Összes oldalmegjelenítés

2019. szeptember 4., szerda

Boregyetem / Budapest Borfesztivál - 2019.09.02


Fotó: Borfokoló



Az őszi boros szezont ismét a szeptember 5-9. között tartó, több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál nyitja, ahol idén a kiemelt téma Eger lesz.

A Budapest Borfesztivál minden évben megtartja szakmai nyitórendezvényét, a Boregyetemet. Idén szeptember 2-án az Egri Borműhelyt alapító tíz pincészet kiemelkedő borait lehetett kóstolni a MOM Kulturális Központban, miközben annak tagjai bemutatták a borvidék két kiemelt márkáját, az Egri Bikavért és az Egri Csillagot, valamint meséltek legújabb dobásukról, az egri palackról is.

Idén a Borfokoló is meghívást kapott a rendezvényre, így be tudunk nektek számolni, hogy mit láttunk, mit hallottunk és milyen tételeket kóstoltunk.


Fotó: Borfokoló

A Boregyetem nagyon jó időben került megrendezésre, hiszen a főleg egri csillagok uralta nyár után, épp itt volt az ideje, hogy az egri bikavérek felé forduljunk. Régen volt olyan kóstoló, ahol ilyen jó időzítéssel végig tudtuk tekinteni mindkét egri bortípust.

Kifejezetten izgalmas ez az időszak bikavér témában. Miközben egyre több üde, gyümölcsös, modern egri bikavérrel találkozhattok a borbárokban, éttermekben, üzletekben, a top kategóriában egy komoly törvényi fordulat zajlott le a közelmúltban, amelynek köszönhetően a jövőben a grand superior borok már csak dűlős borok lehetnek Egerben. Igen, a bikavérek is!

A kóstolóra az Egri Borműhely minden tagjától érkezett egy-egy bor, és az eseményre eljött öt borász, hogy megossza történeteit, tapasztalatait ugyanakkor bátran kérdezhettünk tőlük.

Fantasztikus érzés volt hallani, hogy a szakmai kultúra hogyan adódik át apáról fiúra illetve lányra, hogy a mesterség hogyan öröklődik családon belül. Ki hogyan vált borásszá és hogyan tanulja még a mai napig is a borkészítést, bormarketinget. Mert nem elég jó bort készíteni azt marketingelni is kell. Ez által minél több ember értesülést szerez arról, hogy léteznek ezek a borok és nem csupán ünnepnapokon, de még inkább a hétköznapokon is bátran utánok nyúlhatunk és élvezhetjük annak minden cseppjét.


Az Egri Borműhely tagjai:

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.



Előadók voltak:
  
Fotó: Borfokoló
 Tóth Katalin (Tóth Ferenc Pincészet), Hegedűs Anett (Thummerer Pince), Lőrincz György (St. Andrea Borászat), Juhász Ádám (Juhász Testvérek Pincészete), Gál Tibor (Gál Tibor Fúzió)

Moderátor: Tóth Adrienn (Wineglass Communication)



Kóstolt tételek: 

A Boregyetemre hozott kiváló tételek közül néhánnyal már sikerült találkoznom idén áprilisban az Egri Csillag Weekenden, valamint a Móron megrendezésre került II. Hungarian Gettogether rendezvényen.


Egri Csillag

2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér szőlők teszik ki, az egri bikavér párjaként jó lenne egy fehér házasítás szabályozását is kidolgozni. Mára már szinte nincs is helyi borászat Egri Csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartanak Egerben.
Az Egri Csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelyben 50%-ban Kárpát-medencei fajta található, illatos fehéret viszont legfeljebb csak 30%-ot tehetnek hozzá. Minimum négy szőlőfajta borának aránya meg kell, hogy haladja külön-külön az 5%-ot, viszont egy fajta sem lehet több benne 50%-nál. A forgalomba kerüléshez a helyi borbíráló bizottság jóváhagyása kell.
Csakúgy, mint a Bikavér, három szinten készülhet: classicus, superior és grand superior kategóriában. A classicus friss, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne; a superior már gazdagabb, érettebb gyümölcsös aromájú bor, amelyben a hordós jegyek is határozottabban megjelennek. A grand superior pedig testes, kifejezetten érett, hordófűszeres illatokkal és ízekkel teli tétel, amelyben az alapborok egy dűlőről kell, hogy származzanak.



Csillagok

Az egri csillagról, a legtöbb borkedvelőnek a könnyed, friss egri csillag classicus borok jutnak az eszébe. Viszont most a Boregyetemen bebizonyosodott azok számára is akik még nem kóstolták a  bortípus superior és grand superior tételet, hogy ezek már igazán komoly fehérboroknak tekinthetőek.

 

 Classicus tételek

 - Egri Csillagok - Egri Csillag Classicus 2018

Fotó: Borfokoló
muskotály, chardonnay, leányka
alkohol: 12,5%, cukor: 0,8 g/l, sav: 5,3 g/l, cukormentes extrakt: 19,8 g/l
A muskotály erősen domináns szerephez jut az ízében, illatában pedig a chardonnay jön.
Könnyen értelmezhető tétel. 



- Juhász Testvérek Pincészete - Egri Csillag Classicus 2018

Fotó: Borfokoló
olaszrizling, zenit, sauvignon blanc, chardonnay
alkohol: 13%, cukor: 2,0 g/l, sav: 5,2 g/l, cukormentes extrakt: 20 g/l 
Illatában érezhető a hordóhasználat. 




 Superior tételek

 
- Tóth Ferenc Pincészet - Egri Csillag Superior 2018

Fotó: Borfokoló
Nagyszerű, mély, izgalmas bor, mely méltón mutatja meg, mire képes a borvidék.



- Petrény Winery - Astra Egri Csillag Superior 2016

Fotó: Borfokoló

hárslevelű, battonage chardonnay, olaszrizling, szürkebarát
alkohol: 13%, cukor: 1,5 g/l, sav: 5,2 g/l, cukormentes extrakt: 25 g/l

Illatában dohányos. Ízében érett, kissé aszalt sárgabarack. Új hordós tétel. Épp ezért nagyon érezni a hordós jegyeket. Vajas és fűszeres. Kiüt belőle az alkohol.

 Grand Superior tétel

- Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok - Egri Csillag Grand Superior 2015

Fotó: Borfokoló
királyleányka, chardonnay, leányka, olaszrizling, tramini, zenit
alkohol: 14,5%, cukor: 1,8 g/l, sav: 5,3 g/l, cukormentes extrakt: 20,8 g/l

Élénk, erős illattal indít. Citrusok, fűszerek. Ízében visszaköszönnek. Az alkoholja kicsit fűt.




Egri Bikavér

Az Egri borvidéken termelt kékszőlő-fajtákból készülő házasítás elnevezése a helyi legenda szerint az egri vár 1552-es ostromakor keletkezett, ám írásos források szerint a 19. század közepéig nincs említés a Bikavérről, amit 2017-ben egyetlen vörösborként hungarikumnak nyilvánítottak.
Az Egri Bikavér előállításához használt szőlő csak az egri borvidékről származhat, a szőlőket jellemzően külön dolgozzák fel, és utána a kész bort házasítják. Meghatározzák a szőlőművelés szabályait, a tőketerhelést, a termésmennyiséget, a szőlő minőségét, és hogy melyik területről származhatnak az egyes borok. A Kékfrankos használata kötelező, és ebből a fajtából kell a legnagyobb arányban házasítani. Három szinten készülhet Bikavér Egerben: classicus, superior, és grand superior; a legmagasabb szinten minden szőlőnek ugyanarról a dűlőről kell származnia.



Bikavérek

 Classicus tételek

- Eszterházy Károly Egyetem - Egri Bikavér Classicus 2017

Fotó: Borfokoló



- Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok - Egri Bikavér Classicus 2016

Fotó: Borfokoló
Kékfrankos, cabernet franc, merlot, zweigelt, blauburger és portugeiser házasításából készült, spontán erjesztett, másfél éven át 500 literes hordóban érlelt egri bikavér. Meggyes, szedres, tölgyes illat és íz, hosszú, száraz korty.



 Superior tételek

- Soltész Családi Pincészet - Egri Bikavér Superior 2016

Fotó: Borfokoló
"Szerettünk volna a legmagasabb minőségű, dűlős vörösborainknak egy, a többitől eltérő címkecsaládot adni. Olyan kortárs magyar festőt kerestünk, aki szereti a borainkat és kötődik a borvidékünkhöz. Bukta Imre Egerben végezte iskolái egy részét, és ma is itt él Heves megyében. Superior egri bikavérünkre az ő, Béla fácánnal című képe került." Soltész Gergő, Soltész és Ostoros Családi Pincészet /




- St. Andrea Szőlőbirtok - Igazán Egri Bikavér Superior 2016

Fotó: Borfokoló

Talán nem is Bikavérnek indult, hiszen az összes terület többszörösen válogatott gyümölcsét külön-külön edényekben készítették el végleges bornak Gyuriék. Azután ahogy házasítgatni kezdtek az eleganciát és izgalmat keresve, lassan alakult ki az asztalon ez a kékfrankos, syrah, merlot, pinot noir és kadarka alkotta csúcs bikavér, egy igazán nehéz évjárat egyedülálló tétele. Illata a fekete bogyósokat idézi sok-sok fűszerrel, kis tejszínes-csokoládéval. Egyszerre érezhető a csapadékos, hűvös évjárat adta feszes, fiatal savak lendülete és több dűlőből, paláról, mészkőről és tufáról válogatott érett-túlérett gyümölcsök gazdagsága. Komplex, izgalmas, 32 hónapon át hordóban érlelt nagy bika.


 Grand Superior tétel

- Gál Tibor Pincészet - Egri Bikavér Síkhegy Grand Superior 2016

Fotó: Borfokoló
Sík-hegy mint dűlőszelekció. Keleti fekvés, a korai napsugarak szárító hatásával, agyagmárga talaj, tufás, minerális karakter. A szőlőművelésben átállás alatt organikus művelésre, vetett, zöld növénytakaróval. Kékfrankos, kadarka, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc. Kádban, spontán erjedt, öthektós hordókban érett másfél évig. Elegáns egri cuvée.


Egri palack

Az Egri Borműhely borászai egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, szinte elfeledett egri borosüveg ihlette. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, a környezettudatosság jegyében könnyítettek az üveg súlyán, és feliratot is – „1552 Eger” – kapott minden egyes darab.
A Borműhely tagjai szeretnék, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, az egyetlen kritérium, hogy az egri superior vagy grand superior termékleírásnak feleljenek meg.

Az egri palackról már korábban megjelent a Borfokolón a sajtóközlemény, melyről itt olvashattok.
Valamint az augusztusban Móron megrendezésre került II.Hungarian Gettogether rendezvényen már személyesen is találkoztunk a palackkal. 

Fotó: Borfokoló




Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló


A rendezvényt a Budapest Borfesztivál és Egri Bor Most szervezte.

Köszönjük a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...