Múlt hónapban került megrendezésre a Winelovers szervezésében, az idei éves Tokaj Grand, ami ettől az évtől Tokaji Márciusként nevezendő, és az első a 2016-os évben tervezett öt nagy kóstoló sorában. A rendezvénynek idén is a lenyűgözően szép és elegáns Corinthia Hotel Budapest adott otthont. A bemutató sajátossága, hogy közel nyolcvan különböző pincészet jött el bemutatni kizárólag Tokaji borait. A rendezvény során tizenöt egyéb kiállító is színesítette a kínálatot, aki pedig a borok világában mélyebben szeretett volna elmerülni, az hét különböző kurzus közül választhatott. Valamint egy Aszú terem is várta a vendégeket, ahol teljes nyugalomban, külön díjazás ellenében kóstolhatott bárki a tokaji borkínálat csúcsán lévő kizárólag öt- és hatputtonyos aszúkat.
Bálterem -
A kiállítók három nagy teremben voltak elosztva régiók szerint. Elsőként a Báltermet fedeztük fel, ahová a Tarcal, Erdőbénye, Bodrogkeresztúr és Tolcsva településekről származó pincészetek kerültek. Minden pincészet egy kis asztalkán kínálta tételeit, melyek általában 3-4 tételt jelentettek.
A pincészetek a Tokaj borvidéken leginkább jelen levő szőlőfajtáiból (furminit, hárslevelű, sárga muskotály) készített boraikat kínálták. Valamint a különleges eljárással készülő tételekkel (késői szüretelésű, szamorodni, fordítás) is ismerkedhetett a nagyérdemű. szamorodni A szemfülesek azonban néhány asztalon belefuthattak aszú tételekbe is.
Az asztalkák a sok pincészet miatt többnyire osztottak voltak, vagyis ritka kivételekkel az egy asztal két pincészet felosztás volt a jellemző. Emiatt a későbbi órákban volt, hogy egyes helyeken nagy tömeg alakult ki, így nem ártott ha az ember nem sorrendben haladt, hanem oda ment, ahol éppen üresedés történt. Elég hamar nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy ha csak pincészetenként tíz percet szánok az ismerkedésre, akkor nem hogy sok, de még kevés is lesz ez a nyolc óra.
A pincészetek a Tokaj borvidéken leginkább jelen levő szőlőfajtáiból (furminit, hárslevelű, sárga muskotály) készített boraikat kínálták. Valamint a különleges eljárással készülő tételekkel (késői szüretelésű, szamorodni, fordítás) is ismerkedhetett a nagyérdemű. szamorodni A szemfülesek azonban néhány asztalon belefuthattak aszú tételekbe is.
Az asztalkák a sok pincészet miatt többnyire osztottak voltak, vagyis ritka kivételekkel az egy asztal két pincészet felosztás volt a jellemző. Emiatt a későbbi órákban volt, hogy egyes helyeken nagy tömeg alakult ki, így nem ártott ha az ember nem sorrendben haladt, hanem oda ment, ahol éppen üresedés történt. Elég hamar nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy ha csak pincészetenként tíz percet szánok az ismerkedésre, akkor nem hogy sok, de még kevés is lesz ez a nyolc óra.
Dereszláéknál nyolc tételből is lehetett kóstolni, ezért saját asztalt kaptak, a díszítésként felhasznált terroirra jellemző kövek is ötletesnek bizonyultak. Azok a pincészetek, amelyek az Aszú terem kínálatában is szerepeltek, külön jelezték az asztalukon, hogy bátran keressék őket a különteremben, és azt, hogy milyen tételt hoztak. Dereszláék egy 5 puttonyost 2009-ből.
Valletta II -
Ebben a teremben a Mád és Tállya településekről érkező pincészetek kaptak helyet. Itt első utunk a Zsirai Pincészet és a Royal Tokaji Borászati Zrt. kiállítójához vezetett. Utóbbi egyike lett kedvenc asztalomnak, amit leginkább bűbájos kiszolgálásukkal, Szent Tamás 2012-es furmintjukkal, és 2009-es 5 puttonyos Aszújukkal értek el. Bár velük is lehetett találkozni az Aszú teremben is, szerencsére ők adtak kóstolót itt is.
Mesterkurzusok -
16:30-tól 18:00-ig egy mesterkurzusra is volt belépőnk. Ez nem volt más mint a Tokaji Borárverés dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója előadásában.
A rendezvényen összesen hét mesterkurzusból lehetett mazsolázni, és azért írtam, hogy egyeseknek akár már korábban is kezdődhetett a rendezvény, mert a legelső kettő (Tokaj: álom vagy valóság? Előadók: Demeter Zoltán és dr. Mészáros Gabriella; Elhivatottságuk a kiválóság: a Tokaj-Oremus elmúlt 15 éve, Előadó: Álvarez család) 12:30-tól tartott 14:00-ig.
A rendezvényen összesen hét mesterkurzusból lehetett mazsolázni, és azért írtam, hogy egyeseknek akár már korábban is kezdődhetett a rendezvény, mert a legelső kettő (Tokaj: álom vagy valóság? Előadók: Demeter Zoltán és dr. Mészáros Gabriella; Elhivatottságuk a kiválóság: a Tokaj-Oremus elmúlt 15 éve, Előadó: Álvarez család) 12:30-tól tartott 14:00-ig.
A település és bora mint márka, Előadók: Polgár Attila, társtulajdonos – Tállya Wines (Tállya), Samuel Tinon, borász (Olaszliszka), Lenkey Géza, borász (Mád), Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Zsurki Sándor, borász (Tarcal), Oroszlán Tamás, kereskedelmi igazgató, Tokaj – Hétszőlő Szőlőbirtok (Tokaj), Jarecsni János, borász – Béres Szőlőbirtok (Erdőbénye), Naár Ferenc, borász – Pajzos-Megyer Pincészet (Sárospatak).
16:30-tól 18:30-ig Tokaj a világpiacon: a megújult Tokaj Kereskedőház, Előadó: Áts Károly, főborász, Tokaj Kereskedőház Zrt.
18:30-20:00 A tokaji édes helye: Tokaj vs. Sauternes, Előadó: Sánta Zoltán, AIWS és Weinakademiker, a Borkollégium lektora.
Valletta I -
A mesterkurzus után értelemszerűen itt néztünk körbe, mondhatni itt zártuk a napot, ami annak tükrében, hogy bizonyos borászok már este kilenckor elpakoltak mindössze három órát jelentett. Eszméletlen gyorsan eltelt az idő, és rengeteg mindent nem is láttunk még. Ebben a teremben Bodrogkisfalud, Hercegkút, Olaszliszka, Sárospatak, Szerencs, és maga Tokaj település borászai kaptak helyet. Az idevezető úton nyílt lehetőség a VIP jeggyel rendelkezőknek betérni a VIP Loungeba, ahol olyan borokat is megkóstolhattak a szerencsések, akik máshol nem állítottak ki. Valamint az ember a folyosón mindig belefutott a Bagya Farkas Kft. leányzóiba, akik házi kenyereket és speciális húskészítményeket kínáltak - hol másutt ehetsz még vaddisznó tokaszalonnát?
A Szilágyi Pincészet és Borháznál lehetett belebukkanni a másik fordításba, itt is hasznos információkkal gazdagodhattunk, és bizony tovább is maradtunk a kelleténél, mert az idő vészesen repült. A sárospataki Heidrich Pince nagyon szép, nemes penészes üvegeivel hívta fel magára a figyelmet, a 2000-ből származó Hárslevelűjük egyenesen szívet melengető volt. A Harsányi Pincészet egy Hízelgőt, és egy Furmintot kínált, neve ellenére nálam nem hízelegte be magát, a furmintnak viszont nem kellett megfúrnia, hogy elégedetten csettintsek a kóstolása után. Szintén Sárospatakról jött a Pajzos-Megyer, és a Portius Pincészet is. Előbbinél szintén a Hárslevelű volt ami nagyon ízlett, utóbbinál pedig a Furmitage.
Szintén sokat időztünk a Tokaj Montium asztalkájánál, és az Angyal Borászat és Szőlőbirtok kiállítójánál is. náluk nem volt szinte olyan bor, amiből ne kértünk volna újratöltést, és nagyon szívesen nyitottak meg egy-egy új palackkal, pusztán a mi kedvünkért. Még megkóstoltuk a Gölcöl Pinészet borait, melyek a Winelovers Tokaj Szelekciójába is bekerültek, majd mivel már nagyon későre járt, úgy döntöttünk magunk is a távozás mezejére lépünk. Ahogy az előző két teremben, itt is jó pár pincészet kimaradt. De hát ahogy mondani szokás, maradjon jövőre is. Így maradt ki a Bodrog Borműhely, a Breitenbach Tokaj, a Carpinus Borászat, a Dobogó és Galambos Pincészet, Erzsébet és Zombory Pince, a Hímesudvar, Kvaszinger László, a Gira és Obzidián Bormanufaktúra, valamint a Patricius és Paulay Borház.
Nagyszerű élményben lehetett részünk. Egyáltalán nem kellett azon aggódjak, vajon mivel fogjuk kitölteni ezt a nyolc órát. Köszönjük a meghívást Dr. Tábor Istvánnak, a Trinety Media Kft. ügyvezetőjének, valamint Bánlaki Dalma Stellának, a Vinoport.hu főszerkesztőjének, aki a szervezésben való aktív részvételével, nagyon sok helyen segítette a mi munkánkat is.
Végezetül megragadnám az alkalmat arra, hogy ismételten felhívjam a figyelmet a most szombaton esedékes Kékfrankos Április Nagykóstolóra, ami szintén a Corinthia Hotelben lesz megrendezve 14:00 és 22:00 között. Gyertek el minél többen, hét mesterkurzus, 80 borászat és 15 egyéb kiállító gondoskodik a színes programról. Nagyon finom borok lesznek - köztük bikavér, és kadarka -, az előkóstolás már megtörtént.
Pincészetek:
1. | Angyal Borászat és Szőlőbirtok, Rátka | |||
2. | Anna Birtok | |||
3. | Árpád Hegy Pince, Szerencs | |||
4. | Babits Pincészet, Tolcsva | |||
5. | Bardon Pincészet | |||
6. | Barta Pince, Mád | |||
7. | Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal | |||
8. | Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye | |||
9. | Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud | |||
10. | Breitenbach Tokaj, Bodrogkisfalud | |||
11. | Budaházy- Fekete Kúria Kft, Erdőbénye | |||
12. | Carpinus Borászat | |||
13. | Chateau Cloche Kft. Harangtorony Birtok, Szerencs | |||
14. | Czemiczki Pincészet, Tolcsva | |||
15. | Csite Családi Pincészet, Erdőbénye | |||
16. | Dereszla Pincészet, Bodrogkeresztúr | |||
17. | Dobogó Pincészet, Tokaj | |||
18. | Erzsébet Pince, Tokaj | |||
19. | Galambos Pincészet | |||
20. | Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle | |||
21. | Gira Bormanufaktúra, Sárospatak | |||
22. | Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal | |||
23. | Harsányi Pincészet, Sárospatak | |||
24. | Heidrich Pince, Sárospatak | |||
25. | Hímesudvar, Tokaj | |||
26. | Holdvölgy, Mád | |||
27. | Illés Pince | |||
28. | Jakab Pince, Erdőbénye | |||
29. | Karádi és Berger, Erdőbénye | |||
30. | Kardos Szőlőbirtok, Mád | |||
31. | Kvaszinger László, Olaszliszka | |||
32. | Mádi Borház | |||
33. | Majoros Birtok, Tarcal | |||
34 | Myrtus Pince, Tarcal | |||
35. | Obzidián Bormanufaktúra, Hercegkút | |||
36. | Orosz Gábor, Mád | |||
37. | Orsolyák Attila, Tokaj | |||
38. | Pajzos Megyer, Sárospatak | |||
39. | Patricius Borház, Bodrogkisfalud | |||
40. | Paulay Borház, Tokaj | |||
41. | Pelle Pince, Mád | |||
42. | Portius Pincészet, Sárospatak | |||
43. | Puklus Pincészet, Bodrogkeresztúr | |||
44. | Revolution WineZ - RWZ, Mád | |||
45. | Royal Tokaji, Mád | |||
46 | Sauska Tokaj, Tokaj | |||
47. | Szilágyi Pincészet és Borház, Sátoraljaújhely | |||
48. | Tállya Wines, Tállya | |||
49. | Tokaj Classic Borászat | |||
50. | Tokaj Kereskedőház, Tolcsva | |||
51. | Tokaj Montium, Szerencs | |||
52. | Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva | |||
53. | Tokaj Pendits Szőlőbirtok és Pincészet, Abaújszántó | |||
54. | Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj | |||
55. | Tokajicum Borház, Tarcal | |||
56. | TokajIM, Mád | |||
Winlovers Tokaj Selection: | ||||
57. | Balassa Bor | |||
58. | Bott Pince | |||
59. | Demeter Zoltán | |||
60. | Göncöl Pince | |||
61. | Homonna Szőlőbirtok | |||
62. | Királyudvar | |||
63. | Szepsy István | |||
64. | Tokaj Nobilis Szőlőbirtok | |||
65. | Vayi Pince | |||
66. | Zombory Pince, Rátka | |||
67. | Zsadányi Pincészet, Tállya | |||
68. | Zsirai Pincészet, Mád és Somlóvásárhely |
Nem kiállító borászatok, akiknek a boraival a Mesterkurzus teremben találkozhattak:
1. | Budaházy Pincészet (Tokaji Borárverés, Hárslevelű terem, 16.30-18.00) |
2. | Demeter Zoltán (Tokaj: álom vagy valóság? Demeter Zoltán vall dűlőkről és borokról, Hárslevelű terem, 12.30-14.00) |
3. | Demetervin (Tokaji Borárverés, Hárslevelű terem, 16.30-18.00) |
4. | Kikelet Pince (Tokaji Borárverés, Hárslevelű terem, 16.30-18.00) |
5. | Lenkey Géza (A település és bora, mint márka, Furmint terem, 14.30-16.00) |
6. | Samuel Tinon (A település és bora, mint márka, Furmint terem, 14.30-16.00) |
7. | Szepsy István (Tokaji Borárverés, Hárslevelű terem, 16.30-18.00) |
Nem kiállító borászatok, akiknek aszú tételeivel az Aszú teremben találkozhattak:
1. | Gizella Pince |
2. | Kikelet Pince |
3. | Szepsy István |
Nem kiállító borászatok, akiknek tételeivel a VIP teremben találkozhattak:
1. | Királyudvar |
2. | Szent Tamás Pincészet |
3. | Zsirai Pincészet |
Egyéb kiállítók
1. | AC su misura (Fesshion Kft.) |
2. | Andrássy Rezidencia Wine&Spa |
3. | Assur - Liebherr borhűtők és bortemperálók |
4. | Bagya Farkas Kft. |
5. | Borkollégium |
6. | Budai Gesztenyés Étterem |
7. | Csonkagroup - Stölzle |
8. | Gourmand Company – Terra Tuffola |
9. | Magos Varázs |
10. | Mudrák Béla e.v. |
11. | Nespresso |
12. | Oroszlános Borvendéglő és Borhotel, Tállya |
13. | Royal Diamonds |
14. | Stelázsi |
15. | Süβ-Édes élet |
16. | Szamosszegi Pálinka |
17. | Tourinform Sárospatak |
18 | Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület |
19 | Volvo Galéria és Szerviz |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése