" A jó bor elkészítéséhez nagy elhivatottság, türelem, kitartás, hit és szorgalom kell."
Szigeti Andrea
A Borműhely a Badacsony északi és déli lankáin működik.
Szigeti Andrea férjével együtt vezeti a Borműhelyt.
Szőlőiket terméskorlátozással, gyomirtó használata nélkül termelik meg.
A növényvédelemhez mindig biológiai levéltrágyát adagolnak, ezzel minimálisra csökkentve a szükséges vegyszeres védekezések számát. Műtrágyák helyett előnyben részesítik a hagyományos és az új fejlesztésű biológiai alapú trágyákat.
Nagy hangsúlyt fektetnek a zöldmunkára, biztosítva ezzel a fürtök megfelelő tápanyag ellátását és benapozottságát.
Dűlőiken a hagyományos badacsonyi fajták – olaszrizling és szürkebarát – melett Irsai Olivér és Merlot fajtákat telepítettek és kíváncsian figyelik hogy ültetvényeik fejlődésével hogyan jelennek meg a vulkanikus talaj adta minerális jegyek boraikban.
A kóstoló során 2017-es évjáratú borokat kóstolhattunk, melyek a Badacsonyi borvidékről, a Tóti hegyről származnak.
A sort egy reduktív Olaszrizlinggel kezdtük. Illatában nagyon intenzív méz és virágos jegyeket véltem felfedezni. Ugyanez az intenzív érzet az ízében is visszaköszönt. Nekem személy szerint ez a tétel tetszett leginkább a kóstolósorban.
Ezután egy szintén reduktív Szürkebarát következett a sorban. Szintén friss, bár illatában nem olyan intenzív mint az Olaszrizling.
Majd az Olaszrizling fahordós testvére következett. Ezen tétel nagyon pikáns barrique-os hatásokkal bírt.
Végül egy csudajó Szürkebarát narancsborral is megismerkedhettem, ami szintén elsőtöltésú tölgyfahordóban érett kerekre, fűszeresre, lágyra.
Narancsborral ezidáig még nem volt szerencsém találkozni, így nagyon megfogott mint kinézetre, mint illatra és ízre. Ízében a fehérborokkal eltérő csersavasságot éreztem, mely igazán pikáns felhangot adott ennek a tételnek. Második kedvencem ő lett a kóstolósorban.
A Nyitnikék borok le sem tagadhatnák, hogy női kéz művei, mert olyan stílusérzékre vallanak, ami csak egy igazi hölgynek lehet.
Remélhetőleg hamarosan lesz szerencsém újrakóstolni a reduktív Szürkebarát tételt, valamint a Narancsbort.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése