Az eseményre Bánlaki Stella a Vinoport online bormagazin főszerkesztője hívott el.
Megérkezve az esemény helyszínéül szolgáló Andante Borpatikába, szinte egy vizsgán éreztem magam, de leginkább is a Riedel borospohár bemutató jutott eszembe.
Az asztalok két sorban egymás mögé voltak helyezve és minden asztalhoz egy ember ülhetett.
Az asztalokra mindenhol egységesen két boros-, egy vizespohár, egy palack ásványvíz, egy falatkás kosár, egy borgyűjtő volt kihelyezve. Valamint egy toll, két értékelő lap illetve egy Borbíráló lap (Fische D'analyse Senorielle O.I.V. / U.I.OE (2009) ).
Összesen 12 fő kóstolt 36 tételt, A és B csoportban. Így mindkét csoportnak 17-17 tétel jutott.
Két kategóriában kóstoltunk 100% Furmint és Házasítás 100 pontos rendszerben.
A borbíráló lapon a megjelenést, illatot, zamatot és az összbenyomást kellett pontozni. Az értékelőknek csupán az összpontszám volt mérvadó.
Ha valaki hibásnak ítélt meg egy bort nyugodtan ki X-elhette.
A borsor előtt egy belövő bort is kóstoltunk, melyet 77 pontra értékeltünk.
A végeredmény pedig a következőképp alakult.
A legjobb furmintnak a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es Lőcse Furmintja lett.
A legjobb házasítás címét pedig a Mádi Borház 2013-as IMÁDlak Tokaji Cuvée-je nyerte el.
Meg kell jegyezni, hogy ezen két bort az A csoport kóstolta. A borbírák között Hernyák Tamás is ott ült.
A B csoport kóstolta borok közül a legjobb furmint a Royal Tokaji 2013-as Szent Tamás Furmintja és a Szilágyi Pincészet 2012-es Furmintja lett.
A legjobb házasítások pedig a Szent Tamás Pincészet Nyulászó 2013-as Hárslevelű-Furmint cuvée-je és a Basilicus Szőlőbirtok 2011-es Egyszervolt névre keresztelt bora lett.
Sajnos a kóstoló ideje alatt nem igazán tudtam megbeszélni minden egyes megkóstolt tételt, erre csupán a kóstoló végén volt lehetőségem. Viszont mindenképp izgalmas élmény volt így kóstolni, mert minden egyes tételnél más-más bortulajdonságok jöttek elő. S leginkább azon lepődtem meg, hogy amelyik bort én jónak tartottam bekerült a jó borok közé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése