Összes oldalmegjelenítés

2019. március 19., kedd

Molnár Tibor sajtóklubkóstoló a Wineglass szervezésében - 2019.03.13

"Van egy kis szőlőm Fertőbozon
Oda viszlek, ha a szívem fáj."
Vincellér ház


A Palack borbárban ismét sokan összejöttünk, hogy finom borokkal ismerkedjünk. A Wineglass Communication Molnár Tibor soproni borászt hívta el, hogy remek borait bemutassa, beszéljen a pincészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről.




Magyarország egyik történelmi borvidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő tó déli partján és a Soproni-hegység lankáin terül el. A borvidék teljes területe kb. 4 300 ha, amelyből kb. 1 800 ha területen termelnek szőlőt. 


A talajösszetevők (mészkő, pala, csillámpala, lösz, vályog) sós ásványosságot, minerális jelleget adnak az itt készült bornak.

A szőlőtermesztés hagyománya egészen a római időkig nyúlik vissza. A római kori borkultúra meglétének bizonyítéka a Soproni Múzeumban őrzött római kori bortároló agyagedény (amfóra). 

A legnagyobb részben vörösbort készítenek, elsősorban a kékfrankos szőlőfajtából, de számos nemzetközi fajta is meghonosodott a borvidéken. Sopron bora jellemzően közepes testű és alkoholtartalmú, friss, jó savtartalommal rendelkezik.





A Fertő- tó déli partján, Fertőbozon, a Nemzeti Park szívében várják a bort szerető vendégeiket.
Egyike a több évtizedes múlttal bíró soproni pincészeteknek.  


A társaság első borát 1986-ban készítette. Ekkor még csak bérelt pincében, a saját szőlő feldolgozás volt a cél.

1992-ben megalakult a Vincellér MPS Kkt. Ebben az évben nyitotta meg kapuit a Vincellér Borozó a Balfi utcában, amely az egykori soproni és osztrák borozók hangulatát idézi.

1996-ban megvásárolták a fertőbozi Széchenyi Pincét. A felső ágban a szőlőfeldolgozást és az erjesztést modern technikával valósították meg. Az 1999-es évjárattal elsőként palackba kerültek a legszebb kékfrankos és zweigelt tételeik. A területek növekedésével, a sokszínű fajtaválasztékkal évről-évre gyarapodott palackos borkínálatuk.

2007-ben a bozi pince alsó ágát összekötő vinotékát felújították és megnyitották.


 

A borászatot ma a második generációhoz tartozó Molnár Tibor vezeti, aki nemrég saját nevével jegyzett portfólióval lépett a piacra, csupa érdekességgel, mint például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsbor zöld veltelinivel vagy a spontán erjesztett zweigelttel.

Molnár Tibor boraiban érezhetjük a hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalata és tudását érezhetjük minden általa készített bor minőségén.






Kóstolt tételek voltak:

Vincellér Soproni Zenit 2018
Szalmasárga megjelenés. Megpörgetve a pohárban kupolásan folyik. Illatában barack, mézes-virágos jegyek keverednek egy kis zöldfűszerességgel.
Reduktív, de nem az a könnyed, ami megszokott, sokkal inkább tartalmas. Szép érett jegyek, sav-alkohol egyensúly. Bár száraz tétel, de a magas alkohol édes ízérzetet ad.
30 év feletti öregtőkén ért a szőlő. Faélesző hozzáadásával készült bor. 



Molnártiti Selection Soproni Zöld Veltelini 2015
Aranysárga szín. Illatában érződik a hordós érlelés, petróleumos, valamint a szőlőhéj illat. Egy éjszakán át erjedt héjon. Acéltartályból került hordóba. Spontán élesztő hozzáadásával érlelték. 30 év feletti öregtőkéről szüretelték a szőlőt. Kézműves bor, krémes textúrával. Nagyon fiatalos, ami a finomseprőnek köszönhető. Minimális kén került a borba, derítőszert nem használtak. Kedvencem lett petróleumosságával. Oxigénnel érintkezve és kissé melegedve istállószagú. Remek tétel.


Vincellér Soproni Kékfrankos rosé 2018
Lazac szín, eper illat. Elegáns rosé. Glicerines.
Vörösborhoz képest két héttel korábban szedik le a szőlőt, hogy legyen elég sava, de alacsony legyen az alkohol. Olasz faélesztővel készült tétel. 



Fizimiska gyöngyöző rosé
Olasz frizzante mintájára készült tétel. Utólag került hozzáadásra 2,5 bar széd-dioxid, valamint finomított must sűrítmény.


Molnártiti Selection Soproni Kékfrankos rosé 2014
Rozéhoz képest sötét szín, már-már shilleres. Glicerines, tartalmas. Ízében gránátalmás jelleget hordoz. Hordóban érlelt rosé.
Kísérleti jelleggel készült bor. Magas hőmérsékleten spontán erjesztéssel maradékcukor a tételben. 2 évig fahordóban ért. Kézműves bor. Portóisnak találtam. Kedvencem lett.


Molnártiti Selection Soproni Zweigelt 2014
Színe mélyvörös. Glicerines mégis könnyed test. Ízében gyümölcsösség dominál, szeder, áfonya és meggy, édesfűszerekkel, valamint hordófűszerrel, egy kis borsos aromával kiegészülve. Savai, tanninjai selymesek, kerekké teszik a bort. Utóíze hosszú, telt.
2014-ben telepített szőlő. A borhoz vadélesztőt adtak. Tibor elmondása szerint Pinot noirosra sikerült.



Vincellér Soproni Kékfrankos 2015
Vezető kékfrankos illat és ízjegyek. Meggy, borsos fűszeresség. Melegítő alkohol, füstös. 
Osztrák klón. Október 6-án szüretelték a szőlőt. Zempléni tölgyfahordóban érlelt.


Vincellér fehér must 2018
2010 óta készít a pincészet mustot. 13-15 mustfokkal szüretelték még éretlen szőlőt. 
Ízében sütőtökös jegyek, a hőkezelés miatt. Pasztőrizálás 73-75 fokon.
Finom üdítő, tele antioxidánsokkal.




A kóstolón finom tapasz tálról válogathattunk a sajtkülönlegességek közül és friss házi kenyeret csipegethettünk.


Lendületes, karakteres borokat ismerhettünk meg a cimkék mögött. Ismét sok újdonságot hallottam, izgalmas új ismeretekre tettem szert. 


További szép sikereket kívánunk Molnár Tibornak!



 Köszönjük a meghívást a Wineglass Communicationnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...