Összes oldalmegjelenítés

2025. május 19., hétfő

Tokaj túra 2024



2024-ben a Tokaj Írótábor ismét megnyitotta kapuit azok előtt, akik hisznek abban, hogy az irodalom nem csupán műfaj, hanem közösségformáló erő. 
A történelmi borvidék lankái között idén is találkoztak a kortárs magyar irodalom meghatározó alkotói, gondolkodói és lelkes olvasói, hogy párbeszédet folytassanak múltról, jelenről és a jövő szavairól. 
A tábor nemcsak inspirációt, hanem otthont is kínált pár napra, ahol a gondolatok szabadon szárnyalhattak, a tokaji borok pedig segítettek inspirációt adni hozzá.
Mi is ezen írótábor keretein belül látogattunk el Tokajba.


Első nap


Ahogy a vonat lassan begördült Tokaj szívébe, a táj máris elkezdte mesélni a maga történetét. A hegyek ölelésében megbúvó kisváros, a napsütötte szőlősorok és a Tisza tükrében játszó fények mind azt sugallták: itt valami különleges kezdődik. 

Tokaj nem volt ismeretlen számomra, hiszen néhány évvel ezelőtt már jártam itt párommal. Akkor azonban nem volt lehetőségem igazán felfedezni minden szegletét mert csupán egy napot töltöttünk itt.

Arról készített beszámolóm itt tudjátok elolvasni. 

 Most viszont négy napig élvezhettük a táj szépségét és ízlelhettük a különbféle borokat. Tudtam, hogy most sem fogok mindent bejárni, de reméltem, hogy ezúttal egy kicsit közelebb kerülhetek hozzá.


Már a vonaton a Tokaj Guide könyvet olvasgattam, hangolódásként. 


Megérkezve Tokajra a vonatállomáson egy aranyos kisvonat várt bennünket ami bevitt egészen Tokaj központjába.

A kisvonat különleges színfoltja volt a programnak, amely egyszerre idézte meg a múlt hangulatát és kínált maradandó élményt a résztvevőknek. Ott tartózkodásunk alatt többször is volt lehetőségünk vele utazni. 

Később szálláshelyünket is el tudtuk foglalni. 

A szállásunkon azonnal otthon éreztük magunkat. A ház hangulatos udvarán akár bográcsozni is lehet.



A délután során hivatalosak voltunk az Írótábor megnyitójára, amely a Rákóczi pincében került megrendezésre. 

A Pince egy hangulatos borospince Tokaj szívében, ahol a látogatók megismerhetik a híres tokaji borok történetét és ízvilágát egy autentikus, történelmi környezetben.

Odaérkezésünkkor már egy szabad ülőhely sem volt, hiszen nagyon sokan eljöttek a megnyitóra.


A Rákóczi pincében igazán muzeális boroshordók is vannak. Vajon van bennük bor?


A megnyitó után kezünkben a Tokaj térképpel azon tanakodtunk, hogy melyik pincészetnél kezdjük a borkóstolást. 

Tervünk volt hogy az összes pincébe és vendéglátó helyre elmenjünk. Vajon sikerült? 



Na melyik legyen az első pince?




Első utunk a Hímesudvarhoz vezetett.

A Hímesudvar egy családi kézműves borászat Tokaj belvárosában, ahol a 90-es évek óta elkötelezetten képviselik a minőséget és a stílust; boraik – köztük a modern aszúk és löszkarakteres furmintok – szinte kizárólag a pincénél érhetők el, borkóstolóval és barátságos vendéglátással egybekötve.

Mindenki a saját ízlése szerint kóstolt Hárslevelűt illetve Furmintot.

Ezen a nyári délutánon a pincészet hűs teraszán élmény volt a borokat kortyolgatni.


Ez a régi prés a pincészet bejáratánál várja az arra látogatókat. 


A könnyed borkóstolás után éreztük, hogy most már jó lenne valami finom falatot is magunkhoz venni.

Utunk így a Halra Bor Étteremhez vezetett.

Az Étterem a Bodrog és a Tisza találkozásánál, Rakamazon igazán autentikus piros-fehér kockás asztalterítőkkel várja vendégeit, ahol a helyi halételek és tokaji borok harmonikus párosítása mellett a házias ízek és a vízparti nyugalom teszi teljessé a gasztronómiai élményt.


Nem is lehetett volna mást választanunk mintsem egy forró és ízletes halászlevelet.


Napunkat a Rákóczi pincészetnél zártuk ahol tovább folytattuk a finom tokaji borok kóstolását.

Tokaj fordítás – amikor a borvidék nemcsak a pohárban, hanem a mondatokban is megjelenik.




Második nap


Napunk a Tokaj Kávépörkölő Manufaktúra teraszán kezdődött.


A Manufaktúra 2013 óta működik Tokaj belvárosában ahol a világ különböző tájairól származó zöld kávékat saját, egyedi módszerrel pörkölik, és prémium minőségű eszpresszó- és filterkávé-keverékeket kínálnak a vendégeknek helyben fogyasztásra és otthoni élvezetre egyaránt.

A manufaktúránál a kávék széles skáláját ismerheti meg az odalátogató. Csepegtetős kávét, de sima eszpresszót is ihatunk. 


A finom élénkítő kávék elfogyasztása után pedig indulhatott a napi borkóstolás.


Tóth Zoltán pincészetéhez vezetett első utunk.

A Pincészet a Tokaji borvidék egyik különleges szereplője, amely kiváló minőségű furmint, hárslevelű és aszú borairól ismert, ötvözve a hagyományos borkészítést a modern technológiával.

Itt egy elég széles repertoárt kóstoltunk a száraz Hárslevelűtől egészen a 6 puttonyos Aszúig.


Szinte az egész délelőtt ezen pincészet árnyas teraszán telt el.



Ebédünket a Bonchidai Csárdában fogyasztottuk el.


A Csárda Tokaj belvárosában, közvetlenül a Tisza partján található, 1968 óta szolgálja a vendégeket. A 2004-ben újjáépített és újranyitott étterem a magyaros konyha hagyományait követi, különösen híres halételeiről, mint a harcsa halászlé vagy a két személyes haltál. A csárda tágas belső tere akár 200 fő befogadására is alkalmas, így ideális helyszín családi és céges rendezvényekhez, esküvőkhöz. A vendégek a folyóparti teraszról páratlan kilátásban gyönyörködhetnek, miközben a tokaji borvidék legfinomabb nedűit kortyolgatják.

A halászlé és egyéb finomságok mellett természetesen a borok sem maradhattak ki a kóstolásból.



A napunkat ezután a Tokaj Világörökségi Bormúzeumban folytattuk. 

A Tokaj belvárosában található Világörökségi Bormúzeum 2015-ben nyitotta meg kapuit a történelmi Serház épületében. A 2000 m²-es, több szintes kiállítótér célja, hogy bemutassa Tokaj-Hegyalja és más világörökségi borvidékek történetét, kultúráját és borkészítési hagyományait. A látogatók interaktív tárlatokon keresztül ismerhetik meg a borvidék múltját és jelenét, miközben vizuális és digitális eszközök segítségével akár léghajóval is 'berepülhetik' a tájat. A múzeum különlegessége, hogy nemcsak a borra, hanem a tájra és az itt élő emberekre is fókuszál, így komplex élményt nyújt minden korosztály számára.

A múzeumban a borászati eszközök széles palettáját, muzeális borokat is megnézhet aki oda ellátogat. Ottjártunkkor egy festménykiállítást is gazdagította a látnivalót.


A sok élményt a Fakapu Pince és Panzióban pihentük ki finom limonádék kíséretében.

A Fakapu 2020 nyarán nyitotta meg kapuit Tokaj történelmi főutcáján, egy műemlék épületben, amely az 1800-as évek hangulatát ötvözi a modern vendéglátással.

Az étterem nagyon impozáns enteriőrrel rendelkezik. 



Ezután pedig utunkat a Szerelmi pincesor felé vettük.

A tokaji Szerelmi pincesor a város egyik legjellegzetesebb borászati látványossága, amelyet a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére alakítottak ki a vasútállomással szembeni hegylábon. A borházak mögött és alatt húzódó, nemespenésszel borított pincék kiváló mikroklímája ideális környezetet biztosít a világhírű tokaji aszúk és szamorodnik érleléséhez. A pincesor egész évben látogatható, és különleges élményt kínál a borkedvelőknek, akik nemcsak a borokat, hanem a történelmi hangulatot is élvezhetik.




Hivatalosak voltunk ugyanis egy hangulatos borkóstolásra a Breza pincészetnél.

A Breza Pince egy családi borászat Tokaj szívében, a Szerelmi pincesoron, ahol a vendéglátás közvetlensége és a borok minősége kéz a kézben jár. A pincészet kínálatában megtalálhatók a tokaji borvidékre jellemző száraz, félédes és édes borok, melyeket borkóstoló keretében lehet megismerni. A látogatók betekintést nyerhetnek a pince működésébe, miközben barátságos, személyes hangulatban élvezhetik a borvidék ízeit.

A borkóstolót Brezáné Klári vezette, akinek szaktudása és elhivatottsága minden kétséget kizáró. A bemutatott tételekről szenvedéllyel és mélyreható ismeretekkel beszélt, miközben a szőlőművelés folyamataiba is részletes betekintést nyújtott, hiteles és élvezetes módon.


A kóstolón az alábbi tételeket volt szerencsénk megízlelni:

Tokaji Furmint 2023
Tokaji Hárslevelű 2023
Tokaji Sárgamuskotály 2022
Tokaji Sárgamuskotály késői szüret 2023
Tokaji Furmint késői szüret 2023
Tokaji édes szamorodni 2022


De volt lehetőségünk megkóstolni még a pincészet 6 puttonyos aszú tételét is, amely mély arany színével, gazdag aszalt gyümölcsös és mézes aromáival, valamint hosszan elnyúló, selymes lecsengésével valódi ünneppé varázsolta a kóstolás pillanatát.


A pincészet ékkövének számító 6 puttonyos aszú méltó lezárása volt az élménynek.




Az estét szintén borkóstolóval zártuk a Rákóczi pincészetnél, ugyanis az Írótábor borkóstolót szervezett a írótábor résztvevőinek.

Egy ilyen este után, amikor a poharakban a tokaji borok legszebb arcukat mutatták, csak annyit mondhatunk: ez nem csupán kóstolás volt, hanem egy ízekkel teli utazás a borvidék szívébe.


Harmadik nap


Harmadik napunkat egy igazán autentikus söntésnél indítottuk. 

Ebben a kis söntésben mintha megállt volna az idő: a falakon régi boroscímkék, a polcokon retró poharak, a levegőben a hordóból csorgó bor illata érződik. Itt nemcsak bort kóstol az ember, hanem egy szelet múltat is – ahol a beszélgetések lassúak, a borok őszinték, és minden korty egy történetet mesél.

Igazi retró élmény volt így kóstolni bort. 



Majd pedig ellátogattunk a Tokaj Írótábor emlék parkba. 

A Tokaji Írótábor Emlékpark a város szívében állít emléket a magyar irodalom kiemelkedő alakjainak, ahol domborművek és emléktáblák idézik fel az 1972 óta megrendezett írótáborok szellemiségét és hagyományát.




Ebédünkért ezen a napon igazi zarándok utat tettünk meg a tűző napon, hiszen egészen a Horgony étteremig gyalogoltunk ami Tokaj központjától másfél kilométerre található.

Az Étterem Tokaj városában, a Bodrog partján várja vendégeit házias ízekkel, bőséges adagokkal és barátságos kiszolgálással. Bár kívülről kissé retró hangulatot áraszt, belül meglepően otthonos, és a vízre néző terasz különösen hangulatos. Az étlap klasszikus magyar fogásokat kínál, mint például harcsapaprikás sztrapacskával, velős pirítós vagy borsos marhaszelet. Az étteremben kedves, igazán segítőkész személyzet dolgozik. Ugyanis igazi műgonddal igyekeztek laktóz és gluténmentes ételről is gondoskodni. A kiszolgálás pedig hihetetlenül gyors.

A zarándoklat megérte hiszen a pompás ételek mellett remek panorámát is kaptunk. 



Zarándoklatunkat tovább folytattuk az innen 1,2 kilométerre lévő Ízes Örömest Lekváriumhoz

A Lekvárium egy igazi tokaji különlegesség, ahol a házilag, helyi alapanyagokból készült lekvárok, dzsemek és szörpök nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a szíveket is megérintik. A 2013 óta működő manufaktúra kínálatában olyan egyedi ízvilágú finomságok szerepelnek, mint az aszús, mustos, levendulás vagy csokoládés lekvárok, melyeket akár borokhoz, sajtokhoz vagy süteményekhez is párosíthatunk. A kóstolóterem és a napfényes terasz igazi élményt kínál minden látogatónak – legyen szó egy esős délutánról vagy napsütéses kirándulásról.

Finomabbnál-finomabb ízesített házi lekvárokat kóstolgattunk, de természetesen a borok sem maradhattak ki a kóstolósorból.




Ezután visszaindultunk egészen a központba a Paulay Borházhoz.

A Paulay Borház egy hangulatos, családi borászat Tokaj történelmi belvárosában, amely a 18. században épült Paulay Ede – a Nemzeti Színház egykori igazgatója – szülőházában kapott otthont, és ahol a vendégek saját készítésű borokat kóstolhatnak egy autentikus, boltíves pinceborozóban.

Remek választásnak bizonyult a Borház hiszen ilyen finom hideg must fröccsöt még sohasem kóstoltunk korábban. 5,4 kilométer séta után, igazi felüdülés volt. Mindenképp újra meg kell kóstolni.

A borháznál természetesen borokat is kóstoltunk. 



Ekkor viszont már sietnünk kellett mert kezdődött is az Írótábor hivatalos díjátadó estje.

Egy ilyen szép fa boroshordót mindenki szívesen hazavitt volna.



Az estét a Szerelmi pincesoron zártuk, ahol is a Szerelmi pincészetnél iszogattunk. 





Negyedik nap


Túránk utolsó napján a Szerelmi pincesorhoz sétáltunk. 

Betértünk a Benkő Borházba, a Péter Pincészethez és ismételten a Breza pincénszetnél is kóstoltunk.

A Benkő Borház egy családi borászat, amely 1998 óta fogadja a borkedvelőket. A pincészet célja, hogy a hagyományos tokaji borkészítést ötvözze a modern technológiával, miközben élményt nyújt a látogatóknak. A 60 fő befogadására alkalmas pince nemcsak borérlelésre szolgál, hanem borkóstoló programok helyszíne is, ahol a vendégek megismerhetik a Furmint, Hárslevelű és Sárga Muskotály fajtákból készült boraikat.

A Péter Pincészet egy családi borászat Tokaj-Hegyalján, amely öt hektáron gazdálkodik a történelmi Thurzó, Mézes-mály, Bige, Mogyorós, Mester-Völgy, Lónyai és Kövesd dűlőkön. A pincészet filozófiája a természet tiszteletén és a gondos kézi szüreten alapul, boraik között megtalálhatók a furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő, zéta és kabar fajtákból készült száraz, félédes, édes és aszú borok is.




Tokaj túránkat az Erdős pincészetnél fejeztük be. 

A családi borászatot 1997-ben alapították a híres Szerelmi pincesoron. A pincészet különlegessége, hogy egy részben löszbe, részben vulkanikus andezit sziklába vájt, gondosan kialakított pincerendszerben működik, amelyet mészkőtufával burkoltak a kiváló szellőzés és klíma érdekében. A pince falait gazdag nemespenész-burkolat fedi, ami ritkaságnak számít ilyen fiatal pincéknél.

Megkóstoltuk a pincészet remek 2018-as Aszúját és finom furmintokat.

Ekkor ért bennünket a meglepetés, ugyanis a lemehettünk a pincébe is. Megcsodálhattuk a löszfalba vájt pincét és muzeális borokat láthattunk. 



Sajnos azonban nem maradhattunk tovább hiszen a vonatot is el kellett érnünk. Fájó szívvel intettünk búcsút Tokajnak, de biztosan visszalátogatunk még. Hiszen Tokaj több mint borvidék – Tokaj egy élményvilág. Ahol a pohárban arany csillan, a pincék mélyén történetek érnek, a Bodrog partján megáll az idő, és a Szerelmi pincesor árnyékában a múlt és jelen összekoccint. Itt nemcsak a borok érnek, hanem a gondolatok is: az Írótábor emlékparkja a magyar irodalom szellemiségét őrzi, ahol a szavak éppoly nemesek, mint az aszú. Tokajban minden korty, minden lépés és minden sor egy újabb élmény – ízes, örömteli és maradandó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...