Fotó: Talabér Géza |
Egyedülálló palack az Egri borvidéken
Az Egri borvidék
idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig
nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek
újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.
„A tavalyi Bikavér Ünnepen jelentette be Nyitrai Zsolt
országgyűlési képviselő, hogy az Egri Borműhellyel közösen, a világon oly sok
borvidéken megtalálható és a fogyasztók körében népszerű, saját palack készül
Egerben is. Ez ugyan sok munkával és egyeztetéssel járt, de így viszonylag
hamar, alig egy év alatt sikerült megvalósítanunk a tervet Eger város és az
orosházi üveggyár támogatásával” – foglalta össze a
palack létrejöttének történetét Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke.
A város – és egyben
Magyarország – történelmének egyik legfontosabb eseménye az 1552-es végvári
ostrom, amelyben a Dobó István vezette magyar katonák sikeresen megvédték a
várat a hódító törökök ellen. Ez az évszám elválaszthatatlan részét képezi Eger
kulturális és történelmi örökségének, és ennek állít emléket a helyi
tradíciókra épülő Egri Borvidéki Palack, amelyen az „1552 Eger” felirat
található.
A formáját egy régi
– az 1930-as években már használt –, szinte
elfeledett egri boros üveg ihlette, amelyből már csak néhány található meg a
borászatok pincéiben. Ehhez a dizájnhoz tértek végül vissza a borműhelyes
tagok. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a
palack színén, és feliratot is kapott minden egyes darab.
Az Egri Borműhely
tagjai szerették volna, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé
válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő
egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló
bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek
fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, valamint a két kiemelt borvidéki
márka, az egri csillag és az egyetlen hungarikum vörösbor, az egri bikavér is.
Az egyetlen kritérium, hogy az egri superior és grand superior termékleírásnak
feleljenek meg. A kezdeményezés nyitott bármely helyi pincészet számára, aki
csatlakozni szeretne, és megfelel a szigorú előírásoknak.
A Borműhely tagjai
már a palack tervezésekor szem előtt tartották, hogy az környezetkímélő is
legyen, így egy könnyű üveg mellett tették le a voksukat. Az előremutató
kezdeményezés célja a kevesebb anyagfelhasználás volt, valamint az, hogy a
fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából is megfeleljen a palack a
mai kor elvárásainak.
„Az egri borvidéki palack gondolata közel tíz évvel
ezelőtt merült fel először, és volt szerencsém az azóta megtartott szinte
összes megbeszélésen részt venni. Sokszor éreztem úgy, hogy nem fog
megvalósulni, de tavaly új lendületet kapott a projekt, és végre a kezünkben
tarthatjuk ezt az egyedi, karakteres és látványos Egri Palackot. Fontos
tanulság ez a közösségi munka kapcsán, hogy milyen értéket jelent a türelem és
a kitartás” – meséli Gál Tibor borász, az Egri
Borműhely tagja.
Az Egri Borműhelyt
tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre.
Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így
érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. Az irányt a
borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb
borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér
megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy
újradefiniálását, az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és
bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a
helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.
Az Egri Borműhely
tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly
Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi
Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer
Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.
-
Unique bottle for the Eger wine region
The Eger wine
region is proud to present its own special bottle. Wine lovers will soon get
the chance to encounter the new bottle which is to be launched this summer. The
design was inspired by a traditional, local bottle and it will serve to
distinguish the most prestigious wines of Eger.
„At last year’s Bikavér Festival is was announced by Mr.
Zsolt Nyitrai Member of Parliament that in cooperation with the Egri Borműhely
(Eger Wine Workshop) a special bottle would be developed following the example
of so many other wine regions and hopefully with similar success. A lot of work
and long negotiatons were needed to realize the plan but in less than a year we
have managed to get to the production stage with the assistance of the Eger
Municipality and the Orosháza Glass Factory” says
about the story of the bottle’s conception Gergő Soltész, President of the Egri
Borműhely.
One of the most
important events of the town and indeed that of Hungary was the siege of the
Castle of Eger in 1552 when the Hungarian defenders succesfully repelled the attacks of the conquering Ottoman army.
The date and the event are essential parts of the cultural and historical
heritage of Eger and this is honoured and commemorated by the Eger wine region
bottle with its inscription „1552 Eger”.
The shape was
inspired by an old, almost forgotten bikavér bottle used in the 1930s. Only a
handful of these old bottles are left scattered in the local cellars. This
design was the starting point for the Egri Borműhely members. To conform to modern
norms the shape was updated, the colour changed and each bottle comes with the
forementioned inscription.
The intention of
Egri Borműhely members was to present a bottle that is immediately recognizable
and so provides visual assistance for customers looking for Eger wines of
superior quality. To qualify for the application of the new bottle a wine must
be made in the wine region and pass the blind test of the local wine assessment
jury. The eligible categories are white and red wines, single varietal wines
and blends, and the two major brands of the region egri csillag and the only
’hungarikum’ red wine: egri bikavér. The only criterium is to conform to the
product description of ’egri superior’ and ’grand superior’. This initiative is
open to any local winery that intends to join and can meet the strict
requirements.
Minimalizing the
impact of winemaking on the environment is high on the agenda of Egri Borműhely
members so right from the beginning it was clear that the bottle must be light.
The goal by reducing bottle weight was to decrease their carbon footprint and
to make another step towards achieving sustainability.
„The idea of the Eger wine region bottle was first
brought up a decade ago and I have been lucky enough to be present at almost
all the meetings where it was discussed. On one or two occasions I started to
doubt whether it would ever come to fruition however last year the project was
reinvigorated and now at last we can hold in our hands the special, distinctive
and attractive Eger bottle. It was an important lesson to realize how important
patience and persistance can be when it comes to common efforts”, says Tibor Gál winemaker, a member of Egri Borműhely.
The Egri Borműhely
was founded by ten Eger winemakers committed to sharing their ideas and working
towards a common goal. It was clear to them that united they can go further and
raise the profile of the Eger Wine Region. The direction they envisioned was to
develop their wine ranges, to finetune the existing brands and to establish the
standards for the highest wine category. In practical terms this means the
strengthening of egri bikavér, increase the market share of egri csillag,
reframing Szépasszony-valley, the creation and introduction of a special Eger
bottle and commitment to make local wines more attractive to younger customers.
The Members of Egri
Borműhely are: Bolyki Vineyards and Winery, Egri Csillagok Plc., Eszterházy
Károly University, Gál Tibor Winery, Juhász Testvérek Winery, Ostoros Family
Winery, Petrény Winery, St. Andrea Vineyards and Winery, Thummerer Vineyards
and Winery, Tóth Ferenc Winery.
A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése