Összes oldalmegjelenítés

2019. szeptember 9., hétfő

Budapest Borfesztivál 2019 / Budapest Wine Festival 2019 - 2019.09.07

 "Borozzunk, ha jól esik!"

Fotó: Borfokoló



A Budavári Palota szeptemberben ismét megnyitotta kapuit Európa legszebb borfesztiváljának, valamint több ezer magyar és külföldi borkedvelőnek!

Fotó: Borfokoló

A világörökségi helyszín által kínált lenyűgöző panorámát egy pohár kiváló hazai borral élvezni szavakba nem önthető élmény. Az esemény idén még szebb arculattal, még elegánsabb, a korábbinál is rendezettebb környezetben várta a borértő közönséget, a megújuló Várnegyed kiemelt rendezvényeként.
Közel 200 borász kiállító, változatos gasztronómia, koncertek négy színpadon minden nap, szakmai játékok - és persze az utánozhatatlan Borfesztivál hangulat.

Fotó: Borfokoló

 Az idei fesztivál kiemelt vendége az Egri borvidék volt.

A Borfesztivál hivalatos megnyitóján a Boregyetemen a Borfokoló is részt vett, melyről beszámolónkat ide kattintva olvashatjátok.

Fotó: Borfokoló


Fotó: Borfokoló



Fotó: Borfokoló

 

Utunk először Tóth Ferenc Pincészetéhez vezetett, itt két tétel kóstolásával indítottuk a fesztivált. Megízleltük az Egri Leányka Superior 2016-s tételt, mely illatában kései jelleget hordoz, viszont ízében a lendületes savai már felülírják az édeskés jellegét. Határozott, szép tétel.

Fotó: Borfokoló
 Valamint az Egri Leányka Superior késői szüretelésű 2017-es tételt is megízleltük. Illatában kései jelleg figyelhető meg.Könnyed savai üdítőleg hatnak az édességtől már-már szőlőcukorkás jelleget öltött karakterében.

Egri palack

Az Egri Borműhely borászai egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, szinte elfeledett egri borosüveg ihlette. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, a környezettudatosság jegyében könnyítettek az üveg súlyán, és feliratot is – „1552 Eger” – kapott minden egyes darab.
A Borműhely tagjai szeretnék, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, az egyetlen kritérium, hogy az egri superior vagy grand superior termékleírásnak feleljenek meg.

Az egri palackról már korábban megjelent a Borfokolón a sajtóközlemény, melyről itt olvashattok.
Valamint az augusztusban Móron megrendezésre került II.Hungarian Gettogether rendezvényen már személyesen is találkoztunk a palackkal. 

Fotó: Borfokoló


A kóstolást ezután a Bottle Life standján folytattuk. Az előző aranysárga tételeket egy kék tétel követte. PasionBlue nevet viseli a bor, Chardonney a szőlőfajta.


Fotó: Borfokoló

Sem illat jegyeiben, sem ízvilágában nem találtam vonzó tételnek, de nem bántam, hogy megkóstoltam, hiszen ezáltal is szélesítettem ismereteim. Viszont a kiszolgálás sem volt valami kedves, ezt sajnos muszáj voltam itt megjegyezni.



Hogy még inkább több ismeretre tegyünk szert, lépteinket meggyorsítva a VinCE standjához igyekeztünk, ahol tavaly is nagyon izgalmas kvíz kérdésekre lehetett válaszolni. Nem volt ez máshogy idén sem. Én személy szerint nagyon szeretem az ilyen játékos kvízeket, hiszen ezáltal játszva tanulhatok illetve lemérhetem tudásom. Gyorsan megválaszoltuk a kvíz számomra egyáltalán nem nehéz kérdéseit és jutalmunk sem maradt el, máris a poharamba került a Koch Borászat nemes pezsgője.

Fotó: Borfokoló

Chardonnay Brut 2016, amely tradicionális palackos erjesztésű pezsgő Hajós-Bajáról, 100% chardonnay-ből. Visszafogott, virágos és körtés aromákkal indít, amik a kortyban is uralkodnak.



A pezsgőt kortyolgatva ellátogattunk az Osztriga Sommelier standjához, ahol friss, ínycsiklandozó osztrigákat nézegettünk sorra. De megnéztük a Törley stand kínálatát is valamint a színpadi eseményekbe is belehallgattunk.

Fotó: Borfokoló


Ezután az Ostoros - Soltész pincészet standjához érkeztünk, ahol már az új cimkékkel sorakoztak a Soltész borok. Itt megkóstoltuk a Gyöngyözőt.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Ottonel muskotály fajtából készült ez az intenzív, a szőlő illatát felidéző, könnyed gyöngyözőbor.



Játékos hangulatba kerültünk a Nébih standján. Itt részt vettünk egy kirakós játékban, ahol Magyarország borvidékeit kellett elhelyezni egy vaktérképen. Majd illatteszt következett. Különféle fiolákban lévő illatmintákat kellett felismerni. Leginkább bőr, tölgy, vanília és furfurol illatokat.
A harmadik játék is nagyon izgalmasra sikerült ugyanis az Egri csillagot kellett megkülönböztetni az Olaszrizlingtől valamint az Egri Bikavért a Kékfrankostól. Itt nagyon ügyesen eltaláltuk mind a kétszer, hogy mikor melyik tétel került a poharunkba. Na és persze az ajándék sem maradhatott el a végén.

Fotó: Borfokoló


A nagy játékban úgy megéheztünk, hogy muszáj volt éhségünket csillapítanunk így a Regnum Grillteraszhoz mentünk, ahol finom magyaros kolbászt választottunk.
Majd kis kitérőt tettünk Dziugas Magyarország standjához, ahol is sajtkülönlegességeket kóstolhattunk.

Viszont sietnünk kellett mert már javában zajott a VinCE standjánál a Tornai kóstoló.
Itt két tételt lehetett kóstolni és megismerni.
A Zenit 2018, mely illatában citrusok, körte és tavaszi virágok keverednek. Friss, üde, lendületes bor, tele gyümölcsökkel, éltető friss savakkal, mindez jó harmóniában. Utóízében halványan egy kis ásványosság is megjelenik.

Fotó: Borfokoló


Valamint a Top Selection Grófi Hárslevelű 2017, mely Trófea díjat kapott az International Wine Challenge-n.
Ezen két bor kóstoltatása sok embert odavonzott.










Ezen tudásmélyítő kóstoló után, a G.H. Mumm standhoz igyekeztünk. Sajnos ekkor már elkezdett esni az eső, dehát mikor igyunk Mumm pezsgőt, hát persze akkor ha jól esik. És egy Mumm pezsgő mindig jól esik.

Fotó: Borfokoló

A Mumm francia pezsgőház 1875-ben mutatta be a 77 féle borból pezsgővé nemesedő Mumm Cordon Rouge-t. A Formula 1-es futamok nyertesei Mumm Cordon Rouge pezsgővel koccintottak a győzelemre egészen a 2018-as idényig. A Mumm az igazi ünnepi alkalmak nélkülözhetetlen kelléke.

Fotó: Borfokoló

 A cuvée gerincét a legjobb Pinot Noir szőlő adja, 77 különböző dűlő termését érlelik össze, nagy százalékban alkalmazva érlelt borokat 5 különböző évjáratból, kialakítva ezt a gazdag és komplex pezsgőt. Friss sárgás arany, egy kis jade hatással tarkított megjelenését, a gazdagon gyöngyöző buborékok teszik finommá és elegánssá.

Fotó: Borfokoló

Illatában citrom és grapefruit aromákat érezhetünk, kombinálva a száraz és húsos gyümölcsök illatával. A buborékok intenzíven érezhetőek a szájpadláson, de soha sem túl erősen. A tökéletes egyensúlyt a kerek borjelleg biztosítja.




Miután elkortyolgattuk ezen nemes nedűt, utunkat az Oroszlános udvar felé vettük.
Itt Gere Attila Pincészete standját vettük szemügyre. Három tételt kóstoltunk meg. A Fricit, a Fekete Járdoványt és a Cabernet Sauvignon barrique-t.

Fotó: Borfokoló

Friss, üdítő, izgalmas tétel, illatos fajtákkal, királyleánykával, ottonellel sauvignon blanc-val, valamint hozzáadott szén-dioxiddal.


Fotó: Borfokoló

Limitált tétel, igazi különlegesség. Ősi Kárpát-medencei fajtából készült bor. 6 hónapot töltött barrique hordóban, megőrizve friss gyümölcsösségét.
Színe sötét bíbor, kissé lilás. Az érett gyümölcsök, fekete ribizli és meggy, cseppnyi feketekávé és édes fűszeres, ami a hordós érlelésnek köszönhető. Ízében és illatában egyaránt kirobbanó. A bor savai és gyümölcsaromái rendkívüli eleganciával párosulnak, tanninszerkezete több éves tartalékokról árulkodik. Még fiatal, de egy igazán izgalmas, különleges bor.


Fotó: Borfokoló

Füstös, sós, húsos aromák jellemzik a tételt. Illatában és ízében rendkívül vibráló, intenzív gyümölcsjegyeket mutat, meggy, hecsedli, málna és szilva egyaránt élénken jelen vannak. Komoly tanninokat fokozzák a hordós érlelésből adódó fűszerek. Kellemes korty, gyümölcshangsúlyos, pici csersav érzet. Szép egyensúly, jó ívású.




Ezen remek tételek kóstolása utána a Juhász Testvérek Pinészetéhez érkeztünk.
A sort a Gyöngybor kóstolásával indítottuk, majd Sauvignon Blanc következett, ezután a már jól ismert Egri Csillagot kóstoltuk és végül Olaszrizling zárta a fehér tételek sorát.
A fehéreket két nagy vörös tétel követte, a Gesztenyés és a még forgalomba nem került Ópium nevezetű, melyből egy pohár épp elég, hiszen kábítóan tömény, karakteres tétel. Ezen két tételt már Juhász Ádám személyesen öntötte poharainkba.

Fotó: Borfokoló


Friss, üde aromatikájú, reduktív gyöngyöző fehér bor, kirobbanó gyümölcsösség és ízvilág jellemzi.


Fotó: Borfokoló

 Kézzel szüretelt, reduktív technológiával készült illatos, friss fehérbor. Illatában citrusok, trópusi gyümölcsök, bodzavirág és vágott fű jelenik meg. Lendületes, ropogós savakkal rendelkezik.


Fotó: Borfokoló

Az Egri Bikavér fehér párja. Nagyon illatos tétel. Gyógynövények, fűszerek érezhetőek kis sárgabarackkal a háttérben. Kárpát medencére és a borvidékre jellemző fehér fajták házasításával készül.  Ez az egri fehérbor gyümölcsös zamatokkal adja vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. Könnyed test jellemzi.


Fotó: Borfokoló

A pincészet ikonikus vörösbora. Illatában a szilvalekvár és meggy aromák jelennek meg. Új fahordóban két éven át érlelődött a tétel. Ízében keserűcsokoládé és pörkölt kávé jegyek. Nem túlzó tanninok, lecsengése kellemes, bársonyos.




Végezetül ismét útba ejtettük Tóth Ferenc Pincészet standját.
Megkóstoltuk a Gyöngyözőbort, a 2018-as Rajnai rizling superiort, az Egri Csillagot valamint kilépőként az Egri palackos 2018-as Egri Csillag Superiort.


Gyöngyözőbor: Leányka, Királyleányka és Ottonel Muskotály szőlőfajták házasításából született ez a tétel, valamint széndioxid. A leányka ősi hungarikum szőlőfajta, mely könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki. A Királyleányka erdélyi eredetű hagyományos magyar szőlőfajta, szintén hungarikum, a kövérszőlő és a leányka természetes hibridje. Az Ottonel Muskotály a legősibb fehér szőlőfajták egyike. Illata miatt az egyik leggyakrabban használt házasítási alap.


Fotó: Borfokoló

Rajnai rizling superior 2018: Sokat ígérően, a megszokottnál egy árnyalattal mélyebb tónusokkal indul a bor aranysárga, kristálytiszta megjelenése. Illatában a friss gyümölcsök intenzív vibrálását a virágmézes jelleg teszi igazán kedvessé. Érződik a test, az alkohol, a fajsúlyos jelleg a boron, de a seregnyi kandírozott gyümölcs, amely az ízét tarkítja, a nehézkes borok dimenziója fölé emeli. Ananász, körte, őszibarack és a legvégéig megmaradó, aszalt kajszi lenyomata szinte már a kései jellegű borok világát idézi. Igazán összetett bor, amely a fajta arisztokratikus eleganciáját is jól megtartja. Finom kis kesernyével, vaníliával és csipetnyit sós utóízével hosszan búcsúzik a korty végén. 



Fotó: Borfokoló

13% alkohol. Halvány sárga szín. Virágos, trópusi illataromák. Ízében sárgabarack, citrus, méz. Élénk lecsengés, kis mineralitás. Hárslevelű, Királyleányka, Leányka, Olaszrizling, Ottonel Muskotály and Sauvignon Blanc.



Fotó: Borfokoló

Egy ötboros házasítás, melyhez a kiváló alapanyagokat a Marinka, és az Almagyar dűlőkben termelték. Minden fajta külön, irányított erjesztéssel készült. Az Olaszrizlinget, a Rajnai rizlinget és a Hárslevelűt 5 hónapig 5 hl-es másodtöltésű hordókban érlelték, a Leányka és a Királyleányka pedig reduktív eljárással készült. A bor 2019. májusában lett összeházasítva, majd augusztus végén palackozták. Ez a bor került elsőként az Egri palackba, amiből 3800 palack készült.


Ezen tétel méltó befejezése volt a 2019-es Budapest Borfesztiválnak!



Fotó: Borfokoló

Jövőre reméljük újra talákozunk!



Köszönjük az élményeket és a lehetőséget!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...