Itt van az Ősz, itt van újra...
Szakmai borkóstolót rendeztek a katonatelepi Mathiász János Általános iskolában.
Az iskola Mathiász János világhírű magyar szőlész-borászról lett elnevezve, aki itt Katonatelepen foglalkozott szőlőnemesítéssel. |
A szakmai kóstoló - az Őszköszöntő rendezvény keretein belül - a Borkutató Intézet munkatársai és a Mathiász János Borrend tagjai által került megrendezésre.
Mathiász János mintegy 3700 szőlőfajtát nemesített, amelyből 50-60-at ma is termesztenek. |
A borkóstoló tételeit fehérborok illetve egy rosé tétel alkotta. |
A 8 kóstolásra váró tétel között nem egy olyan szőlőfajtából készült, amely a Borkutató saját keresztezése. Valamint Kecskemét város borát is megízlelhettük.
Nem is csoda, hogy sokan eljöttek az eseményre és mindenki kíváncsian várta a borok megismerését.
A kóstolás megkezdése előtt ismertetve lett pár fontos tudnivaló.
Többek között olyan általános információ, hogy hogyan is zajlik egy borkóstoló, mire figyeljünk a kóstoló során, hogyan fogjuk a poharat, hiszen a résztvevők között sokan laikusként vettek részt.
Borkóstolás sorrendje:
- Fehér boroktól a vörös tételekig.
- Fiatal tételektől az idősebb tételekig.
- Száraz tételektől az édes tételekig
A szakmai kóstolón részt vett Szabó Attila is a Borkutató elnöke. |
A kóstolás menete:
Az italok kitöltésében az iskola egyik tanárnője is részt vett. |
Az alkohol, a sav a bort tartósítja. A savat lehet mesterségesen fokozni almasav, borkősav, citromsav hozzáadásával, viszont kivenni nem lehet savat a borból.
El is érkeztünk a kóstoláshoz.
A kóstolás mellé mindenki kapott egy értékelő lapot, amelyen mindenki maga értékelhette az adott bort pontszám adásával.
Első tételként egy Kövidinka-t kóstoltunk.
Ősi magyar Alföldi fajta. Hungarikum. A 70-es és 80-as években sokan termesztették, de manapság visszaszorult.
Maga a szőlő bőtermő. Szép alapfajta. Későn érik viszont hidegtűrő. Alacsony a cukortartalma. Gyenge savakat hoz. Épp ezért a belőle készült bor általában a mindennapok bora.
Extrakt: A szőlészeti-borászati szaknyelvben a termés szárazanyag-tartalmát jelenti, vagyis a bor vagy a must elpárologtatása után visszamaradó anyag. Minél nagyobb a bor extrakttartalma, annál testesebbnek lehet érezni. Száraz borok átlagos extrakttartalma 17 és 27 között mozog.
Másodikként a Heuréka névre keresztelt tétel kóstoltuk.
A Borkutató intézet által keresztezett szőlőfajtából készült. Államilag még nem elismert.
A Pozsonyi fehér és a Piros Tramini keresztezéséből született.
Magas 8-as sav, alkohol. Kiválóan szép illat. Kerek sav. Extrakttartalma 18.
Harmadik tétel a Gesztus nevet kapta.
Ez a tétel is a Borkutató intézet által keresztezett szőlőfajtából készült. Államilag elismert.
Pozsonyi fehér és szürkebarát a két fajta.
Kiváló illat. Íze kissé borsos. Nem lóg ki az alkohol. Savban karakteres tétel (7,5 sav). Minden évjáratban hozza a jó a savakat. Testes a szürkebaráttól. Extrakttartalma 20.
Negyedikként az Echo került a poharakba.
Savignon blanc és kadarka fajták keresztezésével előállított szőlőfajta.
Magas alkohol és sav jellemzi a tételt.
Ötödik kóstolandó tétel egy Rajnai Rizling volt.
Nem túl savas. Szép zamatok. Illata intenzív, kissé gázolajos. (ez a fajtára jellemző)
Érlelhető tétel.
Hatodik tételként Generosa-t ízlelhettünk.
Behízelgő savak jellemzik tételünk.
Hetedik tételként szintén egy Generosa került a poharakba.
Ez viszont egy 2014-es tétel volt. Egymás után kóstolva a fiatalabb és az idősebb tételt egyből érezhető volt a különbség. Ugyanis ennek a tételnek az erős oxidatív illata egyből érezhető volt. Kis levegőztetés után ez az intenzív illat kissé lágyabb lett.
Acéltartályban erjedt. 3 éve lett palackozva.
Nyolcadik tételként következett a Néró Rosé.
2021-es tétel
Színe halvány lazac. Kellemes ízű, lágy tétel.
Végül pedig a Gedeon pincészet - Rajnai Rizling került sorra.
Kecskemét város bora.
Olajos, fenolos illat és ízjegyek figyelhetők meg benne.
Szép szín.
Nagyon érdekes és informatív előadáson vehettünk részt. Remélem a jövőben kerülnek még megrendezésre ilyen szakmai kóstolók hiszen mint ahogy láthattuk most is sokak érdeklődését felkeltette ez a rendezvény.
Katonatelepen élve régóta szerettem volna megismerni az itt tevékenykedő Borkutatók munkáját. Ezen rendezvénnyel kicsit bepillantást nyerhettem az ott folyó munkába és az elért eredményekbe.
Köszönjük a szervezést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése