Összes oldalmegjelenítés

2013. február 16., szombat

Borkóstolás 1.0

Nem értek a borokhoz ezt az alábbi írásommal még inkább sikerült alátámasztani.



Céges elvonuláson a szervezők úgy döntöttek, hogy borkóstolással alapozzák meg az esti hangulatot a bulizáshoz. Na persze, hogy nagy kedvvel jelentkeztem is rá.


A borkóstolás a következőként zajlott.

Kiosztottak mindenkinek egy borlapot, amelyen számos bor került felsorolásra. Ezek közül kellett megtippelni, hogy épp milyen bor van a poharunkban.

A borok nevei alatt pár jellegzetességet is leírtak. Amúgy lehet, hogy ez zavart meg, mert próbáltam arra az ízre koncentrálni, ami a papíron szerepelt, hogy érzem-e.
Nagy valószínűséggel beleképzeltem.


Borlap


Fehér borok:

NYAKAS - Aligvárom 2011
Illatos, zamatos, vidám és lendületes budai cuvée, chardonnay, rizlingszilváni és irsai olivér házasításából. Nevét a falu határában fekvő pincesorról kapta.

FIGULA - Zenit 2012
Augusztus vége, hőség, hajnali szüret, hideg szőlő. 8 gramm cukor, 13,5-ös alkohol, majdnem 7-es sav feszes, újboron túlmutató, komplex szerkezet.

THUMMERER - Egri Muskotály 2011
Élénk, intenzív, szőlővirágos-muskotályos-mézes illat. Finom, szép savszerkezete elegendő a szájban jól érezhető édességhez. Az alacsony alkohol és a szőlőből származó maradék cukortartalom, a borkóstolással csak most ismerkedők számára is kedvessé teszi ezt a könnyű bort.

GRÓF DEGENFELD - Fortissimo Late Harvest 2009
Halványarany szín, intenzív tejkaramella, méz, sárgabarack illat és íz. Szép egyensúlyban a maradék cukor és az élénk savak, amiknek köszönhetően a bor megmarad finoman frissnek.

PANNONHALMI - St. Martinus Cuvée 2012
Fűszeres tramini, királyleányka és pinot blanc vidám, komplex házasítása. Rendkívül gazdag illat a traminiből, friss üdítő karakter a királyleánykából és finom teltség a pinot blancból. Kiváló darab. Kedves, öröm inni, jó savak, selyemcukor, hosszú, vidám.

SZEREMLEY - Muscat Ottonel 2011
Nagyon tiszta, bódító, virág-és szőlőillat, érett szőlőlé, "traubi" íz, melegség és egy kis lassúság. Muskotály a forró bazaltról egy meleg évjáratban.

Rosé borok:
TAKLER - Pinot Noir Rosé 2012
Szent István-napi szüret. Lendületes, élénk és illatos. Grapefruit, feketeribizli.

FIGULA - Rosé 2012
Kékfrankos szőlőból készült élénkebb savú, cukorkás, candy-s illatú primőr rozé. Ízei inkább fúszeresebbek, gazdagabbak, talán kevésbé tuttifruttisak a korábbi évjáratokban megszokottnál.

GERE & WEININGER - Rosé 2011
Friss, üde ropogós rozébor. Érett eper, megy. Krémes, mégis üdítően savas.

Vörös borok:
HEIMANN - Merlot 2011
Heimannék merlot-ja mára igazi ikonná vált. 15 éve biztos ajánlás, évjárattól függetlenül. Mindig gyümölcsös, gazdag, jó ivású. Friss, lédús, jó arányú. Nagy érettségre utaló, mély, meleg, bársonyos, szilvás korty. Már-már túlfűtött, komoly. Nagyhordós érlelés, és fűszernyi syrah az izgalmak fokozására.

SAUSKA - Cabernet Sauvignon 2011
Ragyogó színű, egyenes, kristálytiszta cabernet, szép textúra, feketebors, paprika és menta. Nagoyn egyban van, lédús, jóivású. A siklósi Makár déli lejtőjének és a villányi Örödgárok katlanjának válogatott gyümölcse, tartályban erjesztve, 4 hónapon át részben francia tölgyben érlelve.

GÜNZER - Portugieser 2012
A klasszikus progugieser stílus: illatos, zamatos, derűs. Gazdag gyümölcsösség, meggy, kis szilva, finom fűszerek. Nem újboros jegyek, inkább egy érett portugieser. Zamatos.

THUMMERER - Tréfli Cuvée 2009
Merlot, portugieser, blauburger. Thummerer Vilmos klasszikussá vált édes vörösbora 45 gramm maradék cukorral, két éves fahordós érleléssel. Rétegműfaj.

SZELESHÁT - Kékfrankos K2 2009
Rubin színű, nagyon tiszta bor, illatában eper, szeder és áfonya, frissítú ízében lédús erdei gyümölcsök. Közepes tanninok, remek savak, egy kiváló kékfrankos.

ORSOLYA - Pinot Noir 2009
Tetszetős, halványrubin, pinot-szín. Csábító, lágy illatában piros gyümölcs, ánizs, fűszerek és gomba. Könnyű test, tömérdek íz. Földes, fajtatiszta, fantasztikus savakkal és hosszú, száraz lecsengéssel.



A kóstoló a szokásos menetben zajlott, ahol ugyanis három fehér, egy rosé és egy vörösbor került kóstolásra.

Mondani sem kell, hogy a nagy lendületet, amellyel elkezdtem a kóstolást, elég csekély eredmény koronázta. Összesen 1 pontot értem el.

Egyedül az első tételt sikerült kitalálnom, amely egy Frittman Zenit volt.

A Merlot sikeresen összetévesztettem a kedvenc borfajtámmal a Kékfrankossal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...