Fotó: Dancsecs Ferenc |
Először
került tokaji aszú a világ legjobb 50 bora közé
A világ
legnagyobb és legrangosabb nemzetközi borversenyén, a Decanter World Wine
Awards 2024-en a világ legjobb ötven bora közé választották a tokaji Gizella
Pince 6 puttonyos Aszú 2019 borát. A tokaji borkülönlegességet az elismert
szakértőkből álló nemzetközi zsűri 97 pontra értékelte.
Fotó: Dancsecs Ferenc |
Idén 18143 bort neveztek a borversenyek
csúcsának is nevezett megmérettetésre.
Igen szigorúan pontozzák a borokat, aranyérmet
kizárólag 95 pont felett adnak, míg a platina minősítés a 97 pont feletti
tételeknek jár. A verseny végén a platina díjazást elért borokat újrakóstolva
választja ki a legnevesebb szakértőkből álló zsűri azt az 50 legjobb bort,
amelyek a Best in Show címet viselhetik.
Fotó: Dancsecs Ferenc |
„Éppen a
napokban nézegettük a 2019-es szüreten készült videókat, ahogy a gyerekek is
besegítettek az aszúszemek feldolgozásánál. A családunk összefogása most, öt
évvel később ezzel az elismeréssel nyert igazán értelmet. Őszintén reméljük,
hogy ez a díj ráirányítja majd a figyelmet a tokaji aszúra. Legjobb tudomásom
szerint ez az első aszú, ami Best in Show címet kapott. Nagy büszkeség ez
számunkra” – magyarázza Szilágyi László.
A Gizella Pince családi borászat, a nagyszülők
által indított vállalkozást 2005-ben vette át Szilágyi László a szüleitől, az
akkor 1 hektáros birtok ma 20 hektárról szüretel. Korábban is neveztek már a
DWWA borversenyére, tavaly például a pince 2019-es évjáratú édes szamorodni
bora érdemelt ki platina minősítést. Ebből is látszik, hogy a 2019-es évjárat
kiemelkedő volt Hegyalján, hiszen a világ legjobb 50 bora közé beválasztott
aszú is abban az évben készült.
Fotó: Dancsecs Ferenc |
A tokaji aszú több szempontból is egyedi.
Egyrészről a sokszínű, vulkanikus talaj, másrészről az egyedi klíma,
harmadrészről pedig az egyedi szőlőfajták, illetve a tokaji borászok több száz
éves tapasztalata szükséges a megszületéséhez. A sok különböző feltétel miatt
gyakran előfordul, hogy nem minden évjáratban lehet kimagasló minőségű aszút
készíteni.
Fotó: Dancsecs Ferenc |
Mindezek mellé a tokaji aszú a világ legtöbb
odafigyeléssel előállítható bora, hiszen az aszúszemeket egyenként, kézzel
válogatva szüretelik, egy-egy fürthöz, tőkéhez akár több alkalommal is
vissza-visszatérve. A szemeket alapborban áztatják 1-2 napig, hogy a szemek
tartalmát kinyerjék, majd préselés és erjesztés után minimum 18 hónapra hordóba
kerül.
Fotó: Dancsecs Ferenc |
A díjnyertes Gizella aszú erősen limitált
mennyiségben készült, összesen 1115 palack pihen a pincében. A borász úgy véli,
hogy a különlegességre elsősorban a csúcsgasztronómia lesz nyitott. A magas
cukortartalom mellett szép savai vannak a bornak, ezért kifejezetten izgalmas
kóstolási élményt nyújt. Ezt az impulzust megfelelő ételpárosítással még
magasabb szintre lehet emelni, jó társ lehet libamájhoz, kéksajtokhoz és olyan
ízgazdag desszertekhez, mint a crème brulée.
www.gizellapince.hu
-
Gizella
Pince Tokaji Aszú Among the World's Top 50 Wines /
For the
first time, a Tokaji Aszú has been included among the world's top 50 wines
At the Decanter World Wine Awards 2024, the
world's largest and most prestigious international wine competition, the 2019 6
Puttonyos Aszú from Gizella Pince in Tokaji was selected among the top fifty
wines in the world. The international jury of renowned experts awarded it XX
points.
This year, 18,143 wines were entered in what
is considered the pinnacle of wine competitions. The scoring is very strict,
with gold medals awarded only for scores above 95 points, and platinum for
scores above 97 points. At the end of the competition, the most distinguished
experts re-taste the wines that received platinum ratings to select the 50 best
wines, which can carry the title "Best in Show."
"We were just recently looking at videos
from the 2019 harvest, where even the kids helped process the aszú berries. The
cooperation of our family, now five years later, has truly gained meaning with
this recognition. We sincerely hope this award will draw attention to Tokaji
Aszú. To the best of my knowledge, this is the first Aszú to receive the Best
in Show title. It is a great acknowledgement for us," explains László
Szilágyi.
Gizella Pince is a family winery that László
Szilágyi took over from his grandparents and parents in 2005, expanding the
originally 1-hectare estate to 20 hectares today. They have previously entered
the DWWA competition; last year, for instance, their 2019 sweet Szamorodni wine
received a platinum rating. This also shows that the 2019 vintage was
outstanding in Hegyalja, as the Aszú selected among the world's top 50 wines
was also produced that year.
Tokaji Aszú is unique in several aspects.
Firstly, the diverse volcanic soil, secondly, the unique climate, and thirdly,
the unique grape varieties, along with the centuries-old expertise of Tokaj
winemakers, are all necessary for its creation. Due to these various
conditions, it often happens that not every vintage can produce an outstanding
Aszú.
Additionally, Tokaji Aszú is the world's most
meticulously produced wine, as the aszú berries are hand-picked individually,
often returning to each cluster multiple times. The berries are soaked in base
wine for 1-2 days to extract their sugar content, then, after pressing and
fermentation, the wine is aged in barrels for a minimum of 18 months.
The award-winning Gizella Aszú was produced in
very limited quantities, with only 1,115 bottles resting in the cellar. The
winemaker believes that the specialty will primarily attract haute cuisine.
Beside its high sugar content, the wine has beautiful acidity, providing an
exceptionally exciting tasting experience. This experience can be elevated with
the right food pairings, such as foie gras, blue cheeses, and rich in taste
desserts like crème brûlée.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése