Íme már a III. Hungarian Gettogether rendezvény is eljött. A tavalyi és a tavaly előtti nagy siker után (melyről itt és itt olvashattok) a Hungarian Wines csapata idén is megrendezte a Gettogether-t.
Az eseménynek idén, az éppen 20. születésnapját ünneplő tokaji Patricius Borház adott otthont.
A Patricius Borház a tokaji borvidék egyik meghatározó borászata, melyet a Kékessy család
múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívott
életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család
felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert
szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első
osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 ha-os birtok központja
Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent
Tokaj-Hegyalja Albumban is szereplő uradalmi présház átalakításával,
melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs
rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és
a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.
A Tokaj borvidék
Tokaj-Hegyalja talaja sovány és ásványos, komoly a vízgazdálkodása. Jól
vezeti és tárolja a vizet. Nagyon porózus és meleg. Ez a terroir nagyban
kedvez az itt készülő tételeknek, de
legfőképp az aszúnak. De az aszúnak nem elég a jó talaj és a megfelelő
klíma. Szükséges még egy gomba is, melynek neve Botrytis Cinerea,
hétköznapi nevén szürkepenész. De mindez még mindig nem elég, hiszen
csak akkor aszúsodik be a fürt, ha egészséges. Valamint az
időjárásnak is megfelelőnek kell lennie, hiszen az őszi napsütés teszi
lehetővé a szőlőszemek töppedését, bennük a cukor és egyéb értékes
anyagok koncentrálódását.
Fotó: Borfokoló Tokaj-Hegyalja dűlői A szőlő a talajnak köszönhetően olyan elemeket vesz fel és olyan
arányban, amelyek jól ihatóvá teszik a tokajit.
Így tehát a világ egyik legegyedibb édes bora, a tokaji aszú bátran nevezhető a természet csodájának.
A díjátadó előtt és után is lehetőségünk volt a Patricius borház mesés panorámájú, tágas és hangulatos kertjében a 15 kiállító
borászat kínálatát megkóstolni, akik Magyarország különböző
borvidékéről érkeztek.
A történelmi Tokaj-hegyalja
borvidék legnagyobb pincészete, amely az UNESCO Világörökség része címet
viseli, és nemzeti borászati hagyományunk őrzője és védője.
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló Végigkóstoltuk a repertoárt
A szamorodni elegáns, nemes botrytis
illatjegyes. A vanília- és citrus jegyek a hordóból jönnek. Karamellás
krémesség, citrusos frissesség, gyümölcsösség. A sav és az alkohol élénk. Egyensúlyban vannak. Hosszú lecsengés.
Fantasztikus aszú. Mandulás, mézes, datolyás illat és ízjegyekkel.
A szőlőbirtok Magyarország leghíresebb vörösbortermelő
régiójában helyezkedik el. A terroir egyedi tulajdonságai mellett a borok
lelkét és e borvidék varázsát az évszázados borhagyomány, a híres villányi
együttműködés, az itt élők hite és munkája adja.
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Megkóstoltuk a Herka-t. Gömbölyded, gyümölcsös, friss, a csábítás a lényéből fakad.
A Vino Castillo a legnagyobb kínálattal rendelkező spanyol
borkereskedés, míg a Capital of Cava egy utazásszervező vállalkozás,
amely a cava és corpinnat fővárosába szervez borutakat. A Capital of
Cava / Vino Castillo kiállító asztalánál mesés, jéghideg cavákat és
corpinnatokat kóstolhattak a vendégek.
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Megkóstoltuk mind a négy Cava-t. Nekem speciel a Pere Ventura Reserva tétel ízlett. Élesztős illat jegyek, ízében frissesség.
A Tóth Ferenc Pincészetet bátran nevezhetjük családi
borászatnak, hiszen a borász család öreg és fiatal tagjai generációk révén nap
mint nap megszállottan dolgoznak, hogy elősegítsék a pincészet és az egri borok
jó hírnevét.
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Az egri csillagra és a kadarka sillerre esett a választásunk.
Az egri csillag 5 szőlőfajta házasításával született. Hárslevelű, királyleányka, leányka, olaszrizling és ottonel muskotály.
Szalmasárga, aranybahajló szín. Megpörgetve a pohárban eléggé viszkózus
a mozgása. Illatában citrusosság, a fahordós érlelésnek köszönhetően kissé mézes-vaníliáscukros. Jó sav.
A kadarka siller karmazsin színű gyümölcsös, fűszeres, szép savkarakterrel rendelkező könnyed, friss bor.
A tavalyi Gettogether-en és a Budavári Borfesztiválon még csak a bemutatkozott az új egri palack, most viszont már kóstolhatóvá vált egy 2016-os Bikavér, mely ebbe az ikonikus palackba került.
Ezen tételek megkóstolása utána kis szünetet tartottunk és betértünk a Patricius épületébe nézelődni.
Egy család, két
generáció A Borbély Family Winery valóban olyan borászat, amelynek feladataiban
az egész család részt vesz: Gyula alapítója és felesége, Gabriella, valamint
Tamás és Diána által képviselt második generáció egyaránt.
Fotó: Borfokoló
A Kéknyelűt kóstoltuk meg. Bazaltos mineralitás, ami jellemzi ezt a bort. Valamint a tölgyfa hordó adja meg a karakterét.
26
hektár, 4 telek, 30 terasz. A birtok tervezésénél különösen fontos szempont
volt a természeti adottságok tiszteletben tartása és azokhoz való
alkalmazkodás, hogy a birtok a lehető legharmonikusabban illeszkedjen a
környezetébe.
Fotó: Borfokoló
Az Incognito névre keresztelt tétel ugyanis kékfrankos szőlőfajtából készült.
Illatban könnyed, légies. Ízében málna, barack, kis krémesség, friss meggy. Van benne energia, tisztaság,
kedvesség és finesz. Ebből tudjuk, tényleg kékfrankos.
A
borászat 2005-ben alapult. A Tokaj régióban 15 hektáron gazdálkodnak. A központ
Mádon található, Tokaj szívében.
Fotó: Borfokoló
A megkóstolt tételek közül két tételt emelnék ki.
Tokaji Hárslevelű:Közepes arany szín. Illatban hársvirág,
barackos és citrusos jegyekkel. Ízében igazán üdítő. Ropogós savasság,
gyümölcsösség. Ásványos.
Tokaji Fordítás:Az aszú bogyók második
macerálásából készült borkülönlegesség. 4 ’puttonyos’ Tokaji Aszú felépítése és
jellege van. Azonban könnyebb, mint egy aszú. A gyümölcsösség mellett szilárd
savtartalma tökéletes egyensúlyban van a maradék cukorral.
A Babarczi Szőlőskert és Borospince egy családi
tulajdonban lévő borászat, amelyet jelenleg a második generáció irányít.
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
A Pannonhalmi Chardonnay 2018-as tétel Illatában és ízében is frissességet, gyümölcsösséget sugall, de emellett
a karakteres, minerális jegyek is jelen vannak. A körte, alma és
virágos jegyek szép savérzettel párosulnak.
A Gold Ezerjo zöld almás, körtés illatával és élénk savával bájos mediterrán érzetű tétel.
Valamint megkóstoltuk a világon első Generosa fajtából készült pezsgőt is. A borászati módszer "Asti módszer" néven ismert. Mind illatában, mind ízében a fjata minden jegyét megmutatja - virágos és szőlős, élénk savassággal.
A Sauska egy családi tulajdonban lévő és üzemeltetett
pincészet, amelynek szőlőültetvényei vannak Tokajban (ÉK-Magyarország) és Villanyban
(DNy-Magyarország).
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
Itt a rosé Brut pezsgőre esett a választás. Igazán gyümölcsös, frissítőként hatott ebben a késő délutáni nyári melegben.
Mi remekül töltöttük az időt, ők pedig remekül töltötték a tételeket.
Fotó: Borfokoló
Megkóstoltuk a Chardonnay brut pezsgőt, amely kirobbanó frissességével és zamatával képes ünnepivé varázsolni a pillanatot.
A pillanatra pedig nem is kellett soká várni, hiszen már csoportosult a közönség, ugyanis kezdődött a várva-várt díjátadó.
A Hungarianwines.eu
tavalyelőtt szervezte meg először a Hungarian WebWineWriting versenyt
angol és magyar nyelven, akkor 46 cikk érkezett, főleg hazaiak. A
tavalyira már 57 írást neveztek, idén pedig 61 versenyző pályázott. Köztük én is beneveztem, mind három kategóriában indultam.
Németh Ági a HungarianWines alapítója
A győztesek
– A Cabernet Franc kategória támogatója a Villányi borvidék volt,
melynek képviseletében a díjakat Hendinger Zsófia villányi borúti
menedzser adta át.
A kategória győztese a közönség
szavazatai alapján Jakab Tamás, a Pécsi Borozó szerzője lett. Valamint Julia Scavo, Románia bajnok-sommelier-je.
Fotó: Pécsi borozó
Julia Scavo és Jakab Tamás nyereménye egy-egy 3 napos bortúra a villányi borászatok jóvoltából.
– A Csúcsmodern és tájba simul – azaz építészeti – kategória
támogatója a szekszárdi Lajver Borbirtok volt, amelynek brand managere,
Tóth Tímea is részt vett a zsűri munkájában, ő adta át a díjakat is.
A győztes Fürdős Zsanett lett, az Építészfórum szerzője, míg az angol nyelvű győztes Paul Caputo, a Vinorandum blog tulajdonosa. A győztesek nyereménye egy felejthetetlen éjszaka a csúcsmodern Lajver Borbirtokon.
Fotó: Pécsi borozó
– A Tokaj friss szemmel kategória támogatója a Grand Tokaj borászat
volt. A pincészet exportigazgatója, Farkas Erzsébet is részt vett a
zsűri munkájában, ő adta át a díjakat.
A győztesek: Vargha Márk, a Borsmenta szerzője, illetve Sebastian Giraldo, a Taste Hungary szerzője és sommelier-je – ők vehették a Grand Tokaj utalványát egy exkluzív pincelátogatásra és kóstolóra.
A Magyar Turisztikai Ügynökség az elmúlt évben elindította a bor.hu
oldalt, hogy ezzel is népszerűsítse a hazai borokat és a borturizmust. A
bor.hu gazdái Gál Zsombor vezetésével átolvasták az összes beérkezett
cikket, és azt a két írást díjazták, amelyek leginkább kedvet csinálnak
egy-egy hazai borvidék felfedezéséhez.
Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy én voltam az egyik aki megnyertem a különdíjat, egy három tételes
borválogatás Szekszárd (Takler Bikavér), Villány (Bock Merlot) és Tokaj
borvidékéről (Béres 5 puttonyos Aszú).
A másik különdíjazott David Harker lett (Newcastle Wine School) az Egyesült Királyságból.
Köszönöm, nagyon örülök a díjnak! :)
A díjat Ladomérszky László, a Tokaj Tourinform iroda vezetője adta át nekem.
Nyereményem :)
Kamra java bőségtál
Mangalica kolbászos lecsó
Minden mentes csokitorta
A vörösborokat úgy döntöttünk, hogy már nem kezdjük el megkóstolgatni, valamint a díjátadó után standot építő pécsi pop up fiúk szortimentjét sem volt már ingerenciáank felkeresni. Így inkább csak víz kóstolás következett és ejtőzés.
Csatasorban a vörös tételek Fotó: Borfokoló
És te készen állsz? :) Fotó: Borfokoló
"Pop-up" kóstoló a Pécsi borvidékről Szabó Zoltán és Horváth Zoltán (Planina) boraival.
Fotó: Borfokoló
Köszönjük Németh Ágnesnek és Dobos Tamásnak a szervezést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése