Összes oldalmegjelenítés

2020. augusztus 25., kedd

Rozé délután a Nagygombos pincészettel - 2020.08.12

 

Fotó: Borfokoló

 

Hogy mi a nyár hivatalos bora arról valószínűleg megoszlanak a vélemények. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a rozék ott vannak a dobogósok között. A nyáron érő piros bogyós gyümölcsök zamataikkal, kánikula kompatibilis könnyedségükkel és üde savaikkal széles körben hódítanak.

Nem egy klasszikus sajtókóstolót szervezett a WineglassCommunication a  MyWine Wine Bar & Shop borbárban. Inkább egy délutáni, kora esti rozézást, ahol a mátrai Nagygombos Borászat klasszikus rozéi mellett bemutatkozott a Barta Anna prémium borcsalád két limitált palackszámú, kísérleti tétele is.

A kóstolóra Anna néhány fürt friss szőlőt is hozott, egyenesen a Nagygombos Birtokról! 

Fotó: Borfokoló

A Nagygombos Borászat-al már volt szerencsém megismerkedni tavaly egy szintén nagyon jó hangulató borkóstolón, amely ugyancsak a MyWine Wine Bar & Shop borbárban került megrendezésre. Akkor Anna a borászat új arculatát ismertette meg velünk. A beszámolót itt éritek el.

 

A Nagygombos Borászat a Mátrai borvidéken található, a 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat. Már 2009-ben a francia Fiatal Borászok Európai Versenyén első helyezést ért el.


A Mátrai borvidék

OEM

Egyike az északi fekvésű borvidékeinknek, ahol a déli országrészeknél kiegyenlítettebb éghajlat miatt a szőlő érése lassabban, egyenletesebben megy végbe. Így egy ízgazdag rozéalapanyag fejlődik, amely megőrzi élénk, üdítő savait, ugyanakkor az ültetvények déli, délnyugati és nyugati fekvése, valamint a meszes nyirok altalajon húzódó homokos lösztalaj a zamatos gyümölcsaromák kifejlődését segíti.

 

 

 A pincészetről

 Szőlőterületeik egy tagban fekszenek, így folyamatosan figyelemmel tudják követni a tőkék növekedését. Ez nemcsak a növényvédelem, valamint a levelek és a fürtök fejlődése miatt lényeges, hanem az ideális szüreti időpont meghatározásakor is fontos, hiszen a rozénak szánt szőlő esetében ez kulcskérdés. Az egy tagban fekvő szőlők elősegítik a gazdaságosabb működést is, így lehetővé téve, hogy jó ár-érték arányú borokkal állhassanak a borkedvelők elé.


A Nagygombos szőlőinek fajtaösszetétele izgalmas lehetőséget kínál számukra a rozé műfajában. Így a klasszikusnak számító kékfrankos rozé mellett házasítást is készítenek rozéból, amelynek összetételét az aktuális évjárat adottságaihoz igazítják. Emellett olyan, itthon ritkaságnak számító fajtával is foglalkoznak, mint a burgundiai eredetű gamay noir.


Fontos szempont a rozékészítés során, hogy minden munkafázisnak megadják a szükséges időt. Nem sürgetik a folyamatokat, így a Nagygombos rozék általában a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba.

Egy rozét derűs gyümölcsössége és kifinomult részletei tehetnek igazán nagyszerűvé. Ezt a könnyed eleganciát szerintük leginkább egy női borász tudja megvalósítani. A Nagygombos-borokat Barta Anna készíti Vicián Károly segítségével – ők mindketten komolyan veszik a rozé műfaját, és odafigyeléssel fordulnak ezekhez a borokhoz.

 

Fotó: Borfokoló

 

A borsor:

Nagygombos Illatos Fehér 2019

Illata leginkább a traminiből jön. Gyümölcsös, fehér virágos aromák figyelhetők meg. Ízében őszibarack, ananász, kis lime, menta. Könnyed bor, élénk savakkal.

Szőlőfajta: tramini, sárga muskotály, cserszegi fűszeres



Nagygombos Játékos Rosé 2019

Tudatos házasítással született meg ez a könnyed és lendületes rozé. A bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik a több szőlőfajta erényeinek egyesítése. Színe halvány rózsaszín. Illatában sokféle piros bogyós gyümölcs (szamóca, cseresznye, ribizli). Ízében visszaköszönnek a gyümölcsök.

Szőlőfajta: merlot, cabernet franc



Nagygombos Mosoly Rosé 2019

Színe halvány rózsaszín, lilás árnyalattal. Illatában visszafogott piros bogyós gyümölcs. Ízében meggy és ribizli. A friss, vegetális és gránátalmás karakter kellemes üdeséget ad a bornak. Lendületes savai és jó egyensúlya miatt a bor a kékfrankos fajta elegáns jegyeit hozza.

Szőlőfajta: kékfrankos

 

Fotó: Borfokoló


Barta Anna 42 2019

Fehér boros technológiával, kísérleti jelleggel, egész fürtben préselve, áztatás nélkül készült ez a szikár savakkal bíró pinot noir. Könnyed, kicsit aromaszegény, neutrális jegyekkel bíró tétel. Fehér húsú gyümölcsökben gazdag íz- és illatú bor.

Szőlőfajta: pinot noir

 

Fotó: Borfokoló


Barta Anna Gamay Noir Rosé 2019

Színe halvány rózsaszín. A tétel fele hordós, fele tartályos. Illatában a piros bogyós gyümölcsök mellett visszafogott fűszerességben jelenik meg a hordós érlelés. Ízében friss málnát, áfonyát és ribizlit érezni, kis fűszeresség teszik izgalmassá. A korty krémessége, egy kis vanília és a kerek tanninok adnak újabb rétegzettséget a bornak. 

Szőlőfajta: gamay noir

 


Barta Anna Csak 1 2019

Nevét onnan kapta hogy 100%-ban hordóban érlelt tétel. Illatában és ízében is dominánsabb a hordó érzete. Nagyobb test és krémesebb textúra uralja a tételet.

Szőlőfajta: gamay noir

 

Nagygombos Könnyed Vörös 2018

Színe rubin, lilás reflexekkel. Illata intenzív és attraktív, tele gyümölcsökkel. Az ízében is érezni a meggyet, az áfonyát és a szilvát. Mellette édesfűszerek, boróka és vérnarancs teszik izgalmassá a kortyot. A nevéhez hűen kifejezetten karcsú, kedves, jó ivású bor.

Szőlőfajta: blauburger, cabernet franc, portugieser

 

Fotó: Borfokoló



A kötetlen borozás jó hangulatban telt. Barta Anna, a pincészet borásza személyesen töltötte a poharainkba a hozott tételit, melyek között volt nagyon illatos, könnyed, izgalmas, erős és megkapó tétel is. Igazi színes kavalkád volt a borsor. 

Fotó: Borfokoló

 

Anna beszélt a borászatról, az idei év nehézségeiről, az elkövetkező szüretről, de bátran kérdezhettünk is mert örörmmel válaszolt feltett kérdéseinkre. 

 


 Köszönjük a meghívást a Wineglass Communicationnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...