Összes oldalmegjelenítés

2016. március 13., vasárnap

Tokaji Március vakkóstoló - 2016.03.11

Március 11-én került megrendezésre a Borászportál és a Vinoport szervezésében, a Tokaji Március nagy kóstoló vaktesztje.Az eseményre Bánlaki Stella a Vinoport online bormagazin főszerkesztője hívott el.

Megérkezve az esemény helyszínéül szolgáló Andante Borpatikába, szinte egy vizsgán éreztem magam, de leginkább is a Riedel borospohár bemutató jutott eszembe.


Az asztalok két sorban egymás mögé voltak helyezve és minden asztalhoz egy ember ülhetett.

Az asztalokra mindenhol egységesen két boros-, egy vizespohár, egy palack ásványvíz, egy falatkás kosár, egy borgyűjtő volt kihelyezve. Valamint egy toll, két értékelő lap illetve egy Borbíráló lap (Fische D'analyse Senorielle O.I.V. / U.I.OE (2009) ).

Összesen 12 fő kóstolt 36 tételt, A és B csoportban. Így mindkét csoportnak 17-17 tétel jutott.

Két kategóriában kóstoltunk 100% Furmint és Házasítás 100 pontos rendszerben.

A borbíráló lapon a megjelenést, illatot, zamatot és az összbenyomást kellett pontozni. Az értékelőknek csupán az összpontszám volt mérvadó.


Ha valaki hibásnak ítélt meg egy bort nyugodtan ki X-elhette.

A borsor előtt egy belövő bort is kóstoltunk, melyet 77 pontra értékeltünk.A végeredmény pedig a következőképp alakult.

A legjobb furmintnak a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es Lőcse Furmintja lett.
A legjobb házasítás címét pedig a Mádi Borház 2013-as IMÁDlak Tokaji Cuvée-je nyerte el.

Meg kell jegyezni, hogy ezen két bort az A csoport kóstolta. A borbírák között Hernyák Tamás is ott ült.


A B csoport kóstolta borok közül a legjobb furmint a Royal Tokaji 2013-as Szent Tamás Furmintja és a Szilágyi Pincészet 2012-es Furmintja lett.

A legjobb házasítások pedig a Szent Tamás Pincészet Nyulászó 2013-as Hárslevelű-Furmint cuvée-je és a Basilicus Szőlőbirtok 2011-es Egyszervolt névre keresztelt bora lett.Sajnos a kóstoló ideje alatt nem igazán tudtam megbeszélni minden egyes megkóstolt tételt, erre csupán a kóstoló végén volt lehetőségem. Viszont mindenképp izgalmas élmény volt így kóstolni, mert minden egyes tételnél más-más bortulajdonságok jöttek elő. S leginkább azon lepődtem meg, hogy amelyik bort én jónak tartottam bekerült a jó borok közé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...