Fotó: Busák Attila |
Idén az Egri borvidéken rendezik meg a Magyar
Sommelier Bajnokság Elődöntőjét március 2-án. A Magyar Sommelier Szövetség
által lebonyolított esemény stratégiai partnere az Egri Borműhely, a verseny
főtámogatója a Törley Pezsgőmanufaktúra. Az itteni versenyszakasz három
helyezettje másnap Budapesten a döntő keretében csap össze.
A szervezők szerint a bajnokság célja, hogy
magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson hazánkban a sommelier-k
részére. Az idei a harmadik év, amikor a szövetség a bajnokság kapcsán új
irányt vett. Míg a döntőre Budapesten, addig az elődöntőkre a borvidékeken
kerül sor. Ezt azért is tartják fontosnak, mert tisztában vannak azzal, hogy a
borászok élete is inkább itt zajlik, és a rendezvények segítségével a szövetség
meg tudja mutatni, milyen fontos stratégiai szerepe van a sommelier-knek,
illetve a borászatok kóstoltatással foglalkozó kollégáinak a fogyasztókkal
kialakított kapcsolatban.
A szövetség képviseletében Schneider Miklós
elmondta: „Már várom az egri elődöntőt. Ez a borvidék az egri bikavéren
keresztül a tradíciókra történő építkezést, az egri csillag miatt pedig a
megújulás képességét jeleníti meg számomra. Nagy kedvencem ezek mellett Egerből
a kadarka, ami izgalmas színt mutat a borvidéken. A helyi borkínálat széles: a
jól fogyasztható, üde boroktól indulva a prémium, dűlőszelektált tételekig,
amelyekre magas fokú rétegzettség, összetettség jellemző.”
„Örülünk, hogy otthon adhatunk a versenynek. A
turizmus, borturizmus számára különösen fontos a helyi vendéglátás színvonala;
bízunk abban, hogy egy ilyen program inspirációt jelent majd a borokkal
foglalkozó, éttermekben vagy pincészetekben dolgozó egri szakembereknek” –
emelte ki Petrény Attila, a Petrény Winery tulajdonosa, az Egri Borműhely
tagja.
A verseny délelőtti, zárt körű szakaszában az
indulók egy szakmai írásbeli tesztet töltenek ki, valamint borfelismerési
feladatokat kapnak. Délután, a nagyközönség előtt is nyitott programon azonban
látványosabb feladatok is várhatóak. Az első a dekantálás, levegőztetés lesz,
amelyet nemcsak idős, üledékkel bíró borok esetében érdemes megtenni, hanem
komoly, fiatal boroknál is, hogy kinyíljanak.
A második körben két ismeretlen borhoz kell
párosítani az öt ismeretlen étel egyikét – ez komoly szakmai tapasztalatot
igényel. Bár a feladat nem tűnik bonyolultnak, a kihívást nehezíti, hogy
jellemzően nemcsak a fő alapanyag karakterét kell figyelembe venni, sok esetben
egy határozottabb fűszerezés is módosíthatja az elsőre evidensnek tűnő
borpárosítást. Az esemény történetében most először lesz lehetőség arra, hogy a
megmérettetés után a közönség is megkóstolhassa az étel-bor párosításokat.
Az elődöntőre 2019. március 2-án 13:30-tól az
egri Dobó István Vármúzeum konferenciatermében kerül sor. A döntőt március 3-án
11 órától a budapesti Gundel Palota Erzsébet Királyné Báltermében bonyolítják
le.
-
Eger hosts the first round of the Hungarian
Sommelier Championship
On 2 March Eger hosts the first round of the
Hungarian Sommelier Championship. The event is organized by the Hungarian
Sommelier Association and their strategic partner is the Egri Borműhely (Eger
Wine Workshop), while the main sponsor is Törley Pezsgőmanufaktúra. The top 3
competitors will gain access to the final to be held in Budapest the next day.
According to the organizers the goal of the
Championship is to provide a high level opportunity for domestic sommeliers to
showcase their skills and expertise. This is the third year of a new way of
running the competition. The finals are held in Budapest, while the first
rounds are hosted by various Hungarian wine regions. The obvious advantage of
this modus operandi is that winemakers have an easier access to the competition
and can acquaint themselves with the strategically important work that
sommeliers do but also employees whose job is to conduct tastings at the
wineries and therefore are in immediate contact with customers.
Representing the Association Miklós Schneider
said: „I’m looking forward to the first round in Eger. This is a wine region
that embodies the reliance on tradition through Egri Bikavér but at the same
time also the ability to reinvent itself through Egri Csillag. I also love
kadarka from Eger, a most exciting speciality of the region. There is a wide
selection of wines made there: ranging from easy drinking, refreshing wines to
top quality single vineyard bottlings with high levels of complexity.”
„We are happy to host the event. The quality
of entertaining guests is of the utmost importance for tourism and specifically
wine tourism; we hope that a competition like this provides inspiration to the
local professionals working with wine in restaurants or wineries”, said Attila
Petrény, owner of Petrény Winery and member of Eger Wine Workshop.
In the morning, behind closed doors
competitors sit for a written test and then they have to pass a blind tasting
test where the variety, origin etc. of the presented wines should be
identified. In the afternoon the rest of the test is open to public and
involves more spectacular tasks. The first is decanting and aerating wines
which is a useful practice not just with older bottles where the wine may have
thrown quite a bit of sediment but also with younger wines to enhance their
aromatic complexity.
In the second round competitors have to match
food and wine – there will be 2 unidentified wines and 5 unidentified dishes.
This is a task that requires profound professional expertise. On the face of it
the task may seem simple, but the challenge is made the more difficult by the
fact that competitors will not only have to take into consideration the
character of the basic ingredients but in some cases the rather marked
seasoning too which may upset the seemingly obvious pairings. For the first
time in the history of the competition members of the public can taste the food
and wine matches at the end of the event.
The first round will be held on 2 March 2019
starting at 13.30 in the Conference Hall of the Eger István Dobó Castle Museum.
The final is held on 3 March at 11.00 in the Queen Elisabeth Ball Room of the
Budapest Gundel Palace.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése