.22





Első alkalommal került megrendezésre a Glass of Comedy borkóstoló és comedy est, a Cult in Glass és a Hírös Gasztroszínház együttműködésében!

Az eseménynek, melyre a Borfokoló is meghívást kapott, a VinoPiano-Borbár/Wine Bar biztosította a helyszínt. 





A Cult in Glass és az összes ehhez kapcsolódó esemény védjegye, hogy mindig megpróbál újat mutatni, és ösztönözni arra, hogy a résztvevők és a vendégek minél több szereplőt ismerjenek és szeressenek meg az Art-Cult-Gastro hármasból.


Borvidékek ahonnan a borászatok érkeztek:

Badacsonyi borvidék
Etyek-Budai borvidék

Mátrai borvidék
Kunsági borvidék
Egri borvidék


A sétáló kóstoló keretében a standok mellett álló borászok lelkesen kínálták boraikat és megadtak minden olyan információt melyre mi borkedvelők kíváncsiak voltunk.
De bátran kérdezhettünk is minden kiállító borásztól a borokról és a borászatról is.

Az est során kötetlenül beszélgettünk és kóstoltunk.


Kiállítók voltak:


Sabar Borház

A Borházzal már volt szerencsénk találkozni, a nyáron megrendezésre került I. Hungarian Gettogether eseményen.

A Sabar Borház Káptalantótiban, a Badacsonyi borvidék szélén található. Névadójuk a Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy a Balaton-felvidék hegyeinek egyik legkisebbike, adottságait tekintve viszont nagy reménységű termőhely.


Itt található a birtok központja és a szőlőterületek nagy része. 2009-es megalakulás óta eltelt időben termőterületeik 7 hektárra bővültek, felújították és újra borral töltötték meg két Sabar-hegyi pincét, gondoskodva róla, hogy az élet visszatérjen a kis szőlőhegyre. Kiemelkedő, a termőhelyet hűen tükröző fajtaboraikra hamar felfigyeltek a minőségi borok iránt elkötelezett fogyasztók. Jelenleg évi mintegy 35.000 palack bort készítenek, elsősorban helyi fehér fajtákból (olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, kéknyelű), valamint rozét kékfrankosból és egy cabernet franc alapú vöröset.

Borok, amelyeket az eseményen kóstolhattunk:

Olaszrizling 2017
Kéknyelű 2017
Pinot Gris 2017
 
Itt én a Kéknyelű mellett tettem le a voksomat. Bár 12,5% alkohol tartalmával elég erős tétel.



Orosz Gyula Családi Pincészete

Közel négy hektár szőlőterületen gazdálkodnak, mely ültetvények az Etyek-Budai borvidék területéhez tartoznak.

Pincéjük, illetve présházuk Etyeken található, a családi házuk szomszédságában. A rendszerváltás óta működő cég folyamatosan bővül, s mára már elmondhatják, hogy minden olyan berendezéssel és géppel rendelkeznek, ami a minőségi bor termeléséhez elengedhetetlenül szükséges.


A pincészet borászai Orosz Gyula és fia, ifj. Orosz Gyula, ők ketten végzik a cég szőlészeti és borászati munkálatainak döntő részét. A családi jelleg és a közös munka hagyományának megőrzése mindkettejük számára fontos feladat.

Borok, amelyeket az eseményen kóstolhattunk:

Végzet 2017 (Chardonnay és Királyleányka)
Frizzy 2017
Ősz pezsgő 2015 (Chardonnay / Olaszrizling - extra dry pezsgő)

A Frizzy gyöngyözőbor nagyon üde és kellemesen kortyolható tételnek bizonyult, az Ősz pezsgővel pedig szívesen koccintanék szilveszter éjjelén!



Kemenczés Borház

Mátrai szőlőből Ceglédi bor? Igen!
A Borház huszonöt év borkészítési tapasztalat után három jó barát összefogásának köszönhetően indult útjára 2014-ben. Két év után kinőtték helyiségüket és létrehozták a Kemenczés Borház kettőt egy tárolópince formájában. A Mátrában Abasáron termett szőlővel dolgoznak.


Négy termelővel vannak szoros kapcsolatban, kik az általuk meghatározottak szerint végzik szőlészeti munkájukat. Nagyon fontos e tevékenységük, hisz nézeteink szerint minden a szőlőben dől el.

Borok, amelyeket az eseményen kóstolhattunk:

Zenit 2017
Olaszrizling 2016
Kékfrankos 2016

A Zenit magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. 1951-ben nemesítette Király Ferenc az ezerjó és a bouvier keresztezésével létrehozva. Szinonim neve: Badacsony 7.
A bor melyet az est során fogyasztottam kellemes illatú, zamatokban gazdag tétel volt, harmonikus savakkal.

A Kékfrankos nálam forever bár itt most nagyon kis könnyed bor figyelt a pohárban.



Eifert Borház

20 hektáron gazdálkodnak a Kunsági borvidék szívében Soltvadkerten.
Boraikat saját és a környező gazdák szőlőterméséből készítik. Fehér és rosé boraikat oxigéntől elzártan reduktív technológiával készítik, hogy gyümölcsös frissességüket előhozzák és megtartsák. Törekszenek a letisztult zamatban gazdag, komplex borok készítésére.


Borok, amelyeket az eseményen kóstolhatunk:

Irsai Olivér 2018
Generosa 2018
Kékfrankos rosé 2018

A pincészet mindhárom bora idei bor volt a sorban. Vörös borokat is készítenek viszont erre a bemutatóra mindegyik pincészet csak három tételt hozhatott, így alakult ki a jelen kóstolósor.

Az Irsai Olivér, melyet Kocsis Pál nemesített Kecskeméten 1930-ban a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból, hozta a fajtához illő friss illatos jegyeket.

A Generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a Piros Tramini és az Ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán. Jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken. Mondhatni azt is, hogy az Alföld hungarikum szőlőfajtája.
Illatában nem tolakodó, visszafogott mandulás jegyek, ízében könnyed savak figyelhetők meg.



Petrény Winery

A család nemzedékek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel saját fogyasztásra és ezeket az évszázados tradíciókat követően 2002-ben alapították a birtokot az Egri borvidéken, verpeléti központtal.


A pincészet irányelve: Eger sokszínűségének kutatása, bemutatása a kiváló borokon keresztül.

Borok, amelyeket az eseményen kóstolhattunk:

Egri Csillag 2017
Egri Bikavér 2014
Cabernet Franc 2012


A pincészet Egri Bikavér bora, idén bekerült a TOP 3 bikavér közé a Magyar Bor Ünnepén.



Ezen tételek közül leginkább a robosztus Cabernet Franc ízlett. 2012-es évjáratával igazán figyelemre méltó tétel.










A kóstoló után a Hírős Gasztroszínház comedy műsorát élvezhettük!

A gasztroszínház kulináris és színházi élmények társításával egy különleges, minden érzékre ható közösségi élmény részesévé teszi a nézőt. Ebben a kulturális kalandban keveredik egymással íz, illat, hang, mozdulat, vizualitás, miközben testközelből lehet belekóstolni a színész jelenlétébe, egy finom falatba, vagy például egy kiváló korty borba.


Nagy élmény volt ismét ennyi remek bort kóstolni és új ismeretekre szert tenni!


Köszönjük a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...