Összes oldalmegjelenítés

2023. április 6., csütörtök

II. Cifra Borséta - 2023.03.25

 "Cifra palota zöld az ablaka,

Gyere ki te tubarózsa vár a viola!"


Az ország valószínűleg legsokoldalúbb borkóstolóján vehettem részt Kecskeméten, a Frittmann pincészet meghívásából.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén már a második alkalommal került megrendezésre az esemény. Ebben az évben is számos borász, borászat, pincészet, borház, szőlőbirtok képviseltette magát a Cifra Borséta rendezvényen!

 


A Cifrapalota a magyar szecesszió egyik legszebb, legmesebelibb épülete ebből adódóan nem is lehetne máshol megrendezni egy ilyen rangos eseményt. 

A Cifrapalota Pávás termében nagyon sok borászat helyet kapott.
 

Magyarország legismertebb borvidékei (TokajVillánySzekszárdEger és a Balaton) pincészetei képviseltették magukat a rendezvényen. 

De a borkedvelő közönség találkozhatott MátraMórPannonhalma és Etyek-Buda borvidéki borászokkal is. 


Mivel Magyarország különböző borvidékei most elérhető távolságra kerültek, ennél fogva remek lehetőségként kínálkozott mindenki számára megkóstolni ugyanazon szőlőfajtát más-más borvidéken termesztve és készítve. De azoknak is nagy élmény lehetett Magyarország különböző borvidékeiről kóstolni akik csupán most ismerkednek a borok világával.


Nagyon sok borkedvelő ellátogatott a rendezvényre.


A kóstolóra felkészülten érkeztem. Utána néztem a pincészeteknek és pontosan tudtam, hogy melyik pincészetnél mit szeretnék kóstolni. Illetve a különleges tételeket kerestem, amit boltokban esetleg nem is kapni. Szinte minden pincészetnél találtam ilyen különleges palackot. 


Mivel tudtam hogy módfelett lesz kínálat a kóstolón így mindenképp az általam még nem ismert tételeket akartam megkóstolni a klasszikus kóstolási sorrendet követve. (Pezsgő, könnyed fehér borok, érleltebb fehérek, rosék, könnyed vörösek, testes vörösek, késői szüret.)



Az alábbi kiállító borászatok vártak rám, hogy megkóstoljam tételeiket. Összesen 27 borászat.


Balatoni borrégió
- Borbély Családi Pincészet (Badacsony)
- Bujdosó Pincészet (Balatonbogár)
- Gyukli Pince (Balatonfüred)
- Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kis-Duna mente, Balaton-felvidék)

Duna borrégió
- Koch Borászat (Hajós-Baja)
- Frittmann Pincészet (Kunság)
- Font Pincészet (Kunság)
- Gedeon Birtok (Kunság)
- Szentpéteri Borpince (Kunság)
- Csanádi Szőlőbirtok (Hajós-Baja)

Felső-Magyarország borrégió
- Babiczki László (Mátra)
- Havas és Tímár Pince (Eger)
- Varsányi Pincészet (Eger)

Felső-Pannon borrégió
- Miklós Csabi Pincéje (Mór)
- Cseri Pincészet (Pannonhalma)
- Nyakas Pince (Etyek-Buda)

Pannon borrégió
- Dúzsi Pincészet (Szekszárd)
- Riczu Tamás Borászata (Villány) 
- Bock Pince (Villány)
- Schieber Pincészet (Szekszárd)
- Mészáros Borház (Szekszárd)
- Szeleshát Borászat (Szekszárd)
- Vesztergombi Pince (Szekszárd)

Tokaji borrégió
- Kern-Bor és Pezsgőház (Tokaj, Balatonszőlős)
- Erzsébet Pince (Tokaj)
- Árvay Családi Pincészet (Tokaj)
 
 
 
 

Minden borászat hozott a kóstolóra legalább három tételt. Tehát sajnos választanom kellett és tudtam, hogy nagyon sok remek tétel ki fog maradni az este során. De amely tételeket viszont sikerül megkóstolnom azokról be tudok számolni. 
 
 
 
 

Az az elgondolás, hogy a kóstolón követem a klasszikus borkóstolási sorrendet, kicsit már a legelején borult mikor is a Miklóscsabi pincészet standján találtam magam poharamban egy csoda Ezerjóval. 

Februárban a móri kiruccanásunk alkalmából (erről a beszámolót itt találjátok) sajnos nem volt szerencsénk betérni hozzájuk, mivel nem voltak nyitva. Most viszont lehetőséget kaptam a kóstolásra.
 
 
A pincészet három tételt hozott a kóstolóra. Csoda Ezerjó, Utazóbőrönd (Leányka és Rizlingszilváni házasítása), Blanné Sauvignon Blanc


Csoda 2021-ben is készült.

A Csoda Ezerjó Csabi legelső bora, ami arról kapta a nevét, hogy csoda, hogy nem rontotta el. Mindez még a 2000-es évek elején történt. Azóta ahogy látjuk ismét elkészítette e remek tételt. Sőt zseniális bor készült belőle. Aranysárga szín. Ritkán látott tisztaság.



Ezután viszont mindenképp meg akartam kóstolni a Frittmann pincészetnél is az Ezerjó tételt, így a következő kóstolást már itt folytattam.

A pincészet Soltvadkerten található. 60 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában. Egyes fajtáikhoz a környező gazdáktól integrálnak válogatottan jó minőségű szőlőt.

Egy egész kóstoló sort tudtunk kóstolni a pincészetnél. 

 Az Ezerjó tétel lendülete magával ragadja a kóstolót. Zöldessárga szín. Illata citrusos, zöldalmás, őszibarackos. Könnyű testű tétel. Feszes korty.

 

Össze lehet-e hasonlítani egy móri és egy kunsági Ezerjót? 

Az ezerjó a Móri borvidék zászlós fajtája, ami második otthonát Soltvadkerten, a Kunsági borvidéken lelte meg. A borászok mindkét borvidéken remek tételeket készítenek belőle mi lelkes borfogyasztók pedig vidáman élvezhetjük eme nemes nedűt.


 

Ezek után viszont visszatértem eltökélt szándékomhoz, hogy először a pezsgő választékot térképezem fel. 

 

Így ellátogattam a Kern Pezsgőpincészet standjához. Itt két remek tételt kóstoltam meg.

 Szavercsenko Léna a Kern Pincészet borásza. Léna programozó matematikusként végzett Minszkben, de második diplomáját már borászatból szerezte a budapesti Corvinus Egyetemen. A pincészet első területei Balatonszőlősön (Öreghegy, Penke-dűlő) voltak, majd ezt követte a többi ültetvény Tokaj-Hegyalján (Tarcal-Mandulás-dűlő, Szegi, Bakonyi). Jelenleg 10 hektáron gazdálkodnak (5h Balaton, 5h Tokaj-Hegyalja). A kóstolósor pezsgői egytől egyig tradicionális eljárással készültek, vagyis a legmagasabb minőséget képviselik.

Léna a kóstolón felhívta figyelmem, hogy pincészetüknél van lehetőség saját magunk lepalackozni pezsgőnket melyet utána haza is vihetünk.



Ezután a Koch pincészet standján ismét megkóstoltam a Chardonnay nyerspezsgőt, melyet a tavalyi III. Tóparti Piknikről már ismerős volt. 

A pincészet a Hajós-Bajai borvidéken 150 hektáron gazdálkodik, a Villányi borvidéken 10 hektárt művelnek.

 
A Koch pincészet szinte elhozta az egész szortimentet a kóstolóra.

Ízgazdag, izgalmas tétel. Opálos, kis buborékossággal. Ízében friss, pezsdítő. Élesztősség, érezhetően gyümölcsös. 100% Alföld!



A Bujdosó pincészet standjára érkeztem.


A család 90 hektár szőlőt művel a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. A pincészet szeretné a szőlőművelést a lehető legmagasabb szintre emelni, ezen felül a vegyszermentességre törekszenek. Keresik azokat a fajtákat, amelyek a kor és a klímaváltozás kihívásaira megadják a választ.
Olyan helyi, hungarikum fajtákkal dolgoznak, mint az olaszrizling, az Irsai Olivér, a királyleányka vagy a kékfrankos. A világfajták közül kiemelkedő itt a sauvignon blanc, a muscat lunel, a rajnai rizling és a chardonnay, míg a kék szőlők közül a merlot érzi legjobban magát.

A pezsgő klasszikus francia pezsgősüvegben kerül majd forgalomba.

 

Két nagyon érdekes tételt sikerült kóstolnom.

Megízleltem a finom seprős Pet-nat-ot illetve a klasszikus fekete palackban rejtőző 2021-es hordós Sauvignont. A fekete palackba a jövőben pezsgő fog kerülni.

Egyik tétel sincs jelenleg kereskedelmi forgalomban.



Schieber pincészet

A pincészet Szekszárdon a Baranya-völgyében 23 hektáron gazdálkodik. 
Az ültetvények jelentős része: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos, de hamarosan termőre fordulnak új telepítéseik is kékfrankos, dornfelder, syrah ültetvények.

A pincészet Prestige Brut pezsgője.

A pezsgő hagyományos, "méthode traditionnelle" eljárással készült (palackban erjesztett).
Friss, könnyed, határozott gyöngyözés, élesztős jegyekkel. 

 

Itt kicsit csaltam a kóstolósorral mert egyszerűen nem tudtam ellenállni az üvegdugós letisztult palackos rosénak. Mindenképp meg kellett kóstolnom. A tétel minden évben a különleges syrah szőlőfajtából készül.

Provance-i stílusú rosé. Illatában piros húsú gyümölcsök a keleti fűszerekkel találkoznak. Ízében eper és málna zamata jelenik meg. Kellemesen savas, hosszú utóíz, kerek, vastag, szájbetöltő aromatika jellemzi.



Gedeon Birtok standján a brut pezsgőt kóstoltam meg. 

A Birtok Izsákon Kecskeméttől úgy 25 kilométerre található. Jelenleg 80 hektáron gazdálkodnak.

 

A Brut pezsgő illatában gyümölcsös, őszibarackos aromákat és élesztősséget figyeltem meg. Laza szerkezet, finom buborékok.




Az Egri borvidékre is mindenképp kíváncsi voltam hiszen minden évben kóstolok Egri csillagot. A tavalyi Egri Borműhely Study Tour-on már kóstoltam a Varsányi pincészet superior Egri csillagát, de most ismét kedvem támadt megízlelni.

A pincészetet 1991-ben alapította Varsányi Lajos. Jelenleg a család több generációja segít a borkészítésben.


Az Egri Csillag Superior tételt kóstoltam meg.

A bor az Egri Borvidéki Borversenyen ARANY érmet ért el 2020-ban.

Illatában virágok, citrus illatjegyek jelennek meg, kajszibarack illatot is érezni.
Ízében szintén nagyon gyümölcsös. Én kifejezetten körtét éreztem.

 

 

A Havas és Tímár pincészetet szintén a tavalyi III. Tóparti piknikről már ismertem.


Az egri pincészet 1,5 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, azonban az első 2008-as szüret óta nagyon szoros együttműködésben dolgoznak szőlőtermelőikkel.

Hisznek abban, hogy a minőség nagyrészt a szőlőben dől el, ezért a szőlészeti munkákra nagy hangsúlyt fektetnek.


A Chardonnay tételt kóstoltam meg. Illatában almás, barackos. Érlelt tétel érezni is rajta, érett körtés aromák. Ízében is visszaköszön az alma, barack, körte. Kissé fűszeres, mézes.



Ezen kóstoló után kíváncsi lettem egy másik borvidék szintén Chardonnay tételére is. A Mátrai borvidékről mindenképp kóstolni akartam. Így a Babiczki pincészetet néztem ki magamnak. 

Egy szép Battonage Chardonnay-t várt rám, hogy megkóstoljam. 



Illatában érezni a fahordós érlelés aromáit. Ízében vaníliás, édeskés jegyek a termőterület adta magasabb savtartalom szikárságával. Mindenképp újra kell még kóstolni.

A pincészettől szerettem volna Pinot Noir-t is kóstolni, de ilyen tételt sajnos nem hoztak a rendezvényre.


Úgy gondoltam ezen két remek borvidék fantasztikus Chardonnay-i után újra kóstolom a Kunsági borvidékről is a már korábban a III. Tóparti pikniken megismert Chardonnay-t. 

Így a kiskőrösi Szentpéteri pincészet standjához mentem. A tétel a francia Chardonnay-k versenyén aranyérmes lett. 

A pincészet 65 hektáros szőlőterülete homokos és löszös alapkőzetű meszes talajon terül el.


Halvány szalmasárga szín, elegáns Chardonnay. Illatában zöldalmás, citrusos, kis őszibarackkal a háttérben. Karakteres, gyümölcsös. Savai üdék. Hosszú lecsengésű, tartalmas, magas minőségű tétel.


A Chardonnay-t megkóstolva az Egri, Mátrai és Kunsági borvidék háromszögből elmondható, hogy különböző borvidéken is lehet minőségi tételt készíteni ugyanabból a fajtából és mindegyik tétel magában hordozza a borvidék adta terroir jegyeket. 



A kóstolást a Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél folytattam.

A szigetcsépi pincészet a borok előállításához a szőlőt két ültetvényről szerzi be. A ráckevei Duna-ág ölelésében, a pincészet szomszédságában elterülő, jelenleg 66 hektár termő- és 12 hektár 2020-ban telepített fiatal ültetvényükről, másrészről a Balaton-felvidéken, Lesencefalu dombjain fekvő 10 hektáros szőlőbirtokukról.

Gálné Dignisz Éva (2013-ban az év bortermelőjének választották) személyesen mutatta be a borokat.


Megkóstoltam a méltán híres Irsai Olivér tételt. A könnyed testű, gyümölcsös ízű harmonikus tétel, kellemes savakkal. Üde, friss bor. Illatában szőlővirágos. Ízében a szőlő muskotályos aromáit érezhetjük.



A Font pincészetnél a Generosa tételt kóstoltam.

A Soltvadkerti pincészet 28 hektáros családi birtokon gazdálkodik, ahol kiváló minőségű, magyar szőlőfajtákat termesztenek.

Bár a pincészet fehér és rosé borokon kívül vörös bort is készít, a kóstolóra csak a fehér és rosé tételeiből hozott egy válogatást.

 

A Generosa illata kellemesen diszkrét volt. Ízében nyári gyümölcsök jelennek meg. Ropogós finom savak, harmónia, ásványosság, telt, hosszú utóíz koronázza meg.




A pannonhalmi Cseri pincészetnél megkóstoltam egy Rajnai rizling tételt.

Jelenleg tíz hektáron gazdálkodnak ahol az alábbi fajtákat termesztik: rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, fűszeres tramini, merlot, cabernet franc és kékfrankos.

 
A pincészet 8 tételből álló Rajnai Rizling sorozatot készített melyből hármat el is hozott a kóstolóra.

 

Itt megtudtam, hogy a pincészet a Rajnai Rizling fajtával kísérletezve 8 tételből álló sorozatot készített.  

A 8 tételből álló Rajnai Rizling tételei nemcsak technológiai eltérések miatt annyira más ízűek, hanem a szüreti időpont is nagyon fontos. A mészben gazdag talajnak köszönhetően a Pannonhalmi borvidéken adottak erre a körülmények.


A Sextus tételt kóstoltam meg. 

Kis-ászok hordókban erjesztették és 10 hónapig érlelték.
Szalmasárga szín. Illatában karakteres rizlingaromák, virágos, diós ízjegyek figyelhetők meg, enyhe petrolossággal. Nagyon komplex, virágos ízek, finom citrusokkal, nagyon enyhe fás ízekkel



Borbély pincészetnél a Kéknyelű tételre voltam kíváncsi. De természetesen a pincészet többi tétele is kóstolásra csábítottak.

A pincészet a Badacsonyi borvidéken foglalkozik borkészítéssel, mely borvidék hazánk legszebb történelmi borvidéke.

"Tüzes borok, vulkáni ízek"

A Kéknyelű a Badacsonyi borvidék ősi hungaricum fajtája. A pincészet két meghatározó dűlőből válogatta a Kéknyelű szőlő legjavát. 7 hónapig új tölgyfa hordóban érlelték. A bort egyedi minerális karakter, élénk savak, nemes harmónia jellemzi, ami nagyrészt a vulkáni talajnak köszönhető.



A Gyukli pincészetnél bio borokat kóstolhattunk.  

Közel négy évtizede készítik a Balaton régió kiváló borait. Karbon semleges gazdálkodást folytatnak és 100%-ban bio borokat készítenek. Mind a szőlőben, mind pedig a pincében lehetőség szerint kemikáliák nélkül dolgoznak. Valamint kiemelt hangsúlyt fektetnek a szőlőültetvények hosszútávon fenntartható jó egészségügyi állapotának megőrzésére, a termőterülethez illeszkedő fajta gondos megválasztására és a gazdálkodás során kialakuló ökológiai lábnyom csökkentésére.



Orion a díjnyertes tétel.


Itt megkóstoltam a Solaris szárazt tételt és a desszert tételt. 

A Solaris nevű szőlőfajtáról korábban még nem  hallottam és a belőle készült bort sem volt szerencsém megkóstolni. 

A Solaris egy rezisztens fehérbort adó szőlőfajta, mely 1975-ben keresztezés során született meg a dél-németországi Baden-Württemberg tartományban, Freiburgban.

A fajtából készült bor egy telt, karakteres, alkoholban gazdag fehérbor, amely kiválóan alkalmas aszúborok készítésére is.

A pincészet 2010 óta foglalkozik a fajtával.




A Dúzsi pincészetnél nagyon különleges rozékat kóstolhattam. 


Dúzsi Tamás neve (ma is) egyet jelent a rozéval, s nem hiába a rozékirály jelző.


De ki gondolná, hogy csupán egy véletlennek köszönhető hogy most a pincészet rosékat készít. Ugyanis '96-ban a leszüretelt szőlő mennyiségéhez az erjesztő tartály túl kicsinek bizonyult, és ekkor engedték le először a Kékfrankosból a mustot rozénak. Ez, a piac számára addig ismeretlen ízvilágú rozé annyira jól sikerült, hogy sorra nyerték vele a teszteket, borversenyeket.


A különleges rosé tételek klasszikus francia rosé palackokba kerülnek.

A pincészet kiemelt figyelmet fordít rosé kínálatukra.

Prémium válogatás rosé boraiknál a komplexitásra, ízhosszúságra, érelehetőségre törekszenek.
Szuper prémium rozéiknál a hordós érlelhetőségre, kifejezetten magas komplexitásra, évtizedes érlelhetőségre törekszenek.



A rosékat Dúzsiné Patai Ilona személyesen kínálta. 


Töppedt vörösszőlőszemekből készült rosé.


Illatában aszús jellegek jelentek meg viszont megkóstolva a bort száraz kifinomult, komplex ízélményt adott.

Narancsbort is készít a pincészet.


A finom rosék kóstolása után úgy éreztem itt az idő egy kis szünetet tartani. Így sorra jártam a kiállítókat és a Cifrapalota kiállítását is megtekintettem.


A Piroska standján két szépséges hostess segítségével megkóstolhattuk az ízletes szörpöket.

A Mihócska pálinka manufaktúra standján akinek a bor nem lett volna elég még folytathatta a kóstolást.
 

Királyi marcipán standján édesség utáni vágyunkat csillapíthattuk.
 

A kiállításon számos remek alkotást tekinthettünk meg. 







A kis szünet után úgy éreztem itt az idő egy-két vörös tételt is megkóstolni.


Számos pincészet hozott vörös tételt az eseményre. Így kóstolhattunk villányi, szekszárdi, egri illetve kunsági borvidékről is vöröseket. Ezáltal összehasonlítva a különböző borvidékek vörösbor stílusait.

 

 

Riczu Pincészet 

Riczu Tamás Borászata a Villányi Borvidék közepén, a siklósi Akasztófa dűlőben található. Jelenleg hét hektáron gazdálkodik a borász.

Nem ismertem a pincészetet, így külön öröm volt felfedezni a tételeket.

Kíváncsi volta a Kékfrankos tételre. Kóstolva nagyon elegáns, komplex, nagy bort ismertem meg személyében. Illatában feketecseresznye, kakaó. Ízében a fekete bogyós gyümölcsöké a főszerep. Határozott savak jellemzik.



Bock Pincészet standján egy Kékfrankost kóstoltam.

A Villányi borvidék egyik meghatározó borászata. Jelenleg 80 hektár saját és még 70 hektár integrált területen gazdálkodnak. Területeik a Villányi borvidék legjobb dűlőiben találhatók (Ördögárok, Jammertál, Fekete-hegy, Bocor, Makár, Kopár-dűlő), melyeken főként vörös szőlőfajták teremnek.

Petit verdot 2020


A Petit Verdot tételre esett a választásom. A bordeaux-i fajta igazi ritkaság Magyarországon. Későn érik, ezért az indián nyárba nyúló hosszú villányi nyarak kifejezetten kedveznek neki.

Illatában virágok és gyümölcsök jelennek meg. Fekete cseresznye, szilva. Ízében szintén nagyon gyümölcsös. Tanninos tétel. Húsételekkel együtt kóstolva tud igazán kibontakozni.



Dúzsi pincészet standjához visszatérve megkóstoltam a Görögszót.

A Görögszó 85% Cabernet Franc és 15% Cabernet Sauvignon házasítás.

 

A Görögszó a díjnyertes szekszárdi Dúzsi pincészet legrangosabb, zászlóshajójának számító száraz vörös Barrique hordóban érlelt cuvée-je. Gazdag, sűrű, koncentrált bor meggyes, paprika fűszerjegyekkel.

Nagyon örültem hogy megkóstolhattam a tételt és tervezem, hogy beszerzek otthonra belőle egy palackot.



Ezután ismét szünetet tartva a kóstolásból ismét visszatértem a kiállításhoz és elmélyültem a tárlat képeiben.







Visszatérve az arénába következtek a késői szüretelésű tételek.



Erzsébet pincészet

A kézműves-családi birtok 1992-ben alakult. Jelenleg 10-12000 palackot készítenek évente évjárattól függően, a dűlőszelektált szárazboroktól az aszúkig. Területeik Mád, Bodrogkeresztúr és Tarcal határában találhatók, összesen 6,5 termő hektáron.


Itt a Szamorodni tétel került a poharamba.
Csodálatos, tiszta illat. Érett őszibarack, egzotikus fűszer, könnyű gyógynövények és citrusfélék. Íze friss, finoman édes, kiegyensúlyozott savasság. Elegáns tétel.


Visszalátogattam a Gyukli pincészethez. 


Itt megkóstoltam a 2020-as Solaris nevű desszertbort. 

Exotikus gyümölcsök aromái tobzódtak a pohárban. Elegáns desszert bor. Melyhez leginkább valamilyen paleo édességet tudnék elképzelni.


A Kern pezsgőpincészethez visszatérve a megkóstoltam a késői szüretelésű furmintot is.

Ízében mézes jegyek, fűszeres, kellemes desszert tétel.




Az Árvay pincészet standján fejeztem be a kóstolásom.

A pincészet a világörökség részét képező Tokaji Történelmi Borvidék piciny ékszerdobozában, Rátkán található. A család 17 hektárnyi szőlőterülettel rendelkezik.

A palack címkéje a szőlő termőhelyén megtalált ásvány mintája alapján készült.


Megkóstoltam a csontszáraz 2016-os Padi-hegy Furmintot. 
Borostyán színű, ásványos, fügés illatú bor.
Ízében sós, ásványos jelleg, kis kávéval, mandulával.
A bor nagy potenciállal rendelkezik



Valamint a 2020-as Édesem nevezetű édes Furmintot is megízleltem. 
Mind illatában, mind ízében nagyon összetett és szerteágazó. Illatának egész kavalkád érinti meg orrunkat. Parfümös-virágos-gyümölcsös jegyek. A szájban igazi ízharmónia bontakozik ki. Sárgadinnye, birsalma, bodza, enyhe sós és ásványos aromákkal.
 
Furmint a száraztól az édesig.


 

 Sajnos nagyon sok borászatot nem sikerült meglátogatnom és sok jó bor megkóstolását is ki kellett hagynom. De azért fényképeket készítettem. 













 

Érdekes élmény volt egy este során kóstolni Magyarország leginkább ismert borvidékeiről ennyi remek tételt. 

 

 A rendezvény Frittmann Péter főszervező borász, a DiVino Kecskemét borbár tulajdonos-ügyvezetője és Ádám Erika Éva szervező, a Kunsági Női Borrend nagymestere egyidejű munkájával valósult meg.


Örültem, hogy sok ismert borásszal találkozhattam és már korábban kóstolt borokat újra kóstolhattam illetve új számomra még ismeretlen borászatokat és borokat ismerhettem meg. 


Köszönöm  a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...