"It's wine o'clock."
|
Fotó: Borfokoló |
Elérkeztünk a
II. Hungarian Gettogether rendezvényhez. A tavalyi nagy siker után (melyről
itt olvashattok) a
Hungarian Wines csapata idén is megrendezte a Gettogethert.
A helyszín idén, a móri
Csetvei Pince új, szőlőkkel körülvett rendezvényhelyszíne, a
Csetvei Kert volt.
|
Fotó: Borfokoló |
Van egy mondás, hogy a pesti ember nem szeret kimozdulni pestről. Talán ez is volt az egyik apropója, hogy a szervezők pesten kívül szervezzék meg az idei eseményt.
Én személy szerint nagyon örültem ennek, hiszen még eddig nem jártam Móron. Az ottlét minden percét élveztem és ez nem csupán a boroknak köszönhető, hanem a csodás panoráma is, mely felérve a hegyre szemeink elé tárult.
De mi is az a Hungarian Gettogether?
Igazából egy borkóstolással egybekötött díjátadó esemény. Na, de nem akármilyen borokat kóstolhatunk és nem is akármilyen díjátadó.
Idén második alkalommal rendezték meg az online borszakírók
versenyét, a Hungarian WebWineWritingot. A versenyzők magyar és angol
nyelvű írásaikkal nevezhettek ("Márkaépítés borban", "Ritka fajták
térhódítása", "Borturizmus másként" kategóriákban). Összesen 57
nevezés érkezett, ezek közül választotta ki az egyes kategóriák zsűrije
azt a 3-3 cikket, amik között a közönség szavazata döntött.
A díjátadó előtt és után is lehetőségük volt a vendégeknek a 15 kiállító borászat kínálatát megkóstolni, akik Magyarország különböző borvidékéről érkeztek.
A móri borvidék
|
Fotó: Borfokoló |
Magyarország
22 borvidéke közül majd hogy nem a legkisebb (csupán Somló előzi meg), de a híresebb borvidékek közé tartozik.
Múltja a történelmi időkbe tekint vissza, azonban bortörvényünk 1996-tól
sorolja a borvidékhez
Mór,
Pusztavám,
Söréd,
Csókakő,
Zámoly és
Csákberény I. és II. osztályú szőlőkataszteri besorolású határrészeit. A
Vértes és
Bakony völgyében fekvő települések életében a múltban meghatározó szerepet játszott a szőlő- és bortermelés.
Alapvető hatása volt az emberek megélhetésére, gazdagodására, az egyes települések fejlődésére. Évszázadokon át a
szőlő műveléséhez és a
borkészítéshez igazodott az itt élő emberek természetes életritmusa, és ehhez kapcsolódott számos ünnep, társadalmi esemény és kulturális
hagyomány is.
Mór
Budapestről bő egy óra autózással megközelíthető. A szervezők az odajutáshoz buszos transzfert
biztosítottak, illetve ajánlottak kedvezményes szálláslehetőségeket is. Valamint a
borkóstolást követően, aki bírta még szuflával, azt hajnalig tartó zenés–csillagnézős mulatság várta.
|
Fotó: Borfokoló |
A kóstolást a tavalyihoz hasonlóan a Taschner Bor- és Pezsgőháznál kezdtük. Mellettük árult a Bolka Bonbon.
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
Nem csalódtunk hiszen újra remek tételek kerültek a poharainkba. Megkóstoltuk a pincészet méltán nevet szerzett Chardonnay pezsgőjét.
Egri palack
Az Egri Borműhely borászai egy helyi,
tradicionális üveget terveztek újra, amibe a magasabb presztízsű egri
borok kerülhetnek. A formáját egy régi – az 1930-as években már használt
–, szinte elfeledett egri borosüveg ihlette. A modern kori borászati
normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, a
környezettudatosság jegyében könnyítettek az üveg súlyán, és feliratot
is – „1552 Eger” – kapott minden egyes darab.
A Borműhely tagjai
szeretnék, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának,
vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri
borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló
bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek
lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, az egyetlen
kritérium, hogy az egri superior vagy grand superior termékleírásnak
feleljenek meg.
|
Fotó: Borfokoló |
Sajnos a palack tartalmát nem kóstolhattuk meg, de így is nagy élmény volt megismerkedni ezzel a szép tradicionális palackkal.
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
Mivel jól ismerjük a pincészetet, egyszerűen muszáj volt végigkóstolni az egész repertoárt. Ami nem volt kevés. Szeritem ők voltak az egyedüliek akik ilyen színes palettával jöttek ki az eseményre. Nekem személy szerint a prémium chardonnay és a kékfrankos ízlett.
|
Fotó: Borfokoló |
Megkóstoltuk sorban mindegyik tételt. Finom, friss, roppanós tételeket ismerhettünk meg személyükben.
|
Fotó: Borfokoló |
Náluk végül nem kóstoltunk mert az időbe sajnos már nem fértek bele, de tavaly tudom nagyon ízlett a Buborczi.
|
Fotó: Borfokoló |
Őhozzájuk sem értünk el végül.
|
Fotó: Borfokoló |
A Zenitre kíváncsi lettem volna, de sajnos nem futotta rájuk az időből.
|
Fotó: Borfokoló |
Megkóstoltuk a finom narancsbort.
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
Remek választás volt a natur brut tétel, melyet sikerült megkóstolnunk.
Időközben átadásra kerültek a WebWineWriting online borszakíró verseny díjai is.
Gratulálunk a hat győztesnek: Sarah May Grunwald Nicoletta Dicova, Ruma
Singh Daniel Ercsey Győrffy Zoltán, Balázsné Magyar Dorottya.
Lazításként megkóstoltuk a Tölcsibe chicken & waffle cone pompás gyrosos tölcsérét és megnéztünk pár móri pincét.
|
Fotó: Borfokoló |
A móri pincesor egy része.
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
A kis kitérő után még ellátogattunk a többi pincészethez is.
A Csányi Pincészet standjánál a finom rosé Pezsgőhöz remek sajtokat kóstoltunk, a Csetvei standon amfórás Ezerjót kóstoltunk, a Zsirai pincészetnél megkóstoltuk a 2016-os Fordítást, a Hilltop Neszmély -Tornai pincészet standját is útba ejtettük, ott igazi Irsai Olivér szőlőből csipegettünk és mellé prémium házasítást kóstoltuk, végezetül pedig a Sabar standhoz is elértünk, ahol egy finom Kéknyelű került a pohárba.
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló
|
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
|
Fotó: Borfokoló |
A szervezők ismét nagyon ügyesen összehozták a borra szomjas közönséget. Remek alkalom nyílt a kapcsolatépítésre, tanulásra
és arra, hogy pompás környezetben remekül érezzük magunkat, mind a 300-an.
|
Fotó: Borfokoló |
Köszönjük a meghívást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése