"Juhfark a nászéjszakák bora"
Idén ősszel az a megtiszteltetés ért, hogy Az ihatóbb Magyarországért elhívott Somlóra a II. Juhfark ünnepre.
Somló az egyik legizgalmasabb magyar termőhely |
Mivel a rendezvény immáron 2. alkalommal került megrendezésre azt is jelenti, hogy a régió összefogása a rendezvény megtartásáért töretlen.
Az eseményt a Tornai Pincészet-Somló szervezte |
Somló talaja, fekvése és mikroklímája egyedülálló ízvilágú borokat produkál. A Juhfarkban különösen szépen jelenik meg ez az összetéveszthetetlen, vulkanikus, tüzes karakter.
A somlói Juhfark különleges bor, egy szőlőfajta és termőhelyének egészen ritka egymásra találása. |
A somlói Juhfark háromszorosan is érdekes. Leginkább úgy emlegetik, hogy a nászéjszakák bora. Évszázadokon át Európa-hírű bor volt, és az utóbbi időkben újra komoly sikereket ér el a legnagyobb nemzetközi versenyeken.
A Juhfark Magyarország egyik legősibb fajtája. Sok arca van, lehet friss, reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes, és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor.
Tornai Pincészet borai |
A rendezvény Dr. Fazekas Sándor fölművelésügyi miniszter köszöntőjével került megnyitásra.
Az eseményen workshopokkal, dűlőtúrákkal és vezetett pincetúrával is várták a borkedvelőket.
Az érdeklődők megismerhették a Tornai Pincészetet is.
Az eseményre 15 borász hozta el kiváló Juhfarkjait. |
A pincészetek boraik bemutatásához a Tornai pincészet kiállító termét kapták meg erre a napra.
Közel 27 féle bort kóstolhattak az eseményre ellátogató lelkes borkedvelők.
Résztvevő pincészetek:
Tornai Pincészet, Somlói Vándor, Spiegelberg Borpince, Kolonics Károly Családi Pincészet, Fekete Pince, Bogdán Borbirtok, Géró Pince, St.Margit Pince, Hegedűs-Szabó Pince, Kőfejtő Pince, Szóló Szőlő, Kreinbacher Birtok, Barcza Bálint Pincéje, Szabó Pincészet, Zsirai Pincészet
A nap során két workshop is színesítette a programot.
Workshopok:
Dr. Fiáth Attila és Dr. Kiss Eliza - A szőlő, a terroir és a stílus: Juhfark és Somló nemzetközi kontextusban.
Tornai Vertikális Juhfark kóstoló a Trófea győztes Juhfarkakkal.
A kóstolót ifj. Kamocsay Ákos vezette
Dűlőtúrák:
A dűlőtúrák a hegy Déli, Nyugati és Keleti oldalán kerültek megrendezésre.
Én a hegy déli oldalára szervezett túrát választottam.
A túra alatt kicsit jobban megismertük Somló hegyét és az ott helyet foglaló pincészeteket.
A hegyen elterülő számos szőlőültetvény és a páratlan szépségű bazalt orgonák csodás látványként tárultak elénk.
A hegy hangulata magával ragadó és ezzel együtt a helyben termelt finom borokat kóstolva szinte eufórikus boldogság tölti el az embert. Engem legalábbis mindenképp. :)
Ezen a helyen lehet csak igazán kikapcsolódni, relaxálni és pihenni, magunk mögött hagyva a nagyvárosi nyüzsgést ha csak egy napra is.
Barcza Bálint Pincéje |
Kreinbacher Birtok |
A somlói táj szépsége magávalragadó. |
Nagyon hangulatosan és jókedvűen telt a dűlőtúra, örültem, hogy részt vettem rajta.
Tornai pincészet pincetúra
A pincetúrára ellátogató érdeklődők megismerhették a pincészetet.
Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.
A Pincészet szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól Doba, Borszörcsök települések határában egészen a nyugati oldalig Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig.
A Szent Márton dűlőben találhatjuk, az ún. Diossy szőlőt ahol a Juhfark fajtát termesztik.
A pincebejárás Tornai Tamás borász vezetésével zajlott |
A betakarítás időpontja elsősorban a szőlő érettségi állapotától, beltartalmi értékeitől függ. Kizárólag kézi szüretet alkalmaznak. A leszüretelt szőlő 1 órán belül beérkezik a feldolgozóba és és megkezdődik annak feldolgozása.
A pince a legújabb technológiai
elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló
acéltartályokat használnak a reduktív technológiájú irányított
borkészítés során.
A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztik, majd 8-10 hónapig érlelik. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.
A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztik, majd 8-10 hónapig érlelik. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.
Az acéltartályokban reduktív eljárással készülnek a borok. |
Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található. |
A pince saját palackozó üzemmel rendelkezik, ahol a saját palackozáson túl a borvidék számos termelőjének borait töltik.
Természetesen nem távoztam üres kézzel a pincészettől. A nap végeztével két palack Juhfark-al indultam haza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése