Összes oldalmegjelenítés

2019. február 1., péntek

Első Somlói Borászbál - 2019.01.


„Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre ezt az eseményt."
Baráth Sándor.

Fotó: Nagy Gábor


A borvidéken január végén első alkalommal rendezték meg hagyományteremtő céllal a Somlói Borászbált. A hajnalig tartó, jókedvű és elegáns rendezvényen a somlói borok mellett fontos szerepet kapott a gasztronómia, a zene és a tánc is.
 
Fotó: Nagy Gábor

A helyi borászokat ugyan összefűzi a munkakapcsolat, szakmai rendezvényeken, borkóstolókon, borversenyeken sokszor találkoznak, de fontosnak érezték, hogy kötetlenül is időt töltsenek együtt. A farsangi időszakban pedig mi más lehetne ennek a legjobb kerete, mint egy bál. A Kreinbacher Birtokon gyűltek össze a borászok és vendégeik, ahol Baráth Sándor, a Nagy-Somlói borvidék hegyközségi elnökének megnyitója után kezdetét vette a vacsora és a borkóstolás, izgalmat csempészett az estébe a tombola, majd hajnali kettőig tartott a zene és a tánc. Az utolsóként távozók természetesen a borvidék fiataljai voltak.

„Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre ezt az eseményt – meséli Baráth Sándor. Telt házunk volt, és a résztvevők visszajelzései alapján is sikeresnek bizonyult az első bálunk itt, a Somló hegyen. Bár nem a szigorú szakmai munka volt most előtérben, azért nem tudtunk kibújni a bőrünkből, így a borlapon minden pincészettől szerepelt egy-egy tétel, amit a vendégek és a borászok meg tudtak kóstolni.”

A vacsoramenüt a Kreinbacher Birtok séfje, Toldi József állította össze, a fogások kitalálásakor természetesen fontos szempont volt, hogy jól passzoljanak hozzájuk a somlói borok.

Előételnek füstölt libamell volt lilahagyma-lekvárral, savanyított zöldségekkel és kaláccsal, majd tanyasi tyúklevest tálaltak zöldségekkel és macesszel. A bőrös karajhoz puliszkával, káposztával és citromos burgonyával például egy határozott savgerincű, testes somlói juhfarkot párosítottak, ami szépen kiegyensúlyozta a hús zsírosságát. Majd a desszert, egy málnás-pisztáciás panna cotta zárta a vacsorát.

Fotó: Nagy Gábor

A következő Somlói Borászbálnak már az időpontja is megvan: 2020. január 25-én gyűlnek össze megint a borászok, hogy újra ilyen vidáman kezdjenek neki az új évnek.


 -- --



Somló Debutantes

The Somló Winemakers’ Ball was held for the first time at the end of January with the hope of establishing a tradition. The elegant and merry event went until the early hours of the morning. Besides Somló wines, the main attractions were food, music and dance.

Local winemakers are in regular contact through work, professional events, wine tastings and wine competitions but they felt the need to spend some time together in an informal atmosphere. It’s carnival season so the occasion presented itself in the form of a ball. The winemakers and the guests gathered at the Kreinbacher Estate and the opening speech given by Sándor Baráth, President of Nagy-Somló Wine Region was followed by the dinner and wine tasting, then came the excitment of a tombola and finally music and dance which lasted until 2 in the morning. The last ones to leave were of course the youth of the wine region.

„The event was organized with the hope of establishing a new tradition, says Sándor Baráth. There was a full house and based on the feed-back of the participants it’s fair to say that our first ball on the Somló hill was a success. Though it was not a professional event we couldn’t help but provide an opportunity for tasting wines so the wine list included one item from each winery.”

The dishes for the dinner were created by József Toldi, the Chef of Kreinbacher Estate with special care being paid to make them good matches for Somló wines.

The entrée consisted of smoked goose breast with onion jam, pickled vegetables and milk loaf. The next dish was a chicken soup with vegetables and matzo. The pork chop and rind with polenta, cabbages and lemon potatoes was served with a zesty and full-bodied Somló Juhfark providing perfect counterpoint to the fat of the meat. The dinner concluded with a raspberry-pistachio panna cotta dessert.

The date for the next Somló Winemakers’ Ball has already been set: the winemakers and guests will gather again on 25 January 2020 to start the year with a high-spirited event.


 
A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...