Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/17-francia-borvidek
Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/17-francia-borvidek
Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/17-francia-borvidek
Champagne, Elzász, Burgundia, Jura, Beaujolais
Dél-Kelet Franciaország
Szavoja, Rhône völgye, Provence, Korzika
Dél-Nyugat Franciaország
Languedoc, Roussillon, Armagnac, Bergerac, Bordeaux
"Dél-nyugat franciaországi" borvidék: Aquitánia, Auvergne és Midi-Pyrénées
Észak-Nyugat Franciaország
Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/17-francia-borvidek
Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/17-francia-borvidek
A királyi folyó - vagyis a Loire - uralta borvidék a Sancerre-től egészen az Atlanti-óceánig húzódik. Orléans, Tours, Angers, Saumur és Nantes vidékén több minősített és elismert bort készítenek. A Loire-völgye borvidékének borútjai, borospincéi és borászai egyaránt várják az amatőr borkedvelőket és a szakértőket is. Lenyűgöző kastélyok, apátságok, barlanglakások és kertek húzódnak a Loire mentén, melynek egy része még az Unesco világörökség kincsei közé is felkerült (a Sully-sur-Loire és Chalonnes-sur-Loire közötti szakasz).
Crémant de Loire
Finom birs és körte aromájával ez a Crémant de Loire a sok étel- és borpárok szövetségese. Hagyományos aperitifek és koktélok, kevésbé ismert párosításokkal, például vegyes salátákkal, sós pitékkel vagy macaroonokkal. 5 és 6 °C között hűtve fogyasszuk.
Fotó: Borfokoló |
Zöldes szín. Illatában finom virág és citrusos jegyek érződnek.
Szép egyensúlyos, kifinomult tétel.
Némi szénsav enyhén gyöngyözővé teszi, és leheletnyi sós ízt is érzünk.
Ideális halakhoz és kagylókhoz.
A természetnek és az embereknek köszönhetően Provence csodás tájjal és tradíciókkal büszkélkedhet. I.e 6 században a görögök itt ültették az első szőlőtőkéket, mellyel megalapozták a francia borászatot. Provence borai közül főként a rozé a híres. A vörösborok és a fehérborok erős karakterűek. Provence vidéke kitűnő a borkóstoláshoz, ugyanakkor gyönyörű tájakat is megcsodálhatnak a látogatók. Provence híres borfajtái: Côtes de Provence, Coteaux d'Aix, Les Baux, Coteaux Varois, Bandol, Palette, Cassis, Coteaux de Pierrevert és Bellet.
Cotes de Provence
Cotes de Provence rosé - 2019
Fotó: Borfokoló |
Fotó: Borfokoló |
Egyenesen Provence-ből érkezett ez az elegáns rose.
Színe halvány lazac. Simogat, csúszik, oltja a szomjat, nincsenek élei, nincsenek sarkai.
Száraz, közepesen gyümölcsös, kissé savhangsúlyos. Ízében citrus, ananász, narancsos reflexekkel. Közepes lecsengés.
Szőlőfajták: Shiraz/Shyraz, Grenache, Mourvedre, Cinsault
Régió: Cotes de Provence
Pincészet: Expert Club
Már az ókor óta szőlővidékek szegélyezték Gironde vidékét, melyek fajtája a föld tulajdonságaitól függtek: kavicsos, meszes vagy agyagos. Az óceán felől érkezve árkokat és torkolatöblöket alakított ki a természet a vidéken, ahol fut a Garonne és Dordogne folyó. Ezek mentén telepedtek le az emberek évszázadokon át. Pauillac-nál építettek fehér kőházakat, hogy azokban élhessenek; Blaye-nál és Saint-Emilion-nál egy citadellát és egy erődítményt, hogy megvédjék magukat; illetve Médoc-tól Entre-Deux-Mers-ig végig kastélyokat és borospincéket a bortermeléshez; végül Bordeaux-ban egy jelentős várost hoztak létre, ahol kereskedni tudnak és eszmét cserélni.
Könnyed Bordeaux-i vörös
Cuvée
13%-s alkohollal, enyhén tanninos, könnyed testű, jó ivású tétel.
Hangulatos esti beszélgetéshez ideális. Esetleg finom brie sajttal fokozható íz
élményt nyújt.
2016-ban a Maconi bor versenyen aranyérmet nyert!
Médaille D'Or Concours Des Vins De Macon 2016
A 2015-s év remek évjárat volt Bordeaux-ban.
Languedoc
Latour de France |
Cotes du Roussillon Villages
Chateau Triniac
#cazes
Fotó: Borfokoló |
Rubin vörös, mély lila szín. Illatában csokoládé és fűszeres jegyek érződnek. Ízében zamatos cseresznye. Jó tannin szerkezet. Közepesen testes.
Szőlőfajták: Carignan, Grenache, Syrah
Vörös húsok jó kísérője.
Ét -és tejcsokival összekóstoltuk, de nem volt meggyőző.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése