Összes oldalmegjelenítés

2019. március 4., hétfő

PultAlól 3. borkóstoló - 2019.02.21

"ahol nem a név viszi a bort!"



Az immáron 3. alkalommal megrendezésre kerülő PultAlól borkóstolóra kaptunk szakmai meghívást a Cult in Glass csapatától.

Mi keveredik elő, ha a pult alól kérünk? Nem a nagy nevek és nem is a legdizájnosabb palackok, hanem az igazi, különleges, féltve őrzött titkok.

Ilyen titkokat mutatnak időről-időre a szervezők, a PultAlól sorozatukkal. Mindenkinek, aki szereti felfedezni az újat, nem fél nyitni a minőségre, és elég bátor ahhoz, hogy elrugaszkodjon a régi, már-már megszokott, és olyan jól ismert nevektől… mert itt nem a név viszi a bort!

A rendezvényre olyan kiállítókat hívtak a szervezők, akik nem mindenki számára ismertek és 10 hektár vagy kevesebb területen termelnek, illetve kevesebb, mint évi 10.000 palack bort készítenek.

Ezen az estén lehetőséget kaptak azon kistermelők, akik különleges kincseket palackoznak be, és szívesen meg is mutatják ezeket.


A rendezvénynek a VinoPiano-Borbár/Wine Bar szolgált helyszínéül.



A borászatok az alábbi 5 borvidékről érkeztek:

Etyek-Budai borvidék
Egri borvidék
Balatonfüred-Csopaki borvidék
Neszmélyi borvidék
Siklós-Villányi borvidék



Kiállítók voltak:


Orosz Gyula Családi Pincészete


A család közel négy hektár szőlőterületen gazdálkodik, mely ültetvények az Etyek-Budai borvidék területéhez tartoznak.
A pince, illetve a présház Etyeken található, a családi ház szomszédságában. A rendszerváltás óta működő cég folyamatosan bővül, s mára már elmondhatják, hogy minden olyan berendezéssel és géppel rendelkeznek, ami a minőségi bor termeléséhez elengedhetetlenül szükséges.
A pincészet borászai Orosz Gyula és fia, ifj. Orosz Gyula, ők ketten végzik a cég szőlészeti és borászati munkálatainak döntő részét. A családi jelleg és a közös munka hagyományának megőrzése mindkettejük számára fontos feladat.


Orosz Gyulával már a tavalyi Glass of Comedy-n volt szerencsénk megismerkedni. Ez alkalommal újabb tételeket hozott az eseményre.

Kóstolóra hozott tételek:

Chardonnay 2017
Könnyed friss tétel, kellemes savakkal.

Rajnai Rizling 2016 
Markáns illata és olajos íze egyből megfogott.

Ötvennyolcas Cuvée 2017
Hordóminta túl parfümösnek találtam. Eléggé megosztó tétel lesz szerintünk (is). Hordóban erjesztették, majd tartályba került további érlelésre.




Torma Pince

A pincészet családi vállalkozás, melyet Torma Zoltán és Torma Zsolt, testvérek alapítottak. Céljuk egy olyan borászat működtetése, ahol az egyediség fontos és nem a tömeggyártás. Arra törekszenek, hogy megőrizzék egyéniségüket úgy, hogy közben minőségi borokat készítsenek egy modern, fiatalos külsővel, de a szakmához illő komolysággal és elköteleződéssel. Számukra a Torma Pince egy olyan vállalkozás, melyben a borvidék adottságai által megpróbálják önmagunkat kifejezni. Ehhez az Egri borvidék kiváló lehetőségeket biztosít, hiszen hazánkban egyedülálló módon mind fehér- mind pedig vörösborban képes világszinten is kiemelkedő minőséget adni.

Fő fajtáik a Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Zengő, Olaszrizling, Hárslevelű, Chardonnay, Szürkebarát.
Érdeklődésük középpontjában természetesen a szőlő áll, de a természet iránti szeretetüknek hódolva a szőlőterületek mellett vállalkozásukat bővítették egy gyümölcsös ültetvénnyel is, ahol a szilva és a sárgabarack számos fajtája mellett még dió, cseresznye és meggy is található.

Kóstolóra hozott tételek:

ZOLL-TÁN (Zengő, Szürkebarát, Hárslevelű, Chardonnay) 2015 
A Zengő adja a bor karakterét mint illatban, mint ízben.
Szalmasárga szín, kifejezett, intenzív illat. Elsősorban florális, szekunder jegyként fahordós karakter jellemzi. A fehér virágos jegyek és a friss citrusok jól megférnek a 28 hónap új kisfahordós érlelés mellett. A szép savak lendületet adnak a bornak. Hosszú, telt lecsengéssel köszön el.


Nabucco (Pinot Noir) 2016
Inkább a gyümölcsösségre mentek rá a készítők ennél a tételnél.
A tétel különböző hordókból lett házasítva. Illatában közepes intenzitású piros gyümölcsös aromák dominálnak, melyek ízében is megjelennek. A kortyra a komplexitás, harmónia és az elegancia a jellemző. A gyümölcsös savhangsúlyosság nagyon jó összhangot ad a magas alkohollal. A bort a vastag test, az alig érezhető krémes tannin jellemzi. Hosszú, gyümölcsös korttyal búcsúzik tőlünk.


ZSOLT-ÁR (Syrah, Cabernet Franc, Merlot) 2013
Ütős nagy bor. Kirobbanó gyümölcsökkel nyit, főleg a piros bogyósok és a fűszerek dominálnak. Friss, érett gyümölcsérzet és szépen integrált kávés, kakaós jegyek utalnak a hordóhasználatra. Kóstolva élénk és vibráló, szép egyensúlyt mutat, lendületes savérzet, érett tanninok. Komplex, nagytestű bor.




Mörk Pincészet - Balatonakali

A pincészet és szőlőbirtok a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található, Balatonakali szőlőhegyének (Fenye-hegy) nyugati irányból a legelső pincéi.

Szőlőbirtokuk a pincétől 100 m-re már Dörgicse területén a Mészkemence dűlőben fekszik. Pincészetük 2012-ben alakult, ebben az évben készült első, kereskedelemben is kapható boruk. Területeik nagysága 5,5 hektár, ebből közel négy hektár a szőlőterület. Az itt található 38 éves Sauvignon blanc szőlőültetvény kiöregedett és hiányos állapota miatt a teljes ültetvény felújításáról, újratelepítéséről döntöttek.


Jelenleg az újratelepített területeken a következő fajták találhatóak: Cabernet franc, Olaszrizling, Furmint, Irsai Olivér, Kékfrankos, Sauvignon blanc, Chardonnay, Rozália.

Ezen kívül a pincék alatt idősebb Olaszrizling és Cabernet sauvignon ültetvényeik vannak.

Kóstolóra hozott tételek:

Olaszrizling Fenye-hegy dűlős 2017
Közepes intenzitású szalmasárga szín. Diszkrét illatában ásványos karakter, valamint körte, őszibarack és szőlő aromái bontakoznak ki. Kóstolva száraz.

Szürkebarát narancsbor 2018 
Örültem, hogy ismét narancsbort kóstolhattam és ismételten szürkebarátból. 
Illatos, fűszeres, kicsit olajos.


Cabernet Franc 2017
Szederlekváros íz, közepes test. Jó savérzet, kevés tannin, jó egyensúlyt mutat.
Meggy, málna, piros bogyós gyümölcsök, földes jegyek jellemzik. Lédús, zamatos gyümölcsösséggel.



N3 Borműhely
 
N3 Borműhely megszületéséhez mindössze három hozzávalóra volt szükség. A barátságra, a Neszmélyi borvidék iránti rajongásra és a borok szeretetére.
Egy kertészmérnök, egy szőlész-borász, egy informatikus-közgazdász. Hárman, Neszmélyről, vagyis N3. (Fiderman Szabolcs, Katona Balázs, Kaári-Kabay Zsombor)

Éves palackmennyiség: 1800 palack


"Olyan borokat szeretnénk készíteni, amelyek hűen tükrözik borvidékünk adottságait. Olyan borokat, amelyekre őszintén büszkék lehetünk."

Kóstolóra hozott tételek:

Szürkebarát 2017

Illatában citrus és zöld alma. Friss savak, könnyű test, ízében a citrus és zöld alma visszaköszön.

Chardonnay 2017
Tartalmas tétel. Illatában alma, ízében gyümölcsös. Élénk savakkal.


Pinot Noir rosé 2018
Élénk illat, grapefruitos íz.




Joó Tamás Pincészete
 
Joó Tamás Pincészete egy kis méretű családi borászat. Termelésük limitált, jelenleg 20 – 25.000 palack bort tudnak évente készíteni. A mindössze 3,5 hektárról szüretelt mennyiséggel a Villány-Siklósi Borút kisebb termelői közé tartoznak. Ez a kis üzemméret azonban lehetőséget ad, hogy minden apró részletre odafigyeljenek, ami a legfontosabb ahhoz, hogy magas minőségű villányi borokat készítsenek. A szőlőültetvény nagy része, a feldolgozó és a pince egy helyen található, mely a Villányi-hegységhez tartozó Tenkes déli fekvésű Akasztófa dűlőjében helyezkedik el, a Siklósi Várra néző kilátással.
A borok készítésénél fő szempont, hogy könnyen fogyasztható, friss, fiatalos, de mégis karakteres és egyedi stílusú borokat készítsenek, fehéreket, vöröseket egyaránt. Lokálpatriótaként fontosnak tartják a siklósi fehérborok kiemelését, mert hiszik, hogy nagy lehetőségek rejlenek Siklós fehér boraiban is. Természetesen a borvidék adottságait kihasználva vörös borokat is készítenek, melyeknél a gyümölcsös, könnyedebb karaktereket részesítik előnyben.

Kóstolóra hozott tételek:

Joóreménység Olaszrizling 2018
Tenkes hegyről származó, 14-15 C˚-on fajélesztős beoltással tartályban, szabályozottan erjesztett újvilági, fiatalos, lendületes igazi nyári bor. Magával ragadó citrusos, zöldalmás, banános illatokkal és ízekkel, friss savakkal, világos aranysárga színnel, olaszrizlingekre jellemző mandulás lecsengéssel.




Joókedv Kékfrankos Rosé 2018
100% kékfrankos szőlőből készült. Pár órát présben áztatva alacsony nyomáson, rövid ideig préselve, 1,5 nap ülepítés után, fajélesztős beoltással 14-15 fokon hűtve erjesztve. Friss, üde, gyümölcsös illatokkal, epres-málnás ízjegyeivel egy kiváló könnyed, friss rosé.


Joószívvel Bíborkadarka 2018

Szinte ritkaságnak számító, kihalóban lévő fajta. Festőbornak tartják. Illatában én benzines jegyeket véltem felfedezni, ami szerencsésen az ízében is visszaköszönt. Egyszerű, jó ivású, kellemes, fűszeres minden napok bora.


+ Hordóminta Cabernet Franc 

Bár még csak minta, de már érezni benne a jellegzetes illatot és ízeket.





A rendezvény alatt a zenei aláfestést ezúttal is a Volume biztosította Kaczander Nóra személyében.

https://www.youtube.com/channel/UCdQTpO7eQXURyasSF5LBgqg

Az esemény ezen részét annyira nem tartottam jó ötletnek. Élő zenei aláfestésre borozni? Úgy éreztem, hogy Nóri játékára szinte senki nem figyelt, ellenben nem lehetett érteni a zene közelében standjuknál beszélő borászokat.


Az est során izgalmas tételeket kóstolhattunk, új ismeretekre tettünk szert, ismeretségeket kötöttünk a pincészetekkel.


Köszönjük a Cult in Glass meghívását!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...