#KoccintsAszuval
Öt klasszikus ünnepi édesség tokaji aszúhoz
Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat
idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha
mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért ne legyen az ugyanolyan emlékezetes?
A tokaji aszúról tudjuk, hogy ünnepi bor. Ha
pedig van alkalom, amelyhez tökéletesen passzol, az kétségkívül a karácsony.
Nemcsak egyedisége és magas minősége miatt igaz ez, hanem az étel-bor párosítás
révén is, hiszen ha belegondolunk, ünnepi süteményeink tele vannak aszalt
gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és tökéletesen illenek ehhez a bortípushoz.
Birsalmasajt
A Délnyugat-Ázsiából származó gyümölcsöt, a
birset szokás birsalmának és birskörtének is nevezni. Mivel készítése nem
igényel különleges alapanyagokat és eszközöket, viszont hűtés nélkül is akár
hónapokon keresztül eltartható, nem véletlen, hogy úgy tekinthetünk rá, mint az
egyik legrégebbi tradicionális édességünkre. A hosszan főzött birspüré
intenzív, gyümölcsös ízei és magas cukortartalma miatt ideális páros egy
frissebb évjáratú, tízévesnél fiatalabb aszúhoz.
Zserbó
Bár a zserbó eredete kapcsán több elmélet is
létezik, a legtöbben Gerbeaud Emilhez, a svájci származású cukrász- és
csokoládékészítő mesterhez kötik megalkotását, aki 1884-ben érkezett
Magyarországra, hogy betársuljon egy, a mai Vörösmarty téren álló kávéházba. Az
omlós tésztalapok közé baracklekvár és diós töltelék kerül, majd a tetejére
csokoládé. Az édesség karakteres, markáns ízei miatt egy érleltebb, tízévesnél
idősebb aszút ajánlanánk hozzá. Mivel ez egy alapvetően hosszú életpályára
szánt bortípus, ilyeneket könnyen találunk majd a borkereskedések polcain.
Bejgli
A mai Lengyelország területéről származó,
hozzánk osztrák közvetítéssel érkező sütemény lassan 200 éve jelent biztos
pontot karácsonykor az asztalunkon. Hosszú ideig a mákos és a diós változat
volt ismert, de ma már a gesztenyés és az aszalt gyümölcsös variációk, illetve
mindezek kombinációi is kedveltek. A sütőből kikerülő bejgli a legtöbb
családban több étkezést is végigkísér, és erre alkalmas a tokaji aszú is. Ha
mindössze egy-egy pohárral iszunk ebből a gazdag, koncentrált borból, tegyük
vissza a dugót, a hűtőben ilyen állapotban is megőrzi értékeit egy-két hétig.
Puszedli
Mint sok más édesség, a puszedlik is osztrák
közvetítéssel érkeztek hozzánk, majd váltak a 20. századra nemcsak itthon, de
az egész közép-kelet-európai régióban az adventi időszak meghatározó
süteményévé. Ez a több hétig is eltartható finomság rengeteg változatban
készülhet, elég csak az alapanyagok kapcsán a különböző fűszerezésekre, dióra,
mandulára gondolni. A méz ízt és textúrát befolyásoló jelenléte miatt az aszú
ebben az esetben is logikus választás, hiszen mindkettő közös jellemzője a
koncentráció és az édesség.
Mézeskalács
Végül, de nem utolsósorban következzen az ősi
gyökerekkel rendelkező mézeskalács. Az ókori görögök misztikus erőt
tulajdonítottak a méznek, ami átsugárzott a felhasználásával készült
tésztaételekre is: Püthagorasz a legenda szerint állat formájú mézeskaláccsal
áldozott valódi állat helyett az isteneknek. A különböző formákat kiszaggatni
és díszíteni igazi családi program. Ahol mézeskalácsot sütnek az ünnepekre, még
szenteste után is gyakran előkerülnek a mézeskalácsos dobozok, így az ünnep
hangulata, pláne egy pohár aszú társaságában, hosszan kísér majd.
Ha az ünnepek során tokaji aszút innál,
használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!
Honlap: www.koccintsaszuval.hu
Facebook: www.facebook.com/koccintsaszuval/
Instagram: www.instagram.com/koccintsaszuval/
Facebook: www.facebook.com/koccintsaszuval/
Instagram: www.instagram.com/koccintsaszuval/
-
Five classic desserts to be savoured with
Tokaj aszú
Candle light, warm blanket and celebratory
cakes to bring back memories of our childhood – those special unforgettable
moments of the year. If one were to add to this a glass of wine why not make
the choice just as remarkable?
It is widely known that Tokaj Aszú is a wine
for special occasions. And there is no occasion more befitting than Christmas.
What makes it the right choice, besides its unique character and outstanding
quality, is the fact that Christmas cakes and biscuits are full of dried
fruits, jam and honey which pair so well with this type of wine.
Quince cheese
Quince originates from South-West Asia and
sometimes it’s also called quince pear or apple (depending on its shape). Since
its preparation doesn’t require special ingredients and tools and it can be
stored for months without refrigeration it’s easy to see why it has been
considered as one of the most ancient traditional sweets. The intense, fruit
flavours and high sugar content of slow cooked quince purée matches well with
brighter, younger aszús (not older than 10 years).
Zserbó
There are several different stories about the
origins of zserbó but according to
the one that seems to be most prevalent it was Emil Gerbeaud, a Swiss pâtissier
and chocolatier who created it. Emil Gerbeaud arrived in Hungary in 1884 and he
became the joint owner of café at what is today Vörösmarty Square. Zserbó is a
layered apricot and walnut cake with chocolate glazing on top. With so much
character and strong flavours this cake needs to be paired with a mature, older
than 10 years aszú. As aszú is a type of wine that is destined for long aging
it’s actually not hard to find older vintages in wine stores.
Bejgli
Originally from Poland bejgli arrived in Hungary via Austria and it has been the classic cake
at Christmas in Hungary for almost two centuries. For a long time only the
walnut and poppy seed filled versions were common but today chestnuts, dried
fruits and their various combinations are also popular. Bejgli typically lasts
for several days and can be served at several meals which can also be said
about Tokaj Aszú. If you consume just a glass of this rich and concentrated
wine, reseal the bottle with the cork, put it back in the fridge and you can
rest assured that it will show no signs of decline for another week or two.
Puszedli
Like so many other cakes puszedli came to Hungary via Austria. In the 20th century it became
the definitive cake of the Advent period not just in Hungary but in the whole
Central-European region. It can be stored for several weeks and it is made in
many different ways. The use of various spices, walnuts and almonds makes for a
wide range of variations. Because of the presence of honey in puszedli which
strongly influences both its flavours and texture aszú is a logical choice to
partner it as both are characterized by concentration and sweetness.
Mézeskalács
Finally a really ancient recipe: mézeskalács or gingerbread. The ancient
Greeks believed that honey had mystical powers which were then transferred to
all cakes made with honey: legend has it that Pythagoras made sacrificial
offerings with animal shaped gingerbread instead of actual animals. Cutting out
the different shapes and then decorating them is an excellent activity to bring
the whole family together. In homes where gingerbread is made for Christmas the
boxes used for storing them often return to the family tables for several days
so the festive atmosphere is prolonged and it can be made even more memorable
by pairing it with a glass of aszú.
If you’re having Tokaj Aszú during the
Christmas period use the hashtag #KoccintsAszuval (Hungarian for „clink with a
glass of aszú”) and share the experience with the rest of the world.
Homepage: www.koccintsaszuval.hu
Facebook: www.facebook.com/koccintsaszuval/
Instagram: www.instagram.com/koccintsaszuval/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése