Fotó: Busák Attila |
Eger
városa pezsgő kulturális és gasztronómiai helyszín, ahol lépten-nyomon a
történelembe botlunk, és persze – mint az egyik legkedveltebb magyar
borvidék – jócskán akad borélmény is. A tavasz folyamán a városba
érkezőket ehhez az igazán színes és vidám évszakhoz illő
gasztroesemények, koncertek, fesztiválok csábítják, és az Egri Borműhely
tagjai is számos borkóstolóval, pincelátogatással, borvacsorával, sőt
még piaccal is készülnek az idelátogatóknak.
Fotó: Busák Attila |
Március
március 14., csütörtök
Tóth Ferenc Pincészet – Bor-csokoládé kóstoló
Tóth Ferenc Pincészet – Bor-csokoládé kóstoló
Az
este folyamán nyolcféle csokoládét és nyolc bort kóstolhatnak, melyek a
legkülönbözőbb módon kerülnek összhangba és egészítik ki egymás
karakterét. Vajon a 2015-ös Kadarkához kínált São Tomé-i étcsokoládé
fekete szezámmal és liofilizált málnával lesz a kedvenc, vagy a 2011-es
Cabernet Franc mellé társított Mexikói étcsokoládé füstölt sóval és
karamellizált mandulával? Kiderül a kóstolón, amelynek házigazdái: Tóth
Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet vezetője, Szeleczky Takács Viktória, a
Fabric Csokoládé művésze és alkotója, és Bernáth-Ulcz Adél, a CsokiLaBor
szakértője.
március 15., péntek
IX. Egri Csillag Fellövés
IX. Egri Csillag Fellövés
Az
egri csillag néhány évvel ezelőtt szinte pillanatok alatt lett a
borvidék egyik kedvenc bormárkája. A fehér házasítás egyaránt lehet a
mindennapok könnyed bora, és egy komolyabb, hordós tétel is. A nemzeti
ünnepen az idelátogatók nemcsak közel húsz pincészet új egri csillagát
kóstolhatják meg, hanem részt vehetnek a Végvári Vitézek hagyományos
felvonulásánis, valamint koncert és after party is várja a vendégeket.
március 20., szerda
Gál Tibor Fúzió – Fúzió szerda | Vincze Béla világa
Gál Tibor Fúzió – Fúzió szerda | Vincze Béla világa
Az
esti esemény során nemcsak Vincze Béla világát és életpályáját mutatják
be a Gál Tibor Fúzióban, hanem olyan borokat is, amelyek bár az ő
történetéhez kapcsolódnak, mégis más pincészet tételei. Így a vendégek
egyéb hazai és külföldi termelőktől is kóstolhatnak. Azt est
háziasszonya Gál Veronika lesz.
március 21., csütörtök
Wine&Tech meetup Eger
Wine&Tech meetup Eger
Hogyan
viszonyul a szőlész-borász szakma a modern technológiai innovációkhoz?
Milyen applikációk, szenzoros berendezések vannak a piacon, és mit
érdemes használni egy kisebb vagy nagyobb pincészetnek? A meghívott
vendégek segítségével megtudhatják, hogy mit és hogyan alkalmaznak a
helyi szőlőkben és pincékben az érintettek. Bemutatkozik a SmartVineyard
a Szőlőőr nevű szenzoros készülékük kapcsán, és itt lesz a Vinometer
startup, akik a borkóstolás területén fejlesztettek mobilapplikációt.
Egy kerekasztal-beszélgetésen pedig egri fiatal borászok elemzik az
aktuális Wine&Tech helyzetet.
március 23., szombat
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
A
Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern
formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet személyesen
találkozni, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a
Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta
megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges
finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás
tavaszi hangulatra számíthat mindenki.
március 30-31., szombat-vasárnap
II. Hungarikum piknik a Szépasszony-völgyben
II. Hungarikum piknik a Szépasszony-völgyben
Az
egri bikavér is immár hungarikum, a Szépasszony-völgy pedig kedvenc
célpontja az Egerbe kiránduló borkedvelőknek. Eger városa ebben az évben
is meghívja az ország többi hungarikumát egy közös fesztiválra, hogy
egy helyen, Magyarország legnagyobb és egyik legismertebb történelmi
borpincesorán mutatkozzanak be a magyarság csúcsteljesítményeit
megtestesítő értékek egy laza, jó hangulatú gasztronómiai programon.
Nemcsak borok és ételek, de koncertek, népművészeti és gyermekprogramok
is várják a látogatókat.
Fotó: Busák Attila |
Április
április 6., szombat
Thummerer Pincészet – Vertikális vs. horizontális borvacsora a Magtár Fogadóban
Thummerer Pincészet – Vertikális vs. horizontális borvacsora a Magtár Fogadóban
A
noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be,
főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos,
folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő.
Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok
nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják
meg azok, akik ezen a szombaton Noszvaj felé veszik az irányt.
április 13. , szombat
Gál Tibor Fúzió – Spring Wine Show
Gál Tibor Fúzió – Spring Wine Show
Merőben
új és izgalmas eseménysorozatukat folytatják Gál Tiborék idén
áprilisban. Egy exkluzív és elegáns parti keretében minden
érzékszervünkre hatni fognak. Fények, hangok, dizájn, ételek, borok,
mindezeket a fehér szín fogja végigkísérni. Így főleg a fehérborokról,
az egri csillagról és limitált, régebbi évjáratú tételekről fog szólni
ez a rendezvény, ahol a vendégséf szusit készít majd a résztvevőknek, a
dress code pedig természetesen a „white” lesz.
április 20., szombat
Thummerer Pincészet – Húsvéti borvacsora a Magtár Fogadóban
Thummerer Pincészet – Húsvéti borvacsora a Magtár Fogadóban
Akik
a húsvéti hétvégét az Egri borvidéken, Noszvajon töltik, azok sem
maradnak boros program nélkül. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a
magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra
koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az
aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem
elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet
izgalmas és nagy borait kóstolhatják a vendégek.
április 20., szombat
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
A
Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern
formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni
személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a
Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta
megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges
finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás
tavaszi hangulatra számíthat mindenki.
április 25-28., csütörtök-vasárnap
Egri Csillag Weekend & Food Truck Show
Egri Csillag Weekend & Food Truck Show
Idén
8. alkalommal rendezik meg az Egri Csillag Weekendet, ahol helyi
borászatok kínálják legújabb évjáratú egri csillagukat. Ráadásul éhen
sem marad senki, hiszen a tavasz első igazi országjáró Food Truck
Show-ja is ezen a hétvégén lesz. A város történelmi központjában, a Dobó
téren sorakoznak majd a legjobb guruló gasztronómiáját képviselő food
truckok ínyenc különlegességeikkel, és persze koncertek is várják a
borkedvelőket.
április 27., szombat
St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat – Gourmet Séta
St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat – Gourmet Séta
Töltsön
el egy kellemes napot a St. Andrea Szőlőbirtok borászaival! A
Gasztroséta alatt Eger történelmi belvárosának legizgalmasabb éttermeibe
(Macok Bisztró, Senátor Ház, Imola Hotel Platán Étterem), majd a
Szépasszony-völgyben található St. Andrea Kedves Bisztróba látogathatnak
el, ahol a borritkaságokhoz a séfek által megálmodott ételeket tálalják
fel a vendégeknek. Utolsó állomásként az egerszalóki szőlőbirtokot
tekinthetik meg, ahol pincelátogatás után, helyi sajtok mellett
megkóstolhatják a borászat újdonságait is.
Fotó: Busák Attila |
Május
május 1., szerda
Majális a Szépasszony-völgyben
Majális a Szépasszony-völgyben
Az
egri Szépasszony-völgyben a május elsejét is megünneplik. A pincesoron
programokkal, borral és finom ételekkel várják a látogatókat, és a
március végi II. Hungarikum Pikniken elindult Egri Bikavér séta is
folytatódik, amelyre majd regisztrálhatnak az érdeklődők.
május 10., péntek
Tóth Ferenc Pincészet – Nagy Kóstoló
Tóth Ferenc Pincészet – Nagy Kóstoló
A
több mint három évtizede tevékenykedő és több mint 60 szüretet átélő,
többgenerációs, családi pincészet Eger legjobb dűlőiben rendelkezik
saját területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok
készítésének lehetőségét. A borkészítésnél fő szempontjuk a régi egri
ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése
a hagyományossal. Az első Nagy Kóstolón azokat a kiváló, többszörösen
elismert borokat veszik sorra Tóth Ferencék, melyek pincészetük
legnagyobb büszkeségei, és már csak limitált palackszámban állnak
rendelkezésre.
május 16., csütörtök
Petrény Winery – Balla Géza borest
Petrény Winery – Balla Géza borest
Egerbe,
méghozzá a Szépasszony-völgyben található Petrény Völgy47-be látogat el
a 2018-as Év bortermelője címet elnyert Balla Géza, egy kihagyhatatlan
borest alkalmából. A díj nem csupán a borász eredményeire, hanem a
hosszú évtizedekig méltatlanul elfeledett, majd napjainkra újra magára
találó termőhelyre, a Ménesi borvidékre is ráirányította a figyelmet.
május 18., szombat
Thummerer Pincészet – Tavaszi borvacsora a Magtár Fogadóban
Thummerer Pincészet – Tavaszi borvacsora a Magtár Fogadóban
A
Thummerer Pincészet 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és
borászattal. Az Egri borvidéken elhelyezkedő, 90 hektár saját telepítésű
szőlőterület terméséből készítik a boraikat, amiket egy borvacsora
keretében kóstolhatnak meg a vendégek. A noszvaji Magtár Fogadó célja,
hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra
koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az
aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem
elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül.
május 25., szombat
St. Andrea Napbor Ünnep
St. Andrea Napbor Ünnep
A
pincészet számára a St. Andrea Napbor Ünnep az év egyik legjobban várt
zenei, gasztronómiai és kulturális napja. Idén 5. alkalommal kerül
megrendezésre, és amelyre a kerek évforduló alkalmából különleges
meglepetéssel is készül a borászat. Kétóránként pincelátogatáson
vehetnek részt az érdeklődők a borászok, ifj. és id. Lőrincz György
társaságában, a Borbárban a legújabb St. Andrea-borokat kóstolhatják, és
gasztronómiai specialitásokat falatozhatnak mellé.
május 25., szombat
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
A
Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern
formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni
személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a
Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta
megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges
finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás
tavaszi hangulatra számíthat mindenki.
május 30. – június 1., csütörtök-szombat
Bolyki Pincészet – Feszt!Eger 2019 – Csakazértis zene!
Bolyki Pincészet – Feszt!Eger 2019 – Csakazértis zene!
Eger,
Losonczy-völgy, kertek jobbra-balra, bácsik, kis pincék, majd nagy
katlanok, sziklák és Bolyki. El nem lehet téveszteni, rendes katarzis, a
függőleges falak által határolt területek egymás után, alattuk pince,
benne jó borok. Falak között zene, buli, olykor csend, minden évben
Feszt!Eger. Idetalálni könnyű, másnap haza?!
Az Egerben zajló boros- és gasztroprogramok részletei kapcsán keressék fel az Egri Bor Most Facebook-oldalát.
-
Spring
Events in Eger
The town of Eger is
a buzzing center of cultural and gastronomical events. It is also a town with a
rich historical heritage manifested in its architecture and of course it is the
hub of one of Hungary’s pre-eminent wine regions offering a multitude of wine
related delights. Visitors this spring can expect a rich and colourful
selection of events in gastronomy and music and various festivals. Members of
Eger Wine Workshop are also hosting a number of delightful events: wine
tasting, cellar visits, wine dinners and even markets.
March
Thursday,
14 March
Tóth
Ferenc Winery – Wine-chocolate tasting
An evening where
eight different types of chocolate are paired with eight different wines
conjuring up all sorts of synergies and harmonies. Which will be the crowd’s
favourite, the 2015 Kadarka matched with São Tomé dark chocolate, black sesame
seed and lyophilized raspberries or the 2011 Cabernet Franc matched with
Mexican dark chocolate, smoked salt and caramellized almonds? We’ll have to
wait and see. The evening will be hosted by Katalin Tóth, manager of Tóth
Ferenc Winery, Viktória Szeleczky Takács, founder and creative artist of Fabric
Csokoládé and Adél Bernáth-Ulcz, an expert at CsokiLaBor.
Friday,
15 March
IX.
Egri Csillag Launch
A few years ago egri
csillag became an overnight success and one of the favourite brands of the wine
region. This white blend can be crafted into a light everyday wine but also a
substantial, oak aged wine. On the day of the Hungarian National Holiday
visitors can taste the new egri csillag vintage of almost twenty wineries,
participate in the traditional procession of Castle Knights, enjoy concerts and
join the after party.
Wednesday,
20 March
Gál
Tibor Fúzió – Fúzió Wednesday | Béla Vincze’s world
This evening event
at Gál Tibor Fúzió explores the world and career of Béla Vincze, but not just
through his own wines but with other items which though connected to his story
come from other wineries. So guests can taste wines from other domestic and
foreign producers. The event is hosted by Veronika Gál.
Thursday,
21 March
Wine&Tech
meetup Eger
What is the
relation of the viticulturist-oenologist profession to modern technological
inventions? What applications and sensors are available on the market, which
are the ones worth considering for smaller and larger wineries? The panel of
guests will explain how various appliances are used in the local vineyards and
cellars. SmartVineyard will introduce their Vineguard device. Vinometer, a
startup will introduce their wine tasting app developed for smart phones. Young
Eger winemakers analyze the current Wine&Tech scene at a roundtable
discussion.
Saturday,
23 March
Gál
Tibor Fúzió – Slow Market
Slow Market is the
modern day equivalent of traditional, good-spirited fairs. Slow Market provides
visitors a chance to meet producers, artists and winemakers, to have
conversations, have a look around, taste and buy products all this in the
spirit of Slow Living, that is in a relaxed, unhurried way. This is a monthly,
free event where visitors can expect natural, fresh, special treats, original
folk and contemporary art and of course an exhilirating spring atmosphere.
Saturday-Sunday,
30-31 March
II. Hungarikum
Picnic in Szépasszony Valley
Eger
bikavér has been declared a „hungarikum”, and Szépasszony Valley is the
favourite hotspot of winelovers visiting Eger. Like in previous years the town
of Eger has invited again all the „hungarikums” for a common festival, to
showcase in one place – Hungary’s largest and perhaps best-known historical row
of cellars – all the best that Hungary has to offer at a relaxed, good-spirited
culinary event. Beyond food and wine visitors can enjoy concerts, folk art and
entertainment for the kids.
April
Saturday,
6 April
Thummerer
Winery – Vertical vs. horizontal wine dinner at Magtár Fogadó
Magtár Fogadó
focuses on presenting the flavours of the Hungarian countryside with a special
emphasis on local ingredients. The varied and continuously updated menu is
always based on seasonal produce. Culinary delights are not complete without
wine – especially Eger wine – so on this evening the exciting and prestigious
wines of Thummerer Winery are offered for those who visit Noszvaj on this
Saturday.
Saturday,
13 April
Gál
Tibor Fúzió – Spring Wine Show
This April Tibor
Gál and his team are continuing their original and exciting series of events.
Be prepared for all your senses to be thrilled at their exclusive and elegant
party. Lights, sound, design, food, wine – all in shades of white. Obviously
this means mainly white wines, egri csillag and some exclusive, older bottles.
The guest chef prepares sushi and naturally the dress code for visitors is
„white”.
Saturday, 20 April
Thummerer
Winery – Easter wine dinner at Magtár Fogadó
Should you happen
to spend the Easter weekend in Noszvaj, in the Eger wine region there is more
than one wine event to pique your interest. Magtár Fogadó focuses on presenting
the flavours of the Hungarian countryside with a special emphasis on local
ingredients. The varied and continuously updated menu is always based on seasonal
produce. Culinary delights are not complete without wine – especially Eger wine
– so on this evening the exciting and prestigious wines of Thummerer Winery are
offered.
Saturday,
20 April
Gál
Tibor Fúzió – Slow Market
Slow Market is the
modern day equivalent of traditional, good-spirited fairs. Slow Market provides
visitors a chance to meet producers, artists and winemakers, to have
conversations, have a look around, taste and buy products all this in the
spirit of Slow Living, that is in a relaxed, unhurried way. This is a monthly,
free event where visitors can expect natural, fresh, special treats, original
folk and contemporary art and of course an exhilirating spring atmosphere.
Thursday-Sunday, 25-28 April
Egri Csillag Weekend & Food Truck Show
At the 8th Egri
Csillag Weekend guests can taste and savour the latest vintage of egri csillag
presented by the winemakers. Food and wine go hand in hand and the year’s first
major Food Truck Show arrives in Eger at the very same weekend. The food trucks
offering the best of street food will line up on Dobó Square in the historical
town center of Eger. With several concerts held during the weekend wine and
food lovers can enjoy all-round entertainment.
Saturday,
27 April
St.
Andrea Vineyards and Winery – Gourmet Walk
Spend a pleasant
day with the winemakers of St. Andrea Vineyards as your companions! In the
course of the Gourmet Walk you’ll visit the most exciting restaurants of Eger’s
historical town center (Macok Bistro, Senátor House, Imola Hotel Platán
Restaurant), then visit St. Andrea Kedves Bistro in Szépasszony Valley, where
rare and special wines are served with matching dishes conjured up by the
chefs. The final stop is the Egerszalók winery where you will have a guided
tour of the cellar facility and taste the latest bottlings of St. Andrea with
some local cheese.
May
Wednesday,
1 May
May Day
in Szépasszony Valley
May day is also
celebrated in the Szépasszony Valley in Eger. At the rows of cellars various events,
wine and food awaits visitors. The 2nd Hungarikum Picnic having started at the
end of March is continued, make sure to make a registration.
Friday,
10 May
Tóth
Ferenc Winery – Big Tasting
This
multi-generation winery has been making wines for over three decades with over
sixty harvests under their belt. They own and farm some of the best vineyards
in Eger and so are well-suited to produce top quality wines. Their winemaking
philosophy is to preserve the traditional Eger flavours while marrying the
latest technology with the most traditional processes. On the first Big Tasting
Tóth Ferenc Winery is going to present the outstanding, prize-winning wines
they are the most proud of and only a few bottles are left of.
Thursday,
16 May
Petrény
Winery – Balla Géza wine tasting
The 2018 recipient of the Winemaker of the
Year award, Géza Balla visits Eger to present his wines at Petrény Völgy47 in
Szépasszony Valley and will surely make this evening unforgettable. The award
has directed the public’s attention not only to the excellent work being done
by Géza Balla but also to the Ménes wine region that was sadly neglected for
several decades but is now getting back to its best.
Saturday,
18 May
Thummerer
Winery – Spring wine dinner at Magtár Fogadó
Thummerer Winery
has been growing grapes and crafting wines since 1984. The wines presented at
the dinner are produced from grapes planted and grown by this 90 ha Eger wine
estate. Magtár Fogadó focuses on presenting the flavours of the Hungarian
countryside with a special emphasis on local ingredients. The varied and
continuously updated menu is always based on seasonal produce. And they are
very much aware that culinary delights are not complete without wine,
especially without Eger wine.
Saturday,
18 May
St.
Andrea Napbor Celebration
For the Winery St.
Andrea Napbor Celebration is one of the most eagerly awaited days filled with
music and spiced with culinary and cultural treats. This is the 5th annual
celebration and as a commemoration the winery is preparing something special.
The winemakers György Lőrincz and György Lőrincz Jr will give visitors guided
cellar tours every 2 hours, while in the wine bar the latest wines will be on
offer with some special culinary delights.
Saturday,
25 May
Gál
Tibor Fúzió – Slow Market
Slow Market is the
modern day equivalent of traditional, good-spirited fairs. Slow Market provides
visitors a chance to meet producers, artists and winemakers, to have
conversations, have a look around, taste and buy products all this in the
spirit of Slow Living, that is in a relaxed, unhurried way. This is a monthly,
free event where visitors can expect natural, fresh, special treats, original
folk and contemporary art and of course an exhilirating spring atmosphere.
Thursday-Saturday,
30 May–1 June
Bolyki
Winery – Feszt!Eger 2019 – Can’t stop the music!
Eger,
Losonczy-valley, gardens on all sides, senior citizens, small cellars, large
ravines, rocks and Bolyki. Impossible to miss, proper catharsis, a space
surrounded by vertical cliffs, a cellar at the bottom with great wines. Music,
party, now and then silence, the annual Feszt!Eger. Easy to find, harder to
leave.
To find out more,
please, visit the Facebook page of Egri Bor Most:
www.facebook.com/egribormost/
A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.
A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése