Összes oldalmegjelenítés

2018. január 8., hétfő

A borkóstolás - Borkollégium

Hogyan kóstoljunk bort?
  • Hozzuk magunkat a legjobb formába, ne legyünk túlságosan jóllakva, ne legyünk éhesek, fáradtak, vagy esetleg náthásak. Az első korttyal öblítsük ki a szánkat, köpjük ki.
  • Hozzuk borunkat a legjobb formába: győződjünk meg róla, hogy felbontásig optimális körülmények között tárolták, majd hűtsük a megfelelő hőmérsékletre. Ha a palackban üledék vagy borkőkiválás látható, ügyeljünk rá, hogy az ne kerüljön a poharunkba. Próbáljuk mentesíteni magunkat az előítéleteinktől.
  • Keressünk egy alkalmas helyszínt: a szín vizsgálatához elegendő fényre, az illat vizsgálatához tiszta, illatszerektől mentes levegőre lesz szükségünk. Hogy az ízeket is jól érzékeljük, borkóstolás közben ne együnk, ugyanakkor ne is közvetlenül fogmosás után kóstoljunk.
  • Használjuk a megfelelő eszközöket: egy tiszta, mosószermaradványoktól mentes, vékony falú üvegpohárra biztosan szükségünk lesz. Észrevételeinket jegyezzük le.
Mit vizsgáljunk a borkóstolás során?
Csak a bor alapvető alkotórészeiből lehet kiindulni, melyek minden borban megtalálhatók. Ezen két, nagyon fontos anyag: a sav és az alkohol. Különböző borokban előfordul a cukor és tanninis, de ezek már nem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy borról beszélhessünk. A bor ízvilágát alapvetően a két elsőként említett anyag, illetve azok egymáshoz való viszonya határozza meg. Csak ezek minősítése után érdemes az esetlegesen jelenlevő alkotórészeket (anyagokat) vizsgálni és minősíteni.
Mit jelent az egyensúly?
A fent említett kulcsfontosságú alkotórészek aránya egy-egy borban, egymáshoz viszonyítva. Elég-e a sava egy száraz bornak ahhoz, hogy frissítőnek hasson? Van-e maradékcukor a borban? Ha igen, akkor ehhez képest elég-e a savtartalma ahhoz, hogy ne tűnjön túl édesnek, sziruposnak? Nem túl magas az alkoholtartalma a testéhez, egyéb tulajdonságaihoz képest? Ilyen kérdéseket tehetünk fel magunknak.
Az egyensúly olyan tulajdonsága a bornak, mely nem mérhető, de összemérhető. Több vagy kevesebb van a vizsgált (két) borban az egyensúlyban szereplő anyagokból, illetve tulajdonságokból? A válasz a bor minősítése tekintetében perdöntő fontosságú.
Azonban nem csak a mennyiség a fontos, hanem az egyes részek milyensége is. Élvezetesek-e azok a savak vagy karcosak? Bársonyos-e a tannin, vagy porózus, tapadós érzetet hagy az ínyünkön?
Mikor harmonikus egy egyensúlyban levő bor?
  • Ha egyetlen illat-, vagy ízjegy sem telepszik rá a bor többi illat és ízjegyére. Minden összetevő azonos „érzékszervi koncentrációban” van jelen.
  • Ha azt, amit a bor illata ígér - ízben is nyújtani tudja.
  • Ha a bor ornamentikájában (gyümölcsösség, fűszeresség stb.) nem jelenik meg semmilyen dominancia.
  • Ha a termőhely nem hagy a bor karakteréhez nem illő nyomokat.
  • Ha fiatal és idősebb borra jellemző íz-jegyek egyszerre nincsenek jelen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...