“Somló, a szunnyadó királynő, akit
fel kell ébreszteni álmából, ruháját néhány éve díszítjük, a ráncait
támfalakkal láttuk el és most eljött az a pillanat, hogy tovább kell
öltöztetni a királynőt, hogy a maga szépségében álljon előttünk.”-
Kreinbacher József
A Nagy-Somlói borvidék
fő látványossága a somlói tanúhegy. Elnevezése története 4-5 millió évre nyúlik vissza. Ekkor ugyanis a felszínre tört
láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori
beltenger kiszáradt medréből. A hegy egész felszínét innentől masszív kőzet takarta. Ezáltal
megvédve a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól, a szelek és
folyók hatásától – a Somlót éppen ezért, időtállósága miatt nevezik
tanúhegynek.
Jellegzetesen ásványos karakterű, lassan fejlődő és koncentrált borai
épp ezt az örökséget képviselik, híresek hosszú eltarthatóságukról.
A Kreinbacher Birtok
területei kiváló fekvéssel rendelkeznek. A bazaltorgonák alatti dűlőket organikusan művelik. Fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az
olaszrizling és a hárslevelű. Ezek mellett syrah-val is dolgoznak és
eddigi eredményeik jele, hogy Somló elismert szőlőfajtái között kapott
helyet.
Bodorkós Norbert szakmai vezető, Várszegi György borász és Molnár Dániel szőlész munkáját Christian Forget, a champagne-i Paul Bara pincemestere és Stefano Dini szőlészeti tanácsadó segítik.
Bodorkós Norbert szakmai vezető, Várszegi György borász és Molnár Dániel szőlész munkáját Christian Forget, a champagne-i Paul Bara pincemestere és Stefano Dini szőlészeti tanácsadó segítik.
Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. Az ültetvények újratelepítése és a szőlészet 2003 óta töretlenül zajlik annak érdekében, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg a borászatban. Jelenleg mintegy 48 hektáron gazdálkodnak organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek.
Mikor 2017-ben a II. Somlói Juhfark Ünnepen szervezett dűlőtúrán megpillantottam a Kreinbacher Pezsgőpincészet épületét, egyből magával ragadott a kinézete. Percekig csak álltam az épület sziluettje előtt és csodáltam egyediségét. Modern formája egyedülálló és tekintélyparancsolóan emelkedik ki a somlói dombok közül. Ez az az épület, ami mer egyedi lenni. Bátran megmutatja magát. Tudja, hogy fogják érni intrikák, de nem fél a kritikáktól, sőt tudja, hogy ez az azt jelenti, hogy nem átlagos. Igen itt vagyok, én vagyok, ilyen vagyok. Tudja magáról, hogy jól néz ki.
2014-ben az Építészet és Bor Közép-Európában (Architecture and Wine in Central Europe) kiállításon láttam meg először az épületet az ott kiállított képek egyikén, de akkor még nem is gondoltam, hogy egyszer majd személyesen is lesz szerencsém látni.
Építészet és bor Közép-Európában kiállítás |
2006-ban egy nagy léptékű fejlesztés indult el az egyik legfrekventáltabb magyar borvidék centrumában Somló vidékén. A Kreinbacher Pezsgőpincészet a fejlesztés első ütemeként épült meg.
Az együttes Ekler Dezső (Ekler Építész Kft.) Ybl-díjas építész tervei alapján kelt életre. Az első ütemben készült el a borászat és a pezsgőpincészet, melyhez egy pezsgőérlelő és szálloda is csatlakozik.
Fotó: Kreinbacher birtok |
A borászat és a pezsgőpincészet eltérő
tömegkialakításai kiegészítik és ellensúlyozzák egymást.
Míg a dombok vonulatait a borászat épülete szépen leköveti, addig a pezsgőpincészet ezt ellentételezvén kitör a környezetéből, merészen megmutatva magát.
Skicc |
A borászat tetejét zöldtető fedi. Szerkezete organikus monolit vasbeton. A zöldtető a geológiai erőket idézik, alaprajzukban a tervezők a lávafolyások alakját akarták megvalósítani, metszeteikben a tektonikus mozgások és a lávaalagutakra hasonlító formák materializálódnak.
Helyszínrajz |
Alaprajz |
A borászatban zajlik a szőlő feldolgozása, a laborálás és az adminisztratív munka. A megvilágítást részben felülről kapja a helyiség. A pincékben történik az érlelés, a tárolás, a palackozás és a csomagolás. Ide csak közvetett módon jut természetes fény.
A borászati épület domb-tömegéből kinyúló konzolos „pinceház”-nak nagy szerep jut a vendéglátásban, mert ez ad teret és panorámát a látogatók kóstoltatásának.
Metszet |
Metszet |
Metszet |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése