Szeptember 13. és 15. között ismét megrendezésre került a Kerekdomb Fesztivál Tállyán.
A szervezők összművészeti programokkal, borkóstolókkal és dűlőtúrákkal köszöntötték az őszt a Tokaji borvidék szívében.
A fesztiválon neves előadók léptek fel, mint az Analog Balaton, az Anna and The Barbies, az Aurevoir., a Carson Coma, a Magna Cum Laude és a Punnany Massif. Színházi és irodalmi programok is voltak, például Pokorny Lia és Szinetár Dóra estjei, valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadása.
A rendezvény helyszínei között Tállya szőlőskertjei és pincészetei is szerepeltek, ahol borkóstolókat és dűlőtúrákat tartottak. A Szűcs Pincészet kertjében a Dis Is Markéta, a Cimbali Trio és a Mörk zenekarok léptek fel. A Bagolyvár új helyszínként csatlakozott, ahol az egy5egy és a Sellah Vie zenekarok koncertjei voltak.
A Tokaj Art Wine Barka Galéria Hotel és Étterem művészeti kiállítást szervezett, elismert és feltörekvő alkotók műveivel. Irodalmi előadások és beszélgetések is voltak, például Náray Erika és Nyáry Krisztián zenés estjei, valamint Vecsei H. Miklós József Attila-estje.
A Kerekdomb Fesztivál idén is remek lehetőséget biztosított Tállya és a Tokaji borvidék felfedezésére, gazdag kulturális programokkal és finom borokkal. A rendezvény sikerét a pozitív visszajelzések is igazolták, és már most izgatottan várjuk a jövő évi fesztivált.
A Kerekdomb Fesztivál egyik legvonzóbb eleme a nyitott pincék programja, ahol több mint 15 pincészet nyitotta meg kapuit.
A program különleges gasztronómiai élményeket is kínált, például helyi ételek és borok párosításával. A nyitott pincék nemcsak a borok szerelmeseinek nyújtottak felejthetetlen élményt, hanem azoknak is, akik szerették volna jobban megismerni a Tokaji borvidék kultúráját és hagyományait.
A pincészet kézműves borokat készít Furmint és Hárslevelű szőlőfajtákból, amelyek vulkanikus altalajon nőnek. A borok természetességére és a terroir kifejezésére helyezik a hangsúlyt, különleges minerális ízvilággal. Száraz, kései szüretelésű, szamorodni és aszú borokat kínálnak, és borkóstolókat is tartanak.
A pincészetet Kardos Gábor vezeti. Kiemelkedő boruk a “Tündérmese”, amely késői szüretelésű, gyümölcsös ízvilágú bor. A pincészet célja a természetes és minőségi borkészítés.
Majd folytattuk utunkat az Aranynap Borászathoz.
A borászat hagyományos borkészítési módszereket alkalmaz. Vendégházat is üzemeltet, ahol a látogatók borkóstolókon és gasztronómiai programokon vehetnek részt.
Kóstoló utunkat a Homoky Pincészetnél folytattuk.
A fesztiválon neves előadók léptek fel, mint az Analog Balaton, az Anna and The Barbies, az Aurevoir., a Carson Coma, a Magna Cum Laude és a Punnany Massif. Színházi és irodalmi programok is voltak, például Pokorny Lia és Szinetár Dóra estjei, valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadása.
A rendezvény helyszínei között Tállya szőlőskertjei és pincészetei is szerepeltek, ahol borkóstolókat és dűlőtúrákat tartottak. A Szűcs Pincészet kertjében a Dis Is Markéta, a Cimbali Trio és a Mörk zenekarok léptek fel. A Bagolyvár új helyszínként csatlakozott, ahol az egy5egy és a Sellah Vie zenekarok koncertjei voltak.
A Tokaj Art Wine Barka Galéria Hotel és Étterem művészeti kiállítást szervezett, elismert és feltörekvő alkotók műveivel. Irodalmi előadások és beszélgetések is voltak, például Náray Erika és Nyáry Krisztián zenés estjei, valamint Vecsei H. Miklós József Attila-estje.
A Kerekdomb Fesztivál idén is remek lehetőséget biztosított Tállya és a Tokaji borvidék felfedezésére, gazdag kulturális programokkal és finom borokkal. A rendezvény sikerét a pozitív visszajelzések is igazolták, és már most izgatottan várjuk a jövő évi fesztivált.
Nyitott Pincék és Dűlőtúrák
A Kerekdomb Fesztivál egyik legvonzóbb eleme a nyitott pincék programja, ahol több mint 15 pincészet nyitotta meg kapuit.
A látogatók borkóstolókon és dűlőtúrákon vehettek részt, megismerve a Tokaji borvidék természeti szépségeit és a szőlőtermesztés fortélyait, borait ( a furmintot, hárslevelűt és sárga muskotályt).
A program különleges gasztronómiai élményeket is kínált, például helyi ételek és borok párosításával. A nyitott pincék nemcsak a borok szerelmeseinek nyújtottak felejthetetlen élményt, hanem azoknak is, akik szerették volna jobban megismerni a Tokaji borvidék kultúráját és hagyományait.
Első napunk:
Tállyára érve mi is megvettük borútleveleinket és felkerekedtünk, hogy felfedezzük Tállyát és a méltán híres pincészeteket és borászatokat.
Elsőként a Szóló Pincészet-et ejtettük utunkba.
A pincészet a különleges borairól ismert. Éless Tímea és férje, Éless Tamás alapították, jelenleg 7 hektáron gazdálkodnak. A borok természetességére és a terroir bemutatására helyezik a hangsúlyt, minimális beavatkozással. Kiemelkedő boruk a “Tango” és a “Puro”, amelyek természetes módon készülnek. Borai Michelin-csillagos éttermekben is megtalálhatók.
A pincészetet Kardos Gábor vezeti. Kiemelkedő boruk a “Tündérmese”, amely késői szüretelésű, gyümölcsös ízvilágú bor. A pincészet célja a természetes és minőségi borkészítés.
Majd folytattuk utunkat az Aranynap Borászathoz.
A borászat hagyományos borkészítési módszereket alkalmaz. Vendégházat is üzemeltet, ahol a látogatók borkóstolókon és gasztronómiai programokon vehetnek részt.
Kóstoló utunkat a Homoky Pincészetnél folytattuk.
![]() |
Homoky Dorka |
A pincészet több generáció óta foglalkozik borkészítéssel. 12 hektáron
gazdálkodnak, és a borok között megtalálhatók a száraz, félszáraz,
félédes és édes borok is. Vendégházat is kínálnak.
Betértünk a helyi kocsmába is, amely a Szalóczi Pincészet nevet viseli.
A pincészet 1993 óta működik családi vállalkozásként. Dűlőszelektált borokat készítenek, amelyek országos elismeréseket is szereztek.
A pincészet 1993 óta működik családi vállalkozásként. Dűlőszelektált borokat készítenek, amelyek országos elismeréseket is szereztek.
Ezután a Budányi Pincészetnél isteni libazsíros kenyereket ettünk na és persze folytattuk a remek borok kóstolását.
![]() |
Isteni finom libazsíros kenyerek. |
A pincészet a hagyományok és az innováció ötvözésével készít borokat. Szőlőterületeik Tállyán, Mádon és Szerencsen találhatók.
Tovább mentünk a Bagolyvár Pincészethez.
Családi borászatként működik. 4 hektáron gazdálkodnak, és fő szőlőfajtáik a Furmint, Hárslevelű és Sárga Muskotály. Vendégházat is üzemeltetnek.
![]() |
Napunkat a Carsons Coma dallamaival zártuk. |
Második napunk:
Második napon első utunk a Somszög pincészethez vezetett, ahol finom zsíroskenyerekkel láttak bennünket vendégül.
Majd pedig a Bagolyvár Pincészethez mentünk.
![]() |
Végre egy igazán kiadós és nem mellesleg ízletes csülkös töltöttkáposztát ehettünk. |
Utunkat a Dudovics Pincészetnél folytattuk. Mire odaértünk már a grill ételek finom illata lengte be az udvart.
Ismét részt vettünk a pincelátogatáson. Immáron sokkal nagyobb részét megismerve a pincének.
Ez egy családi pincészet, amely több generáció óta foglalkozik szőlészettel és borászattal. A pincészet 4 hektáron gazdálkodik, fő szőlőfajtáik a Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály. A borászat hagyományos és modern ízvilágot képviselő borokat is készít, és különleges figyelmet fordít a dűlős borokra. A pincészet 150 éves, három ágú pincéjében 60 tölgyfahordó található, és borkóstolókat is tartanak.
Amint odaértünk már le is ültettek bennünket és töltötték a kóstolható tételeket.
A gyors kóstoló után tovább folytattuk utunkat és a Gajdócsy Pincészethez érkeztünk.
A pincészet a különleges borairól ismert. Hagyományos és modern borkészítési technikákat ötvöz, hogy kiváló minőségű borokat állítson elő. A borászat fő szőlőfajtái a Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály. A pincészet borkóstolókat is tart, ahol a látogatók megismerhetik a borok készítésének folyamatát és a borvidék különleges terroirját.
Az Európa Centruma Pinceborozó 1994-ben épült, és magyaros vendéglátással várja a látogatókat. A pinceborozóban és a kerthelyiségben egyaránt 80-80 fő foglalhat helyet. A pincészet fő szőlőfajtái a Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály. A helyszínen borkóstolókat és rendezvényeket is tartanak, valamint egy 12 férőhelyes ÖKO-ház is rendelkezésre áll.
A Merum Pincészet egy közel háromszáz éves műemlék jellegű házban található. A borászat különleges figyelmet fordít az egészséges alapanyagokra és a természetes borkészítésre. Vendégszobákat is kínálnak, ahol a látogatók borkóstolókon és e-bike túrákon vehetnek részt.
A Szűcs Pincészethez érkeztünk ezután.
A pincészet 2012 óta működik. Szűcs Ferenc tulajdonos organikus szemlélettel vezeti a pincészetet, amely 6,5 hektáron gazdálkodik. A borászat célja a történelmi dűlők egyediségének bemutatása természetes borokkal.
A Rózsa Pincészet 1886 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. A pincészet 8 hektáron gazdálkodik, fő szőlőfajtáik a Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály. A borokat hagyományos módszerekkel, fahordókban érlelik.
A T3 Pincészet egy kis borászat, amely 1 hektár szőlőterülettel rendelkezik, fele Cabernet Sauvignon, a másik fele Sauvignon Blanc. A pincészet a löszös talajon dolgozik, és terveik között szerepel a terület bővítése.
Az IN Borászat különleges borairól ismert. A borászatot nők vezetik, akik nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi borkészítésre és a hagyományok tiszteletére.
Az Eskol Pincészetet 2021-ben alapították. Jelenleg 2 hektáron gazdálkodnak, és kis dűlők parcelláin készítik boraikat. A pincészet célja, hogy a helyi terroir egyediségét mutassa be.
A nap végén egy érdekes kiállítást is megtekintettünk.
![]() |
A nap végén ismét koncerteztünk. |
Harmadik Napunk:
Harmadik napunkon a reggelit egy igazán autentikus helyen, a Tállyai Lindengardenben fogyaszthattuk el. Ez a különleges helyszín a Tokaji borvidék szívében található, és felejthetetlen élményt nyújt a borok és a helyi kultúra szerelmeseinek.
A Lindengarden rendszeresen szervez eseményeket, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi borokat és ételeket, valamint részt vehetnek kulturális programokon. A hely különleges atmoszférája és vendégszeretete miatt népszerű a látogatók körében.
Itt megkóstoltuk a Szóráth Kisüsti Pálinkát is, amely hagyományos kétszeres lepárlással készül. A több évtizedes családi vállalkozás a Tokaj-Hegyalján folytatja pálinkafőzési tradícióját, és különleges szőlő- és törkölypálinkákat kínál, mint a Furmint, Hárslevelű és Gönci barackpálinka.
Majd vettünk pár finom édes bort a Gajdócsi pincészetnél és haza indultunk.
Rengeteg élménnyel, finom borok emlékével és a fantasztikus hangulat érzésével hagytuk el ezt az idilli kis ékszerdobozt, melyet Tállyának hívnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése