Összes oldalmegjelenítés

2017. október 16., hétfő

II. Somlói Juhfark Ünnep - 2017.09.23

"Juhfark a nászéjszakák bora"
Idén ősszel az a megtiszteltetés ért, hogy Az ihatóbb Magyarországért elhívott Somlóra a II. Juhfark ünnepre.

Somló az egyik legizgalmasabb magyar termőhely

Mivel a rendezvény immáron 2. alkalommal került megrendezésre azt is jelenti, hogy a régió összefogása a rendezvény megtartásáért töretlen.

Az eseményt a Tornai Pincészet-Somló szervezte

Somló talaja, fekvése és mikroklímája egyedülálló ízvilágú borokat produkál. A Juhfarkban különösen szépen jelenik meg ez az összetéveszthetetlen, vulkanikus, tüzes karakter.

A somlói Juhfark különleges bor, egy szőlőfajta és termőhelyének egészen ritka egymásra találása.

A somlói Juhfark háromszorosan is érdekes. Leginkább úgy emlegetik, hogy a nászéjszakák bora. Évszázadokon át Európa-hírű bor volt, és az utóbbi időkben újra komoly sikereket ér el a legnagyobb nemzetközi versenyeken.

   

A Juhfark Magyarország egyik legősibb fajtája. Sok arca van, lehet friss, reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes, és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor.

Tornai Pincészet borai


A rendezvény Dr. Fazekas Sándor fölművelésügyi miniszter köszöntőjével került megnyitásra.

Az eseményen workshopokkal, dűlőtúrákkal és vezetett pincetúrával is várták a borkedvelőket. 


Az érdeklődők megismerhették a Tornai Pincészetet is.

Az eseményre 15 borász hozta el kiváló Juhfarkjait.


A pincészetek boraik bemutatásához a Tornai pincészet kiállító termét kapták meg erre a napra.
Közel 27 féle bort kóstolhattak az eseményre ellátogató lelkes borkedvelők.


Résztvevő pincészetek: 

Tornai Pincészet, Somlói Vándor, Spiegelberg Borpince, Kolonics Károly Családi Pincészet, Fekete Pince, Bogdán Borbirtok, Géró Pince, St.Margit Pince, Hegedűs-Szabó Pince, Kőfejtő Pince, Szóló Szőlő, Kreinbacher Birtok, Barcza Bálint Pincéje, Szabó Pincészet, Zsirai PincészetA nap során két workshop is színesítette a programot.Workshopok:

Dr. Fiáth Attila és Dr. Kiss Eliza - A szőlő, a terroir és a stílus: Juhfark és Somló nemzetközi kontextusban.

Tornai Vertikális Juhfark kóstoló a Trófea győztes Juhfarkakkal.
A kóstolót ifj. Kamocsay Ákos vezetteDűlőtúrák:

A dűlőtúrák a hegy Déli, Nyugati és Keleti oldalán kerültek megrendezésre.

Én a hegy déli oldalára szervezett túrát választottam.


A túra alatt kicsit jobban megismertük Somló hegyét és az ott helyet foglaló pincészeteket.

A hegyen elterülő számos szőlőültetvény és a páratlan szépségű bazalt orgonák csodás látványként tárultak elénk.

A hegy hangulata magával ragadó és ezzel együtt a helyben termelt finom borokat kóstolva szinte eufórikus boldogság tölti el az embert. Engem legalábbis mindenképp. :)

Ezen a helyen lehet csak igazán kikapcsolódni, relaxálni és pihenni, magunk mögött hagyva a nagyvárosi nyüzsgést ha csak egy napra is.
A pincészeteknél megállva az adott pincészet borai közül kóstoltunk egy-egy tételt.

Barcza Bálint Pincéje
Kreinbacher Birtok

A somlói táj szépsége magávalragadó. Nagyon hangulatosan és jókedvűen telt a dűlőtúra, örültem, hogy részt vettem rajta.Tornai pincészet pincetúra


A pincetúrára ellátogató érdeklődők megismerhették a pincészetet.

Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.
 
A Pincészet szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól Doba, Borszörcsök települések határában egészen a nyugati oldalig Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig.

A Szent Márton dűlőben találhatjuk, az un. Diossy szőlőt ahol a Juhfark fajtát termesztik. 

A pincebejárás Tornai Tamás borász vezetésével zajlottA betakarítás időpontja elsősorban a szőlő érettségi állapotától, beltartalmi értékeitől függ. Kizárólag kézi szüretet alkalmaznak. A leszüretelt szőlő 1 órán belül beérkezik a feldolgozóba és és megkezdődik annak feldolgozása.


A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használnak a reduktív technológiájú irányított borkészítés során.
A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztik, majd 8-10 hónapig érlelik. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.Az acéltartályokban reduktív eljárással készülnek a borok.Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.


A pince saját palackozó üzemmel rendelkezik, ahol a saját palackozáson túl a borvidék számos termelőjének borait töltik.
Természetesen nem távoztam üres kézzel a pincészettől. A nap végeztével két palack Juhfark-al indultam haza.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...