Szeged egyik legnagyobb és leghangulatosabb sétáló borkóstolója látogatott Kecskemétre június 15-n.
Az esemény a Borpont szervezésében valósult meg.
A kóstoló laza, kötetlen hangulattal várta a vendégeket, az Aranyhomok Business Wellness Hotelben! |
A borok mellé bőséges falatokat is kínáltak a szervezők. |
Az est folyamán 9 kiállító legalább 50 tételét kóstolhatták a rendezvényre ellátogatók.
Magyarország 22 borvidéke közül 6 borvidékről érkeztek borászatok.
Kunsági borvidékről: Authentic Pince, Dűne Borászat, Eifert Borház, Royalsekt
Tokaji borvidékről: Szent Benedek Pincészet
Egri borvidékről: Petrényi Winery
Mátrai borvidékről: Dominium Pincészet
Hajós-Bajai borvidékről: Csanádi Pincészet
Szekszárdi borvidékről: Bodri Pincészet, Szeleshát Pincészet, Vesztergombi Pincészet
A pincészetek személyesen hozták el legszebb tételeiket így volt lehetőség megismerni a borok mögött álló borászt. Bátran lehetett kérdezni a borkészítésről, a borokról, a pincészetről, tervekről.
Authentic Pince - Kecel
A pincészet teljesen Bio borászat. |
A borász Benyák Zoltán, aki borszakíróból lett borász hozzáállása saját boraihoz és elveihez is nagyon egyedi és érdekes. Elmondása szerint célja tájborok készítése.
Borait akácfa hordóban érleli mert az akácfa nem tolakszik rá az alföldi lágy szőlőfajtákra.
Kétezerjó – Késői szüretelésű ezerjó
A borász a bor kemény savait nem akarta tompítani faélesztős erjesztéssel és reduktív technológiával mintsem ezt előszeretettel megteszik ezen fajtával. A késői szürettel tompította, kerekítette a kemény savakat s közben a bor is teltebbé, testesebbé vált. Ehhez még párosult egy jelentős botrytiszesség, amiből kifolyólag határozottan szamorodnis jegyeket (pl. kenyér héjasság) vett fel az intenzív virágjegyek mellé. Magas cukormustfokkal szüretelték, melyből majd mind ki is forrt, így 13,5 alkoholfok feletti bor született. Emellé hatalmas test és jelentős glicerintartalom járult miközben a savak megmaradtak. Kerek, harmonikus, összetett bor.
Szent Benedek Pincészet - Tállya
2012-es és 2019-es Hárslevelű tétel hasonló eljárással enyhén botrytiszes, túlérett fürtök válogatásával rövid héjon áztatással készült. Hordóban erjedt és1 évig érlelt.
A 2019-es tétel illatában érett gyümölcsök, ízében a határozott savak. Aszalt gyümölcsös édesség.
A 2012-es tétel ennél még inkább karakteres tétel. Mazsolás, datolyás ízek keverednek.
2014-es édes Szamorodni |
A 2014-es édes Szamorodni tétel legalább 2/3-ig aszúsodott fürtökből készült. 1 napig volt héjon áztatva. 3 darab szerednyei hordóban erjedt és 26 hónapig tartott az érlelés. Illata friss virágos, mézes. A korty krémes, kényeztető, komoly mélységgel.
Dűne Borászat - Imre hegy
A Generosa egy viszonylag rövid múltú szőlőfajta, amelynek ígéretes jövője van. |
A pincészetnél még volt szerencsém megkóstolni a szüretlen nyerspezsgőt. Kenyeres, élesztős íze magával ragadó élményt adott. A pincészet jelenleg gondolkodik hogyan hozza forgalomba ezen pezsgőt szüretlen vagy degorzsálva. Én személy szerint a szüretlen tétel mellett teszem le voksom.
Borpont stand
Ennél a standnál a Bodri pincészet, Vesztergombi pincészet és a Szeleshát tételeit kóstolhattuk.
Márton napjára készült könnyed vörösbor. |
Petrényi Winery - Eger
A finom seprőből nyert krémes íz szépen kiegészíti a remek Chardonnay gyümölcsös, koncentrált borát. A bort új tölgyfahordóban érlelték, melynek pikáns tanninjai a bor savszerkezetét gazdagította. Ezáltal a bornak hosszú élettartamot biztosít.
A battonage technika: a finom seprőt bizonyos időközönként felkeverik, hogy teltebb, gazdagabb bort kapjanak.
Dominium Pincészet - Mátra
Itt szintén megkóstoltam a 2023-as a battonage technikával készült Chardonnay-t. |
Ökológiai gazdálkodásban művelt Chardonnay szőlő a különleges adottságokkal rendelkező Gereg hegyen terem. Délnyugati kitettség, meredek lejtő, 280 m tengerszint feletti magasság, vulkanikus talaj. Minden adott a jó alapanyaghoz.
Illatában és ízében is barack, barackvirágos jegyek dominálnak a finom seprős érlelésből származó krémes ízvilággal kiegészülve.
Eifert Borház - Soltvadkert
Megkóstoltam a friss Generosa-t és a 2019-es Generosa-t.
A friss Generosa enyhén zöldessárga színű, illatában rózsa, ízében zöldalma és őszibarack jegyek érezhetők. Könnyed, friss tétel.
2019-es fahordós Generosa illata szőlővirágra emlékeztet, finom savú, kellemes ízhatású, igazán karakteres. Ízében vaníliás, körtés ízvilág.
Csanádi Pincészet - Badacsony
Royal Sekt - Izsák
Az idei nyár slágereit a boralapú koktélokat is elhozta a cég a rendezvényre. |
Bőséges szendvics falatkák várták a vendégeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése