Összes oldalmegjelenítés

2019. február 21., csütörtök

Bott Frigyes sajtóklubkóstoló a Wineglass szervezésében - 2019.02.13

„A végső cél az, hogy megértsük mit üzen a szőlő."
Bott Frigyes



 Az idei második sajtóklub kóstolón Bott Frigyes borásszal és boraival ismerkedhettünk meg.



A Wineglass Sajtóklub célja, hogy a gyakorló, de nem borra specializálódott újságíróknak biztosítson lehetőséget a boros tudásuk elmélyítésére.



Kevés az olyan borász, akik esetében aktuális boraik kóstolása nélkül is bátran mondjuk, hogyha valaki egyszerre izgalmas és magas színvonalú bort keres, biztosan nyúlhat Bott Frigyes palackjai után. A felvidéki borász a fehér és a vörösborok mezőnyében egyaránt bizonyít évjáratról-évjáratra, legyen szó rajnai rizlingről, kékfrankosról vagy egy juhfark-furmint-hárslevelű házasításról.



Garam mente:

Az Alsó-Garammente-Muzsla-Kürt tengely Szlovákia kiemelkedő adottságú szőlőtermő területeit köti össze. Több száz éves törtlemi emlékek, pincefalvak és levéltári adatok tanúskodnak arról, hogy itt régen is borászkodtak. A vármegyei és az országos leírások elsősorban a muzslai szőlőskerteket említik, de a jelentősebb termőhelyek közé tartoztak Béla, Garamkövesd, Kürt és Helemba falu területei is. Központja Esztergom volt.

forrás: Durray Miklós

Változatos talajszerkezet jellemzi a borvidéket. Muzsla környékén inkább a lazább lösz-, míg Kürtön az agyagos, kötöttebb talajok fordulnak elő. A magas mésztartalom szintén jellemző a vidékre.
A napsütéses órák száma az egész Felvidéken itt a legmagasabb, sőt sokéves átlagértéke meghaladja a legtöbb észak-magyarországi borvidékét is. Sok múlik itt is a mikroklímán, a három folyó (Duna, Garam, Ipoly) hatásán, egy-egy völgy, dűlő fekvésén, egyedi adottságain.
Korabeli források alapján a filoxéravész előtt a gazdák a Kárpát,-medence őshonos fajtáival dolgoztak, a furmint, a hárslevelű, a juhfark, a kadarka és a szagos sárfehér voltak a meghatározók. Ma a legjellemzőbb fajtái az olaszrizling, zöld veltelini, királyleányka, szentlőrinc és kékfrankos.



Bott Frigyes:

A korábban sörgyában dolgozó Bott Frigyes csak 2005-bn vágott a borászkodásba, nélküle valószínűleg azt sem tudnánk a Duna és a Garam között fekvő Muzslai borvidékről, hogy egyáltalán létezik.

Az Esztergomtól csak pár kilóméterre lévő területei korábban mindig a prímási birtok részei voltak. Alig tízhektáros birtokukon a hagyományos magyar fajták (furmint, hárslevelű, juhfark, sárfehér, olaszrizling, kadarka, kékfrankos) mellett olyan nemzetközi fajtákból is készítenek borokat, mint zöldveltelini, rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, tramini és pinot noir.


A szőlőt alacsony kordonon, kis terheléssel művelik, boraikat pedig kíméletesen, hagyományos módon, fahordókban spontán erjesztik, majd érlelik A helyik adottságokra alapozva, gazdag, elegáns borokat készítenek.
Két házasított boruknak kimelt figyelmet szentelnek, a Granum világfajták (tramini, pinot blanc, sauvignon blanc és olaszrizling) házasítása, míg a Super Granum kárpát-medencei fajtákból hárslevelűből, furmintból, juhfarkból és sárfehérből készül.
Osztrák mintát követve pár éve tökmagolajat is készítenek, mely ugyancsak népszerű.





Kóstolt tételek:

Furmint 2017
10 hónapig spontán fahordóban erjedt. A palackozás előtt lett szűrve. Minimális ként kapott.
Illata minerális jegyeket tartalmaz; füst és kő. Nem túl testes. Nagyon fiatal, így túlságosan sav hangsúlyos. Egy év múlva sokkal élvezhetőbb lesz.

Hárslevelű 2017
A szőlő 40%-a bogyón belül (egész fürtben) erjedt, 7-8 nap után préselték. A hordóból szűrve, kénezés nélkül lett palackozva. Szép világos napsárga szín. Illatában mineralitás figyelhető meg,  füstös. Szikár, ásványos felépítés, citrusos íz egy kevés almával. A savak itt is nagyon hangsúlyosak. Szintén fiatal tétel.



Rajnai Rizling 2017
Szárított fehérhúsú gyümölcsök és egy kis benzin lép elő a pohárból, mögöttük azért ott van a jellegzetes ásványosság és füst. Szikár, friss, savai összetettek, mégis jól iható. Ízét citrom és fekete tea uralja. Savai nem tolakodók, egy évesen is már élvezhető.



Szűretlen Rajnai Rizling - Sauvignon Blanc 2017
Kísérleti bor. Már eleve a fajtakombináció sem egy megszokott.
Ennél a bornál részben amfórát használtak, a másik rész bogyón belül erjedt 8 napig, ezután préselték és fahordóba került további erjedésre. Szűretlen, minimális kén hozzáadásával palackozták.
Mézes-opálos szín. Illata nem tolakó, sőt mind inkább tartózkodó. Amit éreztem az a mineralitás: nagy adag füst, kamilla, tea. Közepes test, tartalmas, hosszú tanninos korty. Ízében aszalt füge érezhető.

Super Granum 2016 Magnum
(Granum = Garam)
A pince fehér csúcsbora kész borokból lett házasítva. 40% Hárslevelű, 40% Furmint, 20% Juhfark.
A juhfark egészfürtösen préselve hordóban erjedt, a hárslevelű és a furmint 8 napos egész fürtös erjesztés után préselték és hordózták. Színe világos, aranysárga. Illata citrusos, kellemes, kis minerális felhanggal. Az ásványosság a kortyban is érezhető, élénk mégis elegáns, kerek savakkal. Ízében gyümölcsök; alma, citrom, őszibarack. Hosszú lecsengés.


Pinot Noir 2017
3 hétig bogyóban erjedt, majd a hordóba került. Színe bíbor. Illata diós. Gyümölcsös, nem cukros, tanninos. A bogyóban erjesztés sokat segített ezen. Közepes test, kevés, de még fiatal tannin, élénk, vibráló sav. Avar, meggy, eper, joghurt. Fiatal bor.

Kékfrankos 2017
Színe bordó. Illatában cseresznye, karamell érezhető. Közepes test, szép, élénk savak, fiatal tannin. Ízében cseresznye köszön vissza. Szép, de még fiatal bor.

A Komáromhoz tartozó Őrsújfalun élő Bott Frigyes szőlőbirtokai Muzsla és Béla környékén találhatóak.


Super Granum Red 2016 Magnum
A pince vörös csúcsbora szintén kész borokból lett házasítva. 40% Kékfrankos, 30% Pinot Noir, kevés Kadarka és egy csepp Pinot Meunier is került bele. Illatában szeder jelenik meg. Ízében cseresznye, joghurt és zöldfűszerek. A sav és a tannin élénk, de nem annyira mint az előző vöröseknél. Ez a többi kóstolt borhoz képest egy évvel korábbi bor. Hosszú lecsengés, földes ízjegyek. Szép, de még ez is érhet. Jót fog neki tenni.










Remek borokat kóstohattunk, nagyszerű előadást hallhattunk Bott Frigyestől.


Köszönjük a meghívást a Wineglass Communicationnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...