Fotó: HungarianWines |
A Grand Tokaj az állami tulajdonban lévő legjelentősebb magyar
borászat, amely az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi
Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati
tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban borkészítésre
és értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag-termelésre
és -felvásárlásra épül.
A korábban Tokaj Kereskedőház néven működő borászat 2013-ban lépett a megújulás útjára, amelynek hátterében a vállalat minőségi borkészítés melletti elköteleződése áll. A teljes átalakulást eredményező folyamat része, hogy jelenleg is zajlik a 21. századi igényeknek megfelelő, modern borászati komplexum építése, valamint a pincészet vállalati és termékarculatának frissítése, amelynek az említett névváltás volt az egyik fontos mérföldköve a borászat életében.
Az átalakítás nemcsak azért szükséges, hogy a vállalat betörhessen a világpiacra magasabb színvonalú termékeivel, hanem hogy a tokaji nedűk újra elfoglalják az őket megillető helyüket a minőségi borok nemzetközi piacán.
A közel 70 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1000 hektár termőterületről és több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.
A fejlesztéseknek köszönhetően a borászat a saját és a felvásárolt szőlőből magasabb színvonalú termékek előállítására képes. 2014-ben adták át a 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnokot, ami technológiailag alkalmassá tette a pincészetet a világszínvonalú borok előállítására. Elkészült és megkezdte működését a 10 millió palack/év kapacitású palackozó, idén és a következő években pedig további fejlesztések valósulnak meg a vállalat tolcsvai telephelyén és Szegiben található pincéjénél.
A korszerűsítés jelentős eredményeket hozott a borászat szőlészeti ágában is. 2013 és 2015 között zajlott a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, és eredményeképpen egy olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer készült, amelynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás.
A cikk a HungarianWines sajtóanyagából készült.
A korábban Tokaj Kereskedőház néven működő borászat 2013-ban lépett a megújulás útjára, amelynek hátterében a vállalat minőségi borkészítés melletti elköteleződése áll. A teljes átalakulást eredményező folyamat része, hogy jelenleg is zajlik a 21. századi igényeknek megfelelő, modern borászati komplexum építése, valamint a pincészet vállalati és termékarculatának frissítése, amelynek az említett névváltás volt az egyik fontos mérföldköve a borászat életében.
Fotó: HungarianWines |
Az átalakítás nemcsak azért szükséges, hogy a vállalat betörhessen a világpiacra magasabb színvonalú termékeivel, hanem hogy a tokaji nedűk újra elfoglalják az őket megillető helyüket a minőségi borok nemzetközi piacán.
A közel 70 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1000 hektár termőterületről és több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.
Fotó: HungarianWines |
A fejlesztéseknek köszönhetően a borászat a saját és a felvásárolt szőlőből magasabb színvonalú termékek előállítására képes. 2014-ben adták át a 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnokot, ami technológiailag alkalmassá tette a pincészetet a világszínvonalú borok előállítására. Elkészült és megkezdte működését a 10 millió palack/év kapacitású palackozó, idén és a következő években pedig további fejlesztések valósulnak meg a vállalat tolcsvai telephelyén és Szegiben található pincéjénél.
A korszerűsítés jelentős eredményeket hozott a borászat szőlészeti ágában is. 2013 és 2015 között zajlott a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, és eredményeképpen egy olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer készült, amelynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás.
A cikk a HungarianWines sajtóanyagából készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése