Összes oldalmegjelenítés

2022. október 10., hétfő

25. Magyar Sommelier Bajnokság - 2022.10.09


A hétvégén 2 év kihagyás után 25. alkalommal tartotta a Magyar Sommelier Szövetség az Országos Sommelier Bajnokság döntőjét.

Az eseményt az Európa egyik legnagyobb, megnyitás előtt álló borközpontjában, a volt Goldberger textilgyár felújított 1500 négyzetméteres gyárépületében, a Winehub-ban rendezték meg.

 

A borközpont nemcsak tematikus kóstolókat és versenyeket tart majd, de helyet ad egy Fine Dining étteremnek és bisztrónak, egy több mint 1000 bort felsorakoztató shopnak és rendezvényhelyszínként is működik majd.

A versenyt Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok nyitotta meg.
 

Szik Mátyás beszédében kiemelte a sommelier-ék szerepét a magas szintű vendéglátásban, a hozzáadott értéket, amelyet egy sommelier közreműködése jelent a pozitív éttermi élmény megteremtésében, illetve a hazai gasztronómia elismertségének növelésében.

Az esemény házigazdája, Carlos Alberto Coelho, a Winehub alapító-tulajdonos.
 

Carlos Alberto Coelho beszélt a borközpont céljairól, hazai borászatok támogatásáról, a Sommelier Szövetséggel való stratégiai együttműködésről és a Winehub jövőbeli terveiről, közeli nyitásáról. 

 


Fontosnak tartotta elmondani, hogy a Winehub hiánypótló lesz a magyarországi gasztronómiában és fontos szerepet játszik majd a borkedvelők körében is. Carlos Alberto Coelho egy olyan központot hozott létre, amely a borszerető vendégeket ugyanúgy megcélozza majd mint a borászati iparág szakértőit, borászokat és borértőket egyaránt.


A fővédnöki és védnöki tisztségeket Dr. Nagy István agrárminiszter és a Magyar Bor Akadémia vállalták el. 

 




A zsűriben olyan neves személyiségek foglaltak helyet, mint Pintér Katalin, a Chanei Egyesület elnöke, a Gerbeaud Ház és Émile üzemeltetője, Kozma Kálmán a zsűri elnöke, a Gundel étterem volt üzletigazgatója, a CEWI Sommelier Iskola oktatója, Dr. Fiáth Attila, Nemzetközi Borakadémikus, a Tokaj School of Wine igazgatója, Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, Virágh Csaba a Párisi Udvar Hotel Head sommelier-je és Besenyei Péter műrepülő világ-, és Európa-bajnok, borszakértő.

A dekantálás precíz kivitelezése.

Az elődöntő résztvevői első körben írásbeli feladatokat oldottak meg és sor került egy dekantálás – azaz borszellőztetés – feladatra is, amelynek eredményeként a döntőben 3 sommelier folytathatta a versenyt a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2022” címért.


Pfeiffer Balázs  

Giraldo Juan Sebastian


A döntőben a versenyzőknek többek között arról is számot kellett adniuk, hogy hogyan állják meg helyüket különleges éttermi helyzetekben. A feladatok között szerepelt például a pezsgő helyes felbontása és kínálása, étel-ital párosítás, és a szakszerű dekantálás is.

Giraldo Juan Sebastian


Különböző borokat és párlatokat kellett felismerniük az illat és ízjegyek alapján. A döntőbe feladatként szerepelt még az éttermi borlaphibák felismerése és korrigálása is.

Kincses László Dávid


A több, mint három órán át tartó döntőt követően a zsűri szigorú szempontrendszer alapján
hozta meg a döntését és hirdette ki a 2022-es év sommelier bajnokát.

 

Kincses László Dávid, Giraldo Juan Sebastian, Pfeiffer Balázs


A döntőt szoros versenyben Giraldo Juan Sebastian, a Felix Kitchen&Bar assistant head
sommelier-je
nyerte.

A második helyezést Kincses László Dávid, a Tom George Osteria head sommelier-je nyerte el.

A harmadik helyezést Pfeiffer Balázs, az ausztriai Werzer’s Hotel Resort
Pörtschach sommelier-je
érte el.



Az esemény keretében több különdíj átadására is sor került.




Együttműködő partnerek a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Chaine Egyesület voltak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...