„Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre ezt az eseményt."
Baráth Sándor.
A borvidéken január
végén első alkalommal rendezték meg hagyományteremtő céllal a Somlói
Borászbált. A hajnalig tartó, jókedvű és elegáns rendezvényen a somlói borok
mellett fontos szerepet kapott a gasztronómia, a zene és a tánc is.
A helyi borászokat
ugyan összefűzi a munkakapcsolat, szakmai rendezvényeken, borkóstolókon,
borversenyeken sokszor találkoznak, de fontosnak érezték, hogy kötetlenül is
időt töltsenek együtt. A farsangi időszakban pedig mi más lehetne ennek a
legjobb kerete, mint egy bál. A Kreinbacher Birtokon gyűltek össze a borászok
és vendégeik, ahol Baráth Sándor, a Nagy-Somlói borvidék hegyközségi elnökének
megnyitója után kezdetét vette a vacsora és a borkóstolás, izgalmat csempészett
az estébe a tombola, majd hajnali kettőig tartott a zene és a tánc. Az
utolsóként távozók természetesen a borvidék fiataljai voltak.
„Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre ezt az eseményt – meséli Baráth Sándor. Telt
házunk volt, és a résztvevők visszajelzései alapján is sikeresnek bizonyult az
első bálunk itt, a Somló hegyen. Bár nem a szigorú szakmai munka volt most
előtérben, azért nem tudtunk kibújni a bőrünkből, így a borlapon minden
pincészettől szerepelt egy-egy tétel, amit a vendégek és a borászok meg tudtak
kóstolni.”
A vacsoramenüt a
Kreinbacher Birtok séfje, Toldi József állította össze, a fogások kitalálásakor
természetesen fontos szempont volt, hogy jól passzoljanak hozzájuk a somlói
borok.
Előételnek füstölt
libamell volt lilahagyma-lekvárral, savanyított zöldségekkel és kaláccsal, majd
tanyasi tyúklevest tálaltak zöldségekkel és macesszel. A bőrös karajhoz
puliszkával, káposztával és citromos burgonyával például egy határozott
savgerincű, testes somlói juhfarkot párosítottak, ami szépen kiegyensúlyozta a
hús zsírosságát. Majd a desszert, egy málnás-pisztáciás panna cotta zárta a
vacsorát.
Fotó: Nagy Gábor |
A következő Somlói
Borászbálnak már az időpontja is megvan: 2020. január 25-én gyűlnek össze
megint a borászok, hogy újra ilyen vidáman kezdjenek neki az új évnek.
-- --
Somló Debutantes
The Somló
Winemakers’ Ball was held for the first time at the end of January with the
hope of establishing a tradition. The elegant and merry event went until the
early hours of the morning. Besides Somló wines, the main attractions were
food, music and dance.
Local winemakers
are in regular contact through work, professional events, wine tastings and
wine competitions but they felt the need to spend some time together in an
informal atmosphere. It’s carnival season so the occasion presented itself in
the form of a ball. The winemakers and the guests gathered at the Kreinbacher
Estate and the opening speech given by Sándor Baráth, President of Nagy-Somló
Wine Region was followed by the dinner and wine tasting, then came the
excitment of a tombola and finally music and dance which lasted until 2 in the
morning. The last ones to leave were of course the youth of the wine region.
„The event was organized with the hope of establishing a
new tradition, says Sándor Baráth. There was a full house and based on the
feed-back of the participants it’s fair to say that our first ball on the Somló
hill was a success. Though it was not a professional event we couldn’t help but
provide an opportunity for tasting wines so the wine list included one item
from each winery.”
The dishes for the
dinner were created by József Toldi, the Chef of Kreinbacher Estate with
special care being paid to make them good matches for Somló wines.
The entrée
consisted of smoked goose breast with onion jam, pickled vegetables and milk
loaf. The next dish was a chicken soup with vegetables and matzo. The pork chop
and rind with polenta, cabbages and lemon potatoes was served with a zesty and
full-bodied Somló Juhfark providing perfect counterpoint to the fat of the
meat. The dinner concluded with a raspberry-pistachio panna cotta dessert.
The date for the
next Somló Winemakers’ Ball has already been set: the winemakers and guests
will gather again on 25 January 2020 to start the year with a high-spirited
event.
A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése