Összes oldalmegjelenítés

2019. február 27., szerda

Egerben lesz a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntője - 2019.02.27


Fotó: Busák Attila




Idén az Egri borvidéken rendezik meg a Magyar Sommelier Bajnokság Elődöntőjét március 2-án. A Magyar Sommelier Szövetség által lebonyolított esemény stratégiai partnere az Egri Borműhely, a verseny főtámogatója a Törley Pezsgőmanufaktúra. Az itteni versenyszakasz három helyezettje másnap Budapesten a döntő keretében csap össze.

A szervezők szerint a bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson hazánkban a sommelier-k részére. Az idei a harmadik év, amikor a szövetség a bajnokság kapcsán új irányt vett. Míg a döntőre Budapesten, addig az elődöntőkre a borvidékeken kerül sor. Ezt azért is tartják fontosnak, mert tisztában vannak azzal, hogy a borászok élete is inkább itt zajlik, és a rendezvények segítségével a szövetség meg tudja mutatni, milyen fontos stratégiai szerepe van a sommelier-knek, illetve a borászatok kóstoltatással foglalkozó kollégáinak a fogyasztókkal kialakított kapcsolatban.

A szövetség képviseletében Schneider Miklós elmondta: „Már várom az egri elődöntőt. Ez a borvidék az egri bikavéren keresztül a tradíciókra történő építkezést, az egri csillag miatt pedig a megújulás képességét jeleníti meg számomra. Nagy kedvencem ezek mellett Egerből a kadarka, ami izgalmas színt mutat a borvidéken. A helyi borkínálat széles: a jól fogyasztható, üde boroktól indulva a prémium, dűlőszelektált tételekig, amelyekre magas fokú rétegzettség, összetettség jellemző.”
 
Fotó: Busák Attila
  
„Örülünk, hogy otthon adhatunk a versenynek. A turizmus, borturizmus számára különösen fontos a helyi vendéglátás színvonala; bízunk abban, hogy egy ilyen program inspirációt jelent majd a borokkal foglalkozó, éttermekben vagy pincészetekben dolgozó egri szakembereknek” – emelte ki Petrény Attila, a Petrény Winery tulajdonosa, az Egri Borműhely tagja.

A verseny délelőtti, zárt körű szakaszában az indulók egy szakmai írásbeli tesztet töltenek ki, valamint borfelismerési feladatokat kapnak. Délután, a nagyközönség előtt is nyitott programon azonban látványosabb feladatok is várhatóak. Az első a dekantálás, levegőztetés lesz, amelyet nemcsak idős, üledékkel bíró borok esetében érdemes megtenni, hanem komoly, fiatal boroknál is, hogy kinyíljanak.

A második körben két ismeretlen borhoz kell párosítani az öt ismeretlen étel egyikét – ez komoly szakmai tapasztalatot igényel. Bár a feladat nem tűnik bonyolultnak, a kihívást nehezíti, hogy jellemzően nemcsak a fő alapanyag karakterét kell figyelembe venni, sok esetben egy határozottabb fűszerezés is módosíthatja az elsőre evidensnek tűnő borpárosítást. Az esemény történetében most először lesz lehetőség arra, hogy a megmérettetés után a közönség is megkóstolhassa az étel-bor párosításokat.

Az elődöntőre 2019. március 2-án 13:30-tól az egri Dobó István Vármúzeum konferenciatermében kerül sor. A döntőt március 3-án 11 órától a budapesti Gundel Palota Erzsébet Királyné Báltermében bonyolítják le.


-



Eger hosts the first round of the Hungarian Sommelier Championship

On 2 March Eger hosts the first round of the Hungarian Sommelier Championship. The event is organized by the Hungarian Sommelier Association and their strategic partner is the Egri Borműhely (Eger Wine Workshop), while the main sponsor is Törley Pezsgőmanufaktúra. The top 3 competitors will gain access to the final to be held in Budapest the next day.

According to the organizers the goal of the Championship is to provide a high level opportunity for domestic sommeliers to showcase their skills and expertise. This is the third year of a new way of running the competition. The finals are held in Budapest, while the first rounds are hosted by various Hungarian wine regions. The obvious advantage of this modus operandi is that winemakers have an easier access to the competition and can acquaint themselves with the strategically important work that sommeliers do but also employees whose job is to conduct tastings at the wineries and therefore are in immediate contact with customers.

Representing the Association Miklós Schneider said: „I’m looking forward to the first round in Eger. This is a wine region that embodies the reliance on tradition through Egri Bikavér but at the same time also the ability to reinvent itself through Egri Csillag. I also love kadarka from Eger, a most exciting speciality of the region. There is a wide selection of wines made there: ranging from easy drinking, refreshing wines to top quality single vineyard bottlings with high levels of complexity.”

„We are happy to host the event. The quality of entertaining guests is of the utmost importance for tourism and specifically wine tourism; we hope that a competition like this provides inspiration to the local professionals working with wine in restaurants or wineries”, said Attila Petrény, owner of Petrény Winery and member of Eger Wine Workshop.

In the morning, behind closed doors competitors sit for a written test and then they have to pass a blind tasting test where the variety, origin etc. of the presented wines should be identified. In the afternoon the rest of the test is open to public and involves more spectacular tasks. The first is decanting and aerating wines which is a useful practice not just with older bottles where the wine may have thrown quite a bit of sediment but also with younger wines to enhance their aromatic complexity.

In the second round competitors have to match food and wine – there will be 2 unidentified wines and 5 unidentified dishes. This is a task that requires profound professional expertise. On the face of it the task may seem simple, but the challenge is made the more difficult by the fact that competitors will not only have to take into consideration the character of the basic ingredients but in some cases the rather marked seasoning too which may upset the seemingly obvious pairings. For the first time in the history of the competition members of the public can taste the food and wine matches at the end of the event.

The first round will be held on 2 March 2019 starting at 13.30 in the Conference Hall of the Eger István Dobó Castle Museum. The final is held on 3 March at 11.00 in the Queen Elisabeth Ball Room of the Budapest Gundel Palace.



A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...