Összes oldalmegjelenítés

2021. október 10., vasárnap

Borkóstolós csapatépítés a Hetényi pincészetnél - 2021.10.01


"Lenn az Alföld tengersík vidékin..."

Petőfi Sándor: Az Alföld

 

 Céges borkóstolós csapatépítésen vettem részt a Hetényi pincészetnél.

Nagyon örültem a lehetőségnek, mert kb fél éve dolgozom a cégnél és így lehetőségem volt kötetlenül ismerkedni a munkatársakkal és a pincészetről is többet megtudhattam.

 

Sokszor meglepődöm, hogy itt az Alföld aranyhomokján melyen egykoron Mathiász János és Kocsis Pál, a világhíres szőlőnemesítők is tevékenykedtek alig van pár pincészet. Csupán elvétve találkozni egy-egy borkészítővel.   


A Hetényi pincészet több generációs családi gazdaságként működik. Szőlőtermesztéssel valamint szőlő szaporítóanyag termeléssel, borászattal és falusi vendéglátással foglalkozik Hetényi József borász és felesége Hetényiné Pap Viktória.

 1998-tól kezdtek tesztelten vírusmentes törzsültetvényeket telepíteni. Ma 10 hektáron több mint 50 fajtából rendelkeznek saját szaporítóanyag bázissal. 

2008-ban nyitották meg termelői borkimérésüket Ballószögön.

A borászat a borkészítés során a jó minőségű szőlőben rejlő természetes potenciál kiaknázására helyezi a hangsúlyt. A már-már elfeledett illetve az újonnan nemesített fajták esetében a fajtaértékeket szeretnék, ha megismernék az arra kíváncsi borkedvelők.
Különleges tételeik pl:, Pozsonyi fehér, Szirén, Néro, Zeusz.

 

Érkezésünkkor a pincészet saját pálinkájával és finom pogácsával köszöntött bennünket.


Pár szó a borkóstolók típusairól.

A szórakoztató jellegű borkóstolók többfélék lehetnek:

- Különböző borvidékekről származó tételek kóstolása

- Egy bizonyos borvidékről származó tételek kóstolása

- Tematikus borkóstoló: (pl Magyarország vörösborai)

- Termelői borkóstoló

- Borvacsora (ételekhez illő borok kóstolása)


8 tételből álló kóstolósor

 Jelen kóstolónk egy 8 tételes termelői kóstoló volt vagyis a pincészet által készített könnyed fehér tételeitől haladtunk a testes vörös tételekig.


Egy borkóstolón általában az alábbi információkat célszerű tudnunk a kóstolásra kapott tételről:

- Milyen szőlőfajtából készült a bor?

- A készítés módját.

- Milyen volt az évjárat?

- A bor jellemzése, erőssége, szeszfoka, színe, zamata, tájjellege.

 

Alföldi pincészethez híven Alföldi borokat kóstoltunk. Sajnos még mostanában sincsenek elismerve az Alföldi borok. Sokan nem is szeretik. Illetve nem is ismerik. Ennek leginkább a rossz marketing az oka. Illetve, hogy az Alföldön nincs egy összefogó szakmai kör, akik szívükön viselnék az Alföldi bort. Az itt termelt borokat leginkább asztali borként tartják számon. Pedig a bornak nem feltétlen kell a hegy. Hiszen a bor pont attól szép, hogy minden termőterületen más-más karaktert nyújt. Míg egy hegyvidéken hegyvidéki stílusú, úgy az Alföldön (Kunsági borvidéken) egy vörösbor alföldi stílusú. Tehát nem annyira karakán férfias. Inkább lágyabb, könnyedebb.


Miután elfoglaltuk helyeinket, kis könnyed beszélgetés után el is kezdte Hetényi József, a pincészet borásza a tételek bemutatását.

 

Első tételként egy igazi alföldi fajtával kezdtük a kóstolást.

Kövidinka

Színe halvány sárga. Illata könnyű, rejtőzködő. A bor maga is egy könnyed tétel. Lecsengése gyors. A mindennapok borának is nevezhető.

 

A kóstoláshoz finom sajtokkal, érett szőlővel és ízletes almával megpakolt kóstoló tálat kaptunk.

Második tételként egy szintén alföldi fajtával ismerkedtünk.

Irsai Olivér

Hihetetlen frissességét annak köszönheti, hogy már idei tétel. Augusztus végén szüretelték. 

A fajtára jellemző muskotályos, illatos. Kellemes savakkal rendelkező bor.

A szőlőfajtát Kocsis Pál nemesítette a csabagyöngye és pozsonyi fehér fajtákból.

Pálinkát is készít belőle a pincészet, melyet szintén megkóstoltunk.


 

A kóstoló harmadik tétele is egy nemesített fajta volt.

Generosa

A fajtát Bíró Károly nemesítette az ezerjó és a tramini keresztezésével.

A pincészet az utóbbi öt évben kezdett el a fajtával foglalkozni. 

A szőlő nagyon vékony héjú, rothadásra hajlamos. 

Szép savakat mutat. 



Utolsó fehér tétel egy németországi eredetű szőlőfajta volt.

Rajnai rizling

A fajta jó téltűrő. Alkalmas 2-3 évig való érlelésre.

Mély aranysárga szín.

Magas alkohol. Jó savszerkezet. Megfigyelhető a fajára jellemző olajosság, ami nem túlzó.



 

A fehér tételek ezzel véget értek. Következett az első rosé.
 

Zweigelt rosé

Kellemes, könnyed tétel. A bor stílusa az olasz vonalat követi. A fajta kifejezetten alkalmas rozé előállítására.

Színe határozott rózsaszín. Illata nem túlságosan tolakodó.

Faélesztős beoltást kapott majd pedig irányított erjesztést. Ezután következett egy intenzív lehűtés és természetes szén-dioxid. Palackozás előtt még került hozzáadásra természetes szén-dioxid, hogy frissebb legyen.



A másik rosé tétel melyet kóstoltunk egy erősebb, karakteresebb rosé volt.

Néró rosé

Nemesített (Eger 2 és Gárdonyi Géza szőlőkből), rezisztens (ellenálló) fajta. 

Színe mélyebb rózsaszín.

Intenzív, megkapó illat.

Kellemesen friss ízélményt nyújtott.

330 tőkéje van a pincészetnek ebből a fajtából.


 

Elérkeztünk a vörös tételekhez. 

Az első vörösbor a pincészet egy igazán különleges tétele volt.

Vranac

Eredetileg szerb szőlőfajta. Kísérleti jelleggel telepítette a pincészet. 

Könnyed, gyümölcsösebb vörösbor. 



A kóstoló utolsó tétele következett. 

Merlot

Tölgyfahordóban érlelt tétel. Az oxidatív érleléstől egyfajta karaktert kapott a bor. 

Beleszagolva a pohárba, egyből érezni a hordós érleléstől származó illatjegyeket.

Színe közepesen mélyvörös. 

Íze visszafogottan csersavas. Lecsengése hosszú.

A tételt párszor még visszakóstoltam az este során.


Mire elértünk a kóstolósor végére már mindnyájan nagyon vártuk a vacsorát. Szerencsére nem kellett sokáig várni és már hozták is a még gőzölgő malachusit.

A kóstoló végeztével következett a várva-várt vacsora, ízletes csülök formájában.
Sertéscsülök Pékné módra, hagymás burgonyával.


A pincét mindenki kedvére felfedezhette. Én is végig jártam és fotóztam. Szépen lefestett tölgyfahordók és fémtartályok sorakoztak egymás után, várták a kíváncsi szemeket.

Tölgyfahordók az oxidatív érleléshez.

500 literes fémtartályok, a reduktív érleléshez.

A létra nem hiányozhat egy pincéből sem. :)



Régi idők szőlőprése.



Majdnem teljes kép a pincéről.

Sosem illik kopogtatni a hordókat egy pincészetben.

Ide bújt három hordó. :)



A pince felülnézetből.

 

Úgy érzem a csapatunk számára remek hangulatban telt a borkóstolós csapatépítés. Mindenki kötetlenül beszélgetetett érdekes témákról; borokról, filmekről, magánéleti dolgokról. 

Nekem személy szerint nagy élményt jelentett megismerkedni a pincészettel és a borokkal. A 8 bor közül sok nekem tetsző tétellel találkoztam és nagy valószínűséggel fogok még Hetényi borokat kóstolni a jövőben.

 

Köszönjük a szervezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...