Fotó: Borfokoló |
Hogy mi a nyár hivatalos bora arról valószínűleg megoszlanak a vélemények. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a rozék ott vannak a dobogósok között. A nyáron érő piros bogyós gyümölcsök zamataikkal, kánikula kompatibilis könnyedségükkel és üde savaikkal széles körben hódítanak.
Nem egy klasszikus sajtókóstolót szervezett a WineglassCommunication a MyWine Wine Bar & Shop borbárban. Inkább egy délutáni, kora esti rozézást, ahol a mátrai Nagygombos Borászat klasszikus rozéi mellett bemutatkozott a Barta Anna prémium borcsalád két limitált palackszámú, kísérleti tétele is.
A kóstolóra Anna néhány fürt friss szőlőt is hozott, egyenesen a Nagygombos Birtokról!
Fotó: Borfokoló |
A Nagygombos Borászat-al már volt szerencsém megismerkedni tavaly egy szintén nagyon jó hangulató borkóstolón, amely ugyancsak a MyWine Wine Bar & Shop borbárban került megrendezésre. Akkor Anna a borászat új arculatát ismertette meg velünk. A beszámolót itt éritek el.
A Mátrai borvidék
OEM |
Egyike az északi fekvésű borvidékeinknek, ahol a déli országrészeknél kiegyenlítettebb éghajlat miatt a szőlő érése lassabban, egyenletesebben megy végbe. Így egy ízgazdag rozéalapanyag fejlődik, amely megőrzi élénk, üdítő savait, ugyanakkor az ültetvények déli, délnyugati és nyugati fekvése, valamint a meszes nyirok altalajon húzódó homokos lösztalaj a zamatos gyümölcsaromák kifejlődését segíti.
A pincészetről
Szőlőterületeik egy tagban fekszenek, így folyamatosan figyelemmel tudják követni a tőkék növekedését. Ez nemcsak a növényvédelem, valamint a levelek és a fürtök fejlődése miatt lényeges, hanem az ideális szüreti időpont meghatározásakor is fontos, hiszen a rozénak szánt szőlő esetében ez kulcskérdés. Az egy tagban fekvő szőlők elősegítik a gazdaságosabb működést is, így lehetővé téve, hogy jó ár-érték arányú borokkal állhassanak a borkedvelők elé.A Nagygombos szőlőinek fajtaösszetétele izgalmas lehetőséget kínál számukra a rozé műfajában. Így a klasszikusnak számító kékfrankos rozé mellett házasítást is készítenek rozéból, amelynek összetételét az aktuális évjárat adottságaihoz igazítják. Emellett olyan, itthon ritkaságnak számító fajtával is foglalkoznak, mint a burgundiai eredetű gamay noir.
Fontos szempont a rozékészítés során, hogy minden munkafázisnak megadják a szükséges időt. Nem sürgetik a folyamatokat, így a Nagygombos rozék általában a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba.
Egy rozét derűs gyümölcsössége és kifinomult részletei tehetnek igazán nagyszerűvé. Ezt a könnyed eleganciát szerintük leginkább egy női borász tudja megvalósítani. A Nagygombos-borokat Barta Anna készíti Vicián Károly segítségével – ők mindketten komolyan veszik a rozé műfaját, és odafigyeléssel fordulnak ezekhez a borokhoz.
Fotó: Borfokoló |
A borsor:
Nagygombos Illatos Fehér 2019
Illata leginkább a traminiből jön. Gyümölcsös, fehér virágos aromák figyelhetők meg. Ízében őszibarack, ananász, kis lime, menta. Könnyed bor, élénk savakkal.
Szőlőfajta: tramini, sárga muskotály, cserszegi fűszeresNagygombos Játékos Rosé 2019
Tudatos házasítással született meg ez a könnyed és lendületes rozé. A bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik a több szőlőfajta erényeinek egyesítése. Színe halvány rózsaszín. Illatában sokféle piros bogyós gyümölcs (szamóca, cseresznye, ribizli). Ízében visszaköszönnek a gyümölcsök.
Szőlőfajta: merlot, cabernet franc
Nagygombos Mosoly Rosé 2019
Színe halvány rózsaszín, lilás árnyalattal. Illatában visszafogott piros bogyós gyümölcs. Ízében meggy és ribizli. A friss, vegetális és gránátalmás karakter kellemes üdeséget ad a bornak. Lendületes savai és jó egyensúlya miatt a bor a kékfrankos fajta elegáns jegyeit hozza.
Szőlőfajta: kékfrankos
Fotó: Borfokoló |
Barta Anna 42 2019
Fehér boros technológiával, kísérleti jelleggel, egész fürtben préselve, áztatás nélkül készült ez a szikár savakkal bíró pinot noir. Könnyed, kicsit aromaszegény, neutrális jegyekkel bíró tétel. Fehér húsú gyümölcsökben gazdag íz- és illatú bor.
Szőlőfajta: pinot noir
Fotó: Borfokoló |
Barta Anna Gamay Noir Rosé 2019
Színe halvány rózsaszín. A tétel fele hordós, fele tartályos. Illatában a piros bogyós gyümölcsök mellett visszafogott fűszerességben jelenik meg a hordós érlelés. Ízében friss málnát, áfonyát és ribizlit érezni, kis fűszeresség teszik izgalmassá. A korty krémessége, egy kis vanília és a kerek tanninok adnak újabb rétegzettséget a bornak.
Szőlőfajta: gamay noir
Barta Anna Csak 1 2019
Nevét onnan kapta hogy 100%-ban hordóban érlelt tétel. Illatában és ízében is dominánsabb a hordó érzete. Nagyobb test és krémesebb textúra uralja a tételet.
Szőlőfajta: gamay noir
Nagygombos Könnyed Vörös 2018
Színe rubin, lilás reflexekkel. Illata intenzív és attraktív, tele gyümölcsökkel. Az ízében is érezni a meggyet, az áfonyát és a szilvát. Mellette édesfűszerek, boróka és vérnarancs teszik izgalmassá a kortyot. A nevéhez hűen kifejezetten karcsú, kedves, jó ivású bor.
Szőlőfajta: blauburger, cabernet franc, portugieser
Fotó: Borfokoló |
A kötetlen borozás jó hangulatban telt. Barta Anna, a pincészet borásza személyesen töltötte a poharainkba a hozott tételit, melyek között volt nagyon illatos, könnyed, izgalmas, erős és megkapó tétel is. Igazi színes kavalkád volt a borsor.
Fotó: Borfokoló |
Anna beszélt a borászatról, az idei év nehézségeiről, az elkövetkező szüretről, de bátran kérdezhettünk is mert örörmmel válaszolt feltett kérdéseinkre.
Köszönjük a meghívást a Wineglass Communicationnak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése