Összes oldalmegjelenítés

2012. november 18., vasárnap

Újbor fesztivál Budafokon - 2012


Vajon mit rejt a pince mélye?


Ismét a facebookot böngészgetve találtam a programra, miszerint újbor fesztivált rendeznek Budafokon.



Mondani sem kell, hogy  képtelen voltam neki ellenállni és ugyan miért is kellett volna? Nagyon szeretem Budafokot (Promontort), de valahogy mégis kimaradt eddig az éltemből mélyebb megismerése.

Itt volt hát az alkalom, fel is kerekedtem két barátnőmmel, hogy megismerjem egyrészt a Záborszky Pincészetet, másrészt hogy az ott felsorakoztatott borok közül párat meg is kóstoljak.

A Záborszky pincét meglátva egy igazi kúria tárult a szemünk elé. Sajnos a bejáratot elsőre nem sikerült belőni. Később viszont kedvesen invitáltak bennünket, hogy merészkedjünk beljebb, mint később kiderült a Debreczeni pincészet tulajdonosa volt ezen kedves invitáló.

Belépve a pincészetbe patinás terembe értünk, a vitrinekben nemes nedűk sorakoztak, előttünk pedig mintegy díszsorfalat álló antik hordósor fogadott.



Az adminisztrációs teendőket letudva és a kóstolópoharat megkaparintva elindultunk a Kiállítócsarnok- felé.

Az impozáns pinceágon haladva megcsodálhattuk a falra felfüggesztett különféle régi préseket ábrázoló képeket és a falba zárt boros üvegeket. Tovább jutva a félhomályban láthattunk egy kiállításra került antik prést is.

 Majd a kézműves csarnokba léptünk, ahol számos portékáját kínáló eladóval találkozhattunk. Mindenki talált kedvére valót. Voltak kézműves édességek, népviseleti ruhák, játékok, ékszerek, különféle ajándéktárgyak.

Ezután pedig beléptünk a Borvárosba, amely a több kilométer hosszú budafoki pincerendszer egy részének felújításával jött létre ebben az évben. Itt újabb boroshordó sor fogadott bennünket. A hordókban számos pincészet állította fel élmény kirakatát. (pl: Törley, Szent István borászat)

A borospince oldalában présház homlokzatok kerültek, amelyek Magyarország tíz borvidékének jellegzetes építkezési hagyományait jelenítik meg. Itt van Badacsony, Balatonboglár, Eger, Etyek-Buda, Mecsekalja, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaj-Hegyalja és Villány. Az utcaképet és az élethű hatást a szőlőhegyi kápolna skanzenje teszi teljessé.
















A Borvásosban a mostani rendezvény idejére helyet kaptak a helyi borospincék egy-egy kiállító standal.


Többek között képviseltette magát: Garamvári szőlőbirtok, Fereczi szőlészet, Debreczeni pincészet, Sümegi pincészet, Kőnig pince, Lics pince, Seybold-Garab Pince





Természetesen a gasztronómiáról sem feledkeztek meg a szervezők. Remek borkorcsolyaként szolgáltak a friss zsíros kenyerek melyeket különféle feltétekkel kínáltak. Volt ott sima lila hagymás, diós- és diós-lila hagymás változat is. A fő fogás pedig finom kacsacomb párolt káposztával kínálta magát az éhes közönségnek.

Részlet A zsíroskenyér támadása c. filmből. :)
Muzeális értékű régi prések.
Biztosan sok szőlőt látott régi prés.

Furmint


Az egyik teremben panoptikumszerű kiállítást rendeztek be, amely többek között a kádár mesterséget is bemutatja. 





Játékra is volt lehetőség:
kapd el a lopót :)












A színpadon a program ideje alatt különféle nemzetiségű (görög, szerb, bolgár és német) táncosok és együttesek léptek fel. Nekem leginkább egy sváb zenét játszó társulat tetszett, mivel szeretem a bajor zenét. Úgy éreztem ennél több nem is kell az igényes szórakozáshoz. De nem sokkal később szóltak, hogy kezdődik a pinceséta.

Ugyanis a rendezvény élményét borkóstolóval egybekötött pincesétával tették teljessé. A séta alkalmával a Debreczeni pincészettel ismerkedhettünk meg mélyrehatóan. Én nagyon élveztem. Még sosem volt szerencsém ellátogatni egy igazi ódon pincébe.

Egy nagy vasajtó kinyitása után egyből megcsapott a pince "illat" és a hűvös levegő.

A hosszú folyosón túljutva - melynek egyik oldala cementhordókból áll felületén csempe díszítéssel, másik oldala pedig nemes penésszel tarkított - jutottunk el a pince főbejáratához, ahol egy acéltartályos és egy fahordós érlelő térbe látogathattunk el. Itt még annyit halkan megjegyeznék, hogy végighaladva a folyosón horrorfilmeket megszégyenítő a látvány. Nesze neked Horror ház.


Akár horrorfilmet is lehetne itt forgatni. :)
Nemes penész a falakon.
Vajon mi van a folyosó végén?


A tartályos tároló térben sorakoztak a rozsdamentes acéltartályok, melyek belsejükben különböző fajta bort rejtettek. Itt többek között kóstoltunk  Chardonnay-t, Rosét, egy még erjedésben lévő pezsgőt és a Beaujolais nouveau mintájára készült 1x1-et is.

Továbbsétálva a fahordós érlelő térbe lehetőségünk nyílt kóstolni Pinot Noir-t, Cabernet Savignon-t és Merlot-t. Igazán finom volt mind.

Végezetül pedig volt szerencsénk megkóstolni a Sárga muskotály tételt is.



A kóstoló során a két kísérőnk folyamatosan beszélt a borokról, tárolási elvekről, alkohol-sav arányokról, de igazat megvallva nem sok információt sikerült memorizálnom. Ugyanakkor lehetett kérdéseket is feltenni a borászokhoz. Megmondom őszintén nem direkt volt az a már-már kiakasztóan sok "érdekes" kérdés. :) Ez csakis a finomabbnál finomabb borok elfogyasztásának következményének tudható be.


A vezetés igazán szakszerű és hozzáértő volt, de mindemellett kedves és baráti. Köszönjük a lehetőséget hogy bepillantást nyerhettünk a szakma ezen rejtelmeibe.

Mi pedig igazán bevállalósak lehetünk, hiszen kb fél 10-ig maradtunk a rendezvényen. Holott szerintünk ilyen tájt abbahagyni egy rendezvényt nagy kár.

Lehetett volna még egy egész éjszakán át tartó mulatozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...