Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben
Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.
„Legutóbb éppen huszadik alkalommal szerveztük meg szőlészeknek-borászoknak szóló konferenciánkat. Úgy éreztük, ez a kerek évforduló remek alkalmat kínál arra, hogy ezután egy újabb fejezetet nyissunk a rendezvény életében. 2023 mérföldkőnek számít konferenciánk történetében. Ennek jegyében választottunk új nevet is: Eger Wine Meetup, ami hangsúlyozza, hogy a szakmai előadások mellett mekkora jelentőséget tulajdonítunk a személyes találkozásnak, az együtt töltött időnek.
Fontos célkitűzésünk ezzel a rendezvénnyel is a fiatal, még tanuló és a már gyakorlattal rendelkező szakemberek megszólítása. Elkötelezettek vagyunk az innovációban, a tudásátadásban, a szemléletformálásban, a teljes magyar szőlő-bor ágazat fejlődéséért dolgozunk” – foglalta össze gondolatait dr. Váczy Kálmán Zoltán az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képviseletében.
dr. Váczy Kálmán Zoltán |
A kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a fenntarthatóság témájával foglalkozik, számtalan gyakorlati megközelítésből bemutatva mind jól működő hazai, mind nemzetközi pincészeteket, akik jelentős lépéseket tettek környezeti terhelésük csökkentése érdekében. A második téma a birtoképítés területére vezeti el a résztvevőket, ahol több szemszögből vizsgálhatják meg, hogyan fejleszthető egy borászat az itthoni és a külföldi piacokon egyaránt.
A második napon a klímaváltozás témakörével és az erre a kihívásra adható, a gyakorlati munkában megvalósítható válaszokkal folytatják a konferenciát, majd áttérnek a terroirborok tárgyának vizsgálatára tudományos és termelői szemszögből közelítve. Mindkét nap egy-egy mesterkurzus is várja azokat, akik borkóstoláson szerzett tapasztalatokkal bővítenék az egyes témákhoz kapcsolódó ismereteiket.
Részletes információk és az online jegyvásárlás lehetősége a rendezvény honlapján érhető el: www.egerwinemeetup.hu.
Winemakers’s conference in Eger
returns in a new, updated format
Eger Wine Meetup is the new name of
the renewed wine and viticulture conference in Eger, which has been running for
twenty years. The professional programme of the Eszterházy Károly Catholic
University will take place over two days on 16-17 June and will cover
sustainability, strategies of winery development, climate change and
terroir.
"When the conference for wine growers and winemakers was last
held it was actually the twentieth such event. We felt that this anniversary
was a great opportunity to open a new chapter in the life of the event. 2023 is
a milestone in the history of our conference. In this spirit, we have chosen a
new name: Eger Wine Meetup, which emphasises the importance we attach to
meeting people in person and spending time together, in addition to the
professional presentations.
It is an important objective of this event to reach out to young
professionals who are still learning and the ones who already have some
experience. We are committed to innovation, knowledge transfer and broadening
horizons, and we are working for the development of the entire Hungarian
viticulture and wine sector" - summarised Dr. Zoltán Kálmán Váczy,
representing Eszterházy Károly Catholic University.
The speakers invited by the organisers are domestic and foreign
specialists and researchers in viticulture, wine production, wine trade and
market development, as well as internationally renowned, highly successful
winery managers. The organizers hope that the speakers’ stories will provide
inspiration and their expertise points of reference for winery managers who are
looking on a daily basis for ways to improve and make progress.
The two-day conference will be structured in four thematic blocks.
The first will focus on sustainability, showcasing a range of practical
approaches from well-established domestic and international wineries that have
taken significant steps to reduce their environmental impact. The second theme
will take participants into the field of winery development, where they will be
able to explore from different aspects how to take a winery to the next level
both on domestic and foreign markets.
On the second day, the conference continues with the theme of
climate change and practical responses to address this challenge, and then move
on to the subject of terroir wines from the dual perspective of science and
winemakers. On both days, there will also be masterclasses for those who want
to complement their knowledge of the topics covered by the speakers with
tasting experiences.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése