Összes oldalmegjelenítés

2017. október 16., hétfő

II. Somlói Juhfark Ünnep - 2017.09.23

"Juhfark a nászéjszakák bora"




Idén ősszel az a megtiszteltetés ért, hogy Az ihatóbb Magyarországért elhívott Somlóra a II. Juhfark ünnepre.

Borfokoló fényképe.
Somló az egyik legizgalmasabb magyar termőhely


Mivel a rendezvény immáron 2. alkalommal került megrendezésre azt is jelenti, hogy a régió összefogása a rendezvény megtartásáért töretlen.

Borfokoló fényképe.
Az esemény a Somlói borvidéken a Tornai Pincészet-Somló szervezésében történt.

Somló talaja, fekvése és mikroklímája egyedülálló ízvilágú borokat produkál. A Juhfarkban különösen szépen jelenik meg ez az összetéveszthetetlen, vulkanikus, tüzes karakter.

Borfokoló fényképe.
A somlói Juhfark különleges bor, egy szőlőfajta és termőhelyének egészen ritka egymásra találása.

A somlói Juhfark háromszorosan is érdekes. Leginkább úgy emlegetik, hogy a nászéjszakák bora. Évszázadokon át Európa-hírű bor volt, és az utóbbi időkben újra komoly sikereket ér el a legnagyobb nemzetközi versenyeken.

Nikoletta Klára Magyar fényképe.
   
Borfokoló fényképe.

A Juhfark Magyarország egyik legősibb fajtája. Sok arca van, lehet friss, reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes, és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor.


Borfokoló fényképe.
Tornai Pincészet borai

A rendezvény Dr. Fazekas Sándor fölművelésügyi miniszter köszöntőjével került megnyitásra.

Az eseményen workshopokkal, dűlőtúrákkal és vezetett pincetúrával is várták a borkedvelőket. 


Az érdeklődők megismerhették a Tornai Pincészetet is.

Borfokoló fényképe.
Az eseményre 15 borász hozta el kiváló Juhfarkjait.


A pincészetek boraik bemutatásához a Tornai pincészet kiállító termét kapták meg erre a napra.
Közel 27 féle bort kóstolhattak az eseményre ellátogató lelkes borkedvelők.


Résztvevő pincészetek: 

Tornai Pincészet, Somlói Vándor, Spiegelberg Borpince, Kolonics Károly Családi Pincészet, Fekete Pince, Bogdán Borbirtok, Géró Pince, St.Margit Pince, Hegedűs-Szabó Pince, Kőfejtő Pince, Szóló Szőlő, Kreinbacher Birtok, Barcza Bálint Pincéje, Szabó Pincészet, Zsirai Pincészet


Borfokoló fényképe.


Borfokoló fényképe.


Borfokoló fényképe.

Borfokoló fényképe.
Borfokoló fényképe.







Borfokoló fényképe.

Nikoletta Klára Magyar fényképe.

Borfokoló fényképe.Borfokoló fényképe.



A nap során két workshop is színesítette a programot.



Workshopok:

Dr. Fiáth Attila és Dr. Kiss Eliza - A szőlő, a terroir és a stílus: Juhfark és Somló nemzetközi kontextusban.

Tornai Vertikális Juhfark kóstoló a Trófea győztes Juhfarkakkal.
A kóstolót ifj. Kamocsay Ákos vezette



Dűlőtúrák:

A dűlőtúrák a hegy Déli, Nyugati és Keleti oldalán kerültek megrendezésre.

Én a hegy déli oldalára szervezett túrát választottam.


A túra alatt kicsit jobban megismertük Somló hegyét és az ott helyet foglaló pincészeteket.

A hegyen elterülő számos szőlőültetvény és a páratlan szépségű bazalt orgonák csodás látványként tárultak elénk.

A hegy hangulata magával ragadó és ezzel együtt a helyben termelt finom borokat kóstolva szinte eufórikus boldogság tölti el az embert.

Ezen a helyen lehet csak igazán kikapcsolódni, relaxálni és pihenni, magunk mögött hagyva a nagyvárosi nyüzsgést ha csak egy napra is.


Borfokoló fényképe.
A túrákat Nagy Gábor vezette, a térség marketingese.
A pincészeteknél megállva az adott pincészet borai közül kóstoltunk egy-egy tételt.


Borfokoló fényképe.
Barcza Bálint Pincéje

Borfokoló fényképe.
Kreinbacher Birtok


Nikoletta Klára Magyar fényképe.

 Nagyon hangulatosan és jókedvűen telt a dűlőtúra, örültem, hogy részt vettem rajta.



Tornai pincészet pincetúra


A pincetúrára ellátogató érdeklődők megismerhették a pincészetet.

Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.
 
A Pincészet szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól Doba, Borszörcsök települések határában egészen a nyugati oldalig Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig.

A Szent Márton dűlőben találhatjuk, az un. Diossy szőlőt ahol a Juhfark fajtát termesztik.

Borfokoló fényképe.
A pincebejárás Tornai Tamás borász vezetésével zajlott

A betakarítás időpontja elsősorban a szőlő érettségi állapotától, beltartalmi értékeitől függ. Kizárólag kézi szüretet alkalmaznak. A leszüretelt szőlő 1 órán belül beérkezik a feldolgozóba és és megkezdődik annak feldolgozása.


A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használnak a reduktív technológiájú irányított borkészítés során.
A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztik, majd 8-10 hónapig érlelik. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.




Borfokoló fényképe.Borfokoló fényképe.

Az acéltartályokban reduktív eljárással készülnek a borok.


Borfokoló fényképe.
Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.


A pince saját palackozó üzemmel rendelkezik, ahol a saját palackozáson túl a borvidék számos termelőjének borait töltik.







Természetesen nem távoztam üres kézzel a pincészettől. A nap végeztével két palack Juhfark-al indultam haza.

Borfokoló fényképe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...