Összes oldalmegjelenítés

2023. március 13., hétfő

A Bozóky Pincészet és Bormúzeumban jártunk Móron - 2023.02.20

"Ha Mór akkor Ezerjó!"


 

A Móri borvidéken jártunk! 

A Somlói Borvidék után ez a legkisebb borvidékünk. 

 

 

A Móri Borvidék

A Bakony és a Vértes hegyvonulatait elválasztó festői Móri-Árokban fekszik ez a borvidék. 

A szőlőhegyek a Vértes Déli-Délnyugati lejtőinek kiváló fekvésű napsütötte lankáin terülnek el. 

A szőlőművelésnek és borászatnak több évszázados hagyománya van a vidéken, sőt a korabeli leletek azt igazolják, hogy már a római korban sem volt ismeretlen errefelé e mesterség. Igazi lendületet a borászatban a 17. század végén érkező német telepesek hoztak.

Az éghajlati, domborzati és talajviszonyok következtében tipikus fehérbort termő vidékké alakult. bár az Ezerjó régi magyar szőlőfajta, igazi otthonra itt talált. 

Ez a környezet csodát tett az addig alig ismert szőlőfajtával, s új, különleges tulajdonságait hozta felszínre. Nem érdemtelenül vált a híres-neves Ezerjó hazájává.

 

 

 

Bozóky Pincészet és Bormúzeum 

 

A pincészet és a bormúzeum a Móri Borvidék fővárosában, Móron található. 

A családi vállalkozást 1991-ben alapította Bozóky István és felesége Marx Mónika.


Bozókyné Mónika kedvesen és nagy szakértelemmel vezetett bennünket körbe a múzeumban és a pincészetükben. 


Először a múzeumot jártuk körbe. 

Több száz éves szőlészeti- és borászati tárgyak gyűjteménye található itt. A kiállítás egy részét Mónikáék maguk gyűjtötték. Egykori saját eszközeik kerültek kiállításra, de több értékes eszköz felajánlásokból érkezett a múzeumba.

 

 

A múzeum pár képben

 

Annak idején előszeretettel használtak dupla prést a nagyobb mennyiségű szőlő feldolgozása céljából.


Prés a múlt századból.

A préskészítő mester vésete még mindig jól olvasható.

Régi borászati kellékek.

Kiállításra került egy nagyon idős szőlőtőke is.

Muzeális értékű facsigás daráló.

A piros festés a sváb borkultúra hagyományos színe.
 
 
Régi boros címkék gyűjteménye.



 


A pincészet


 

 Több évtizedes szakmai tapasztalatuk a szőlő, a bor szeretete, a szakmai elhivatottság Péter fiukban tovább öröklődött, s ma már ő is aktív alkotó tagja a pincészetnek. 

Borkészítési stílusuk a régi borászati hagyományokra épül, igazodva korunk borfogyasztási igényeihez, szokásaihoz. A pincészetben a klasszikus borkezelési eljárások ötvöződnek, kiegészülnek a modern technika nyújtotta előnyökkel. 

Jelenleg 13 hektár szőlőterületen gazdálkodnak. Kiemelten foglalkoznak az őshonos és kitűnő beltartalmi értékeket felmutató Ezerjóval, de emellett a borvidék legismertebb szőlőfajtáiból (Tramini, Muskotály, Chardonnay) készítenek testes, karakteres - palackban is hosszú ideig jól érlelhető, tárolható borokat. A felújított Ezerjó-ültetvények mellett az új telepítéseiken megjelentek már a világszerte ismert szőlőfajták (Chardonnay, Sauvignon Blanc) is. 



A pincészet nem tömegborokat hanem inkább különlegességeket készít, kis tételekben. Ilyen például a Jégbor és a töppedt szőlőszemekből készült édes tétel valamint a kuriózumként méltatlanul törvényileg nem engedélyezett móri aszú.


 


 

 

Talán kevesen tudják (többek közt mi is most tudtuk meg), hogy a kivételes időjárási körülmények között Móron is nemes rothadásnak indulnak a szőlőszemek a Botrytis cinerea gombának köszönhetően.  

Móron nagy hagyománya volt az aszú készítésének. Ugyanis már 1834-től termesztettek Móron aszút. Azonban 2010-ben már nem lehetett 2006-os aszút forgalomba hozni a bortörvénynek köszönhetően. Az aszú elnevezést azóta csak a Tokaji borvidéken termesztett szőlőből készült bor viselheti.

A móri aszú, móri ezerjóból készül.

 

 

 Másik kedvenc érdekes tételük a Bozóky jégbor. 

Bár a klímaváltozás miatti időjárási körülmények egyre ritkábban teszik lehetővé ezen tétel elkészítését. Ugyanakkor a szigorú szabályok is megnehezítik az előállítását az egész világon. Magyarországon és Európában, ha három egymást követő napon a hőmérséklet a -7 fokot eléri, a fagyott szőlőszemeket csak ekkor lehet préselésnek alávetni. Az elkészült jégbor nagyon édes, míg savassága megközelíti a száraz borokét, így nagyon különleges kiegyensúlyozott ízélményben lehet részünk.


 


A pince

A közel 300 éves pincében a fiatalabb évjáratú borok mellett kezelik, érlelik és forgalmazzák a bortörténeti értékű móri muzeális borkészletet. 









Érlelődnek a palackos tételek.



A Pincészet reduktív tételeket is készít. 

Többek között Ezerjó, Sauvignon Blanc és Cuvée borokat lehet vásárolni.







Mi is vásároltunk a pincészet tételeiből.

 

Csodás illata egyből magával ragad ahogy kibontjuk a palackot. Könnyed, frissessége, gyümölcsös zamata újabb kortyokra csábít.


Komolyabb tétel, telt bor. Fűszeresség, zamatosság, szép fajtajegyekkel párosulva mutatkoznak meg a kortyban. Édes ízérzet ellenére a bor száraz.


Emlékezetes tétel, botritizálódott szőlőszemekből. Illata mézes. Ízében őszibarackos, erdei gombás. Szép savgerincű bor.



A pincészet prémium tételei.


A Bozóky Bormúzeum és Pincészet egész évben várja a borral ismerkedni vágyó közönséget, ahol borkóstoló keretében ismerkedhetnek a szőlő- és borkultúra hagyományaival, a borvidék jellegzetes boraival illetve a szőlőfeldolgozási technológiákkal.

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...