A cabernet franc fajtát elsősorban a bordeaux-i blend egyik
„hozzávalójaként” ismeri a világ, pedig önállóan is megállja a helyét,
ezt bizonyítja Villány, ahol – Michael Broadbentet idézve – természetes
otthonra lelt ez a fajta, és különleges, összetett borokat ad. Villány
éppen ezért 2021-ben otthont ad a világ első cabernet franc
borversenyének is.
A szervezők elérkezettnek látják az időt arra, hogy kiegészítve az éves
Franc&Franc programjukat egy nemzetközi Franc borverseny életre
hívásában is úttörők legyenek. A víziójuk egy olyan borverseny, ami a
cabernet franc-ról szól.
|
cabernet franc |
Későn érő, középerős növekedésű, közepesen termő. Mérsékelten talaj- és
tápanyagigényes, viszonylag fagytűrő, szárazságra nem érzékeny, kevésbé
rothad, zöldmunkaigénye nagy, terhelésre nem érzékeny. A fürt ágas vagy
vállas, középtömött, kicsi. A bogyó gömbölyű, kék, kicsi, pontozott,
feltűnően hamvas húsa puha, leves olvadó íze fanyar héja vastag. Bora
illatos, finom, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor. Hasonló
fajták: Merlot, Cabernet sauvignon. (
index)
A Villányi borvidék termelői évek óta szervezik a
Franc&Franc
rendezvényt, ami a cabernet franc nemzetközi fóruma. Több év után úgy
döntöttek a szervezők, itt az ideje egy, a cabernet franc fajtára fókuszáló
nagyszabású borversenynek: ez a
Franc Du Monde 2021.
A megmérettetésre minden olyan régióból várják a borokat, akik a
Villányi borvidékhez hasonlóan elsősorban fajtaborként tekintenek a
cabernet franc-ra. Elhatározásukat az utóbbi évek komoly tapasztalatai
ösztönözték, hiszen 2019-ig a Villányi borvidék már 5 alkalommal
szervezett nemzetközi szintű szakmai és közönségrendezvényt, melynek
középpontjában e fajta állt. Ennek köszönhetően a legmeghatározóbb
európai és újvilági franc termelő régiók mutatkozhattak be a
Franc&Franc rendezvény keretében, olyanok, akik hisznek a fajtában
és önállóan készítenek belőle bort.
További információkért látogasson el a
www.francdumonde.com weboldalra.
A cikk a
HungarianWines sajtóanyaga alapján készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése