Fotó: Busák Attila |
A 2021-es évjárat kiemelkedő adottságokkal bírt az Egri borvidéken. Ezért ezen év boraira építve rendezik meg első alkalommal október 22-én Egerben azt a kóstolót, amely még piacra lépés előtt, sok esetben hordóminta formájában mutatja meg a borokat azon borkedvelőknek és szakértőknek, akik kíváncsiak rá, miből lesznek a top egri bikavérek.
Fotó: Busák Attila |
Az eseménysorozat egyik fontos programja lesz az október 22-én megvalósuló Nagy Egri Borműhely Kóstoló, amely idén az Egri Bikavér En Primeur nevet kapta. Az elnevezés abból a Franciaországban ismert gyakorlatból ered, amikor az érdeklődők komoly borokat még azok kereskedelmi forgalomba kerülése előtt, hordóminta állapotukban kóstolnak. A rendezvényen az Egri Borműhely tizenegy borászatához a borvidék több pincészete is csatlakozik, hogy együtt mutassák be még a hivatalos megjelenés előtt álló 2021-es évjáratú superior és grand superior egri bikavéreiket, párba állítva a most forgalomban lévő, korábbi évjárattal.
A sétálókóstoló mellett izgalmasnak ígérkezik még a három tematikus mesterkurzus, amely túlmutat a megszokott boros masterclassokon azzal, hogy a gasztronómiát is beemeli a programba. A három előadás célja, hogy feltérképezze az egri bikavér gasztrokontextusait, legjobb lehetséges ételkíséreteit. Ehhez minden előadáson három fogást kóstolhatnak meg a vendégek, amelyek mindegyike mellé két-két bikavér érkezik a pohárba, hogy a résztvevők egyénileg dönthessék el, az adott fogás melyik borral ízlik nekik jobban.
Fotó: Busák Attila |
A három tematikus borsor mellé az egri Macok Bisztró séfje, a közelmúltban Gundel-díjjal kitüntetett Macsinka János épített fel egyedi ételsorokat. Az aktuálisan piacon lévő, friss évjáratú bikavérek mellé a világ kedvelt fogásai közül válogatott így libarilette, mini angus burger és faszenes sajt kerül a tányérokra. Az érlelt tételek helyi bisztrókonyha-klasszikusokkal, így véres hurkával, marhapofával és kacsamellel kerülnek párba. A grand superior palackok mellé pedig az erdő ajándékait tálalják fel: szarvastatárt, muflongerincet áfonyával és vadpástétomot.
-
En Primeur Bikavér tasting in Eger
2021
proved to be a vintage of extraordinary quality in the Eger wine region. On 22
October, for the first time in Eger a tasting will be held to showcase the
wines of this year. At this special event wine lovers and experts will get the
chance to taste the wines before release, in many cases as barrel samples, and
find out what the top Eger Bikavérs will be made of.
Bikavér is the most important wine
of the region. In 2022, a new era will begin as the wine region presents the
event named after the flagship wine of the Eger region in a renewed format. The
Egri Bikavér Celebration Days will take place from 18 to 29 October. The six
separate events will showcase the unique character and high quality of the wine
at several venues in Eger, ranging from restaurant experiences to gala dinners
and walk-around tastings.
An important event of the series
will be the Great Eger Wine Workshop Tasting on 22 October, which this year
will be called Eger Bikavér En Primeur. The name refers to the practice in
France of tasting fine wines as barrel samples before they are released for
sale. At the event, the eleven wineries of Eger Wine Workshop will be joined by
several wineries from the wine region to present their 2021 superior and grand
superior Eger Bikavérs, which are yet to be officially released, alongside the
previous vintage currently on the market.
Besides the walk-around tasting, the
three thematic masterclasses offer extra excitement compared to the usual wine masterclasses by
integrating gastronomy in the programme. The aim of the three lectures is to
explore the gastronomic potential of Eger Bikavér and to find the best possible
food pairings. To this end, guests will be able to taste three dishes at each
presentation, each of which will be paired with two glasses of bikavér, so that
participants can decide individually which wine they prefer with which
dish.
The three themed wine courses are
accompanied by unique dishes created by the chef of the Macok Bistro in Eger,
János Macsinka, who has recently won the prestigeous Gundel Prize. Wines from
the latest vintage of bikavérs currently on the market are accompanied by a
selection of the world's favourite dishes, including goose rilette, mini Angus
burgers and charcoal cheese. The mature wines will be paired with local bistro
classics: blood sausage, beef cheek and duck breast. And the grand superior
bottles will be served with game dishes: venison tartare, saddle of mouflon
with cranberries and game pâté.
For more information please visit the event’s Facebook page or the homepage of Egri Bor Most:
https://www.facebook.com/events/837807230716870 and https://www.egribormost.hu/esemeny/nagy-egri-bormuhely-kostolo-egri-bikaver-en-primeur/.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése