A VinoPiano Borbár lelkes csapata által szervezett új projektjének bemutatójára voltam hivatalos, amely esemény az „Arcot a Bornak” nevet kapta.
A borkóstolással egybekötött rendezvényen megjelent borászokkal személyesen és kötetlenül lehetett beszélgetni boraikról.
Az estét Nádas Szilárd pezsgőjével kezdtük, amely egy évjárat nélküli pezsgő. 2/3-a 2014-es Viktória gyöngye, 1/3-a Olaszrizling Rajnai Rizling házasítás.
A welcome drink elfogyasztása után pedig elkezdődhetett a kötetlen boros este.
Homoky Dorka - Tállya
Dorka 2012 óta művel és készít bort Tállyán. Nála a szőlővel és a borral való foglalkozás családi hagyomány. Ebben nőtt fel, ez vette körül gyerekként. Sokáig nem érdekelte a borászkodás, ezért elment filmelméletet és filozófiát tanulni. Viszont egy kis idő eltelteltével a bor elkezdte visszavonzani. Kóstolt és tanult, bejárt sok borvidéket, megismert sok borászt, végül hazament.
A szülei mellett és támogatásukkal, de saját elképzelések mentén, önállóan kísérletezik házasításokkal. A bölcsész szak elvégezése után, most elkezdte a szőlész-borász képzést. Célja most Tállya dűlőinek a megismerése a borokon keresztül a lehető legtermészetesebben.
Borait a nagyközönségnek gyakran bemutatja különböző rendezvényeken, mint Pesten, mint vidéken.
Nyolcas Ádám - Eger
Nyolcas Ádám Egerben született. Eddigi élete nagy részét nem
szülővárosában töltötte, de az idő múlásával fokozatosan térhetett
vissza Egerbe, ahol immár másfél éve szerencsére teljes egészében a
szőlőhöz és a borhoz köti az élete.
Édesapja, Nyolcas Tamás verpeléti születése révén törzsgyökeres egrinek is mondható. 1980-ban döntött úgy hogy elkezd szőlőműveléssel, majd borkészítéssel foglalkozni. 1981- ben el is telepítette az első tőkéket a Pajdos dűlőben, majd 1983-ban a Marinkában az Ottonel Muskotályt.
Egészen 1992-ig tartott ez az időszak és még több saját szőlőt is művelt, de mivel más városba költöztek azoktól megvált és csupán csak ez a két ültetvény maradt meg, illetve egy kis pince ostoroson, ami a mai napig is megvan és a most kóstolható borok egésze ott érett a palackig.
Ám ez a két szép ültetvény, a sok hazalátogatás és a pince elég alapot adott arra, hogy a 2000- es évek elején édesapja visszavegye az addig bérművelésbe adott területeket és hobbi szinten elkezdjen vele foglalkozni, ekkor vitte ki Ádámot először a szőlőbe 12 évesen. 2003-ban vásároltak új területet, a Síkhegyen, ahova egy Franciaországból hozott klónt, Merlot ültettek, a 2009-es volt az első év, amikor már komoly minőségi termést tudtak róla szüretelni, illetve megvásárolták a mellette lévő idős leányka ültetvényt, amit azóta felújítottak és szebben tündököl, mint valaha. Azóta minden nyár és rengeteg hétvége a szőlőben telt és kezdetét vette az a lassú folyamat, aminek köszönhetően 2012-ben úgy érezték, hogy megértek (és a borok is) arra, hogy bemutatkozzanak a hazai bort kedvelő és fogyasztó társadalom előtt.
Barcza Bálint - Somló
A Barcza pincészettel az idei Somlói Juhfark ünnepen volt szerencsém találkozni.
A pincészet Somló déli oldalán a Kőkonyha közvetlen szomszédságában található. A Badacsonyi borvidéken, Csobánc-hegy dél-keleti részén is rendelkeznek szőlőterületekkel. Összesen öt hektáron gazdálkodnak, melynek egy részét bérelik.
Családjukban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A legkorábban
fellelt írásos nyom — egy korabeli térkép — tanúsága szerint a Barcza
családnak már az 1800-as évek közepén nagyobb birtokai voltak a
Badacsonyon.
Ahogy váltották egymást a nemzedékek, valami változatlan maradt: a szőlőhöz való hűség.
Rokonaik a mai napig foglakoznak szőlőműveléssel Zánkán, Somlón, Badacsonyon, Csobáncon, a Szent György-hegyen, Badacsonyörsön, illetve a Ság-hegyen.
Bálint családjának anyai, Fazekas ága a Somló lábánál, Somlóvásárhelyen él, és
megélhetését generációkon keresztül a szőlő biztosította. Az egykori
Vallás Alapítvány borászati feladatait Bálint ükapja és testvére látták el. Ők
voltak a környék első szakképzett vincellérei.
Nádas Borműhely - Etyek
Nádas Szilárd 2009-ben örökölte meg
nagyapja földjét és itt kezdett gazdálkodni.
Két és fél hektár saját
szőlője mellett - főleg a rosé és vörösborok esetében - vásárolt
alapanyagból is készít bort. Számos fajtával dolgozik és
kísérletezik.
A fehér címkés Nádas-borok tartályban erjednek és
érlelődnek, a fekete címkés borok erjesztésében és/vagy érlelésében már a
hordó is szerepet kap.
A bodrogkeresztúri Tokaji Borecetmanufaktúrával
folytatott együttműködés gyümölcseként a saját borokból készült
boreceteket is lehet kapni a pincénél.
A nedűk mellett a a VinoPiano kínálatában kapható tapas tálak is bemutatkoztak. Az alapanyagokat a Pancs Gasztroplaccról szerzik be a borbár dolgozói. |
Homoky Dorka, Rattner Réka, Barcza Bálint, Nádas Szilárd, Nyolcas Ádám, Nyulasi Gábriel |
Mindenképp előremutató ezen kezdeményezés a Vino Piano borbár részéről hiszen így a fogyasztó találkozhat a borásszal, a borász pedig a fogyasztóval közvetlenül ismerkedhet.
A fogyasztó reális képet kaphat az elfogyasztott borról, felteheti az őt érintő kérdéseit, a borász pedig közvetlen visszajelzést szerez a borairól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése