Összes oldalmegjelenítés

2019. szeptember 6., péntek

II. Hungarian Gettogether - 2019.08.16


 "It's wine o'clock."
Fotó: Borfokoló


Elérkeztünk a II. Hungarian Gettogether rendezvényhez. A tavalyi nagy siker után (melyről itt olvashattok) a  Hungarian Wines csapata idén is megrendezte a Gettogethert.

A helyszín idén, a móri Csetvei Pince új, szőlőkkel körülvett rendezvényhelyszíne, a Csetvei Kert volt.  

Fotó: Borfokoló

 Van egy mondás, hogy a pesti ember nem szeret kimozdulni pestről. Talán ez is volt az egyik apropója, hogy a szervezők pesten kívül szervezzék meg az idei eseményt.
Én személy szerint nagyon örültem ennek, hiszen még eddig nem jártam Móron. Az ottlét minden percét élveztem és ez nem csupán a boroknak köszönhető, hanem a csodás panoráma is, mely felérve a hegyre szemeink elé tárult.


De mi is az a Hungarian Gettogether?

Igazából egy borkóstolással egybekötött díjátadó esemény. Na, de nem akármilyen borokat kóstolhatunk és nem is akármilyen díjátadó.

Idén második alkalommal rendezték meg az online borszakírók versenyét, a Hungarian WebWineWritingot. A versenyzők  magyar és angol nyelvű írásaikkal nevezhettek ("Márkaépítés borban", "Ritka fajták térhódítása", "Borturizmus másként" kategóriákban). Összesen 57 nevezés érkezett, ezek közül választotta ki az egyes kategóriák zsűrije azt a 3-3 cikket, amik között a közönség szavazata döntött.





 A díjátadó előtt és után is lehetőségük volt a vendégeknek a 15 kiállító borászat kínálatát megkóstolni, akik Magyarország különböző borvidékéről érkeztek.

A móri borvidék

Fotó: Borfokoló

Magyarország 22 borvidéke közül majd hogy nem a legkisebb (csupán Somló előzi meg), de a híresebb borvidékek közé tartozik. Múltja a történelmi időkbe tekint vissza, azonban bortörvényünk 1996-tól sorolja a borvidékhez Mór, Pusztavám, Söréd, Csókakő, Zámoly és Csákberény I. és II. osztályú szőlőkataszteri besorolású határrészeit. A Vértes és Bakony völgyében fekvő települések életében a múltban meghatározó szerepet játszott a szőlő- és bortermelés.


 Alapvető hatása volt az emberek megélhetésére, gazdagodására, az egyes települések fejlődésére. Évszázadokon át a szőlő műveléséhez és a borkészítéshez igazodott az itt élő emberek természetes életritmusa, és ehhez kapcsolódott számos ünnep, társadalmi esemény és kulturális hagyomány is.

 
Mór Budapestről bő egy óra autózással megközelíthető. A szervezők az odajutáshoz buszos transzfert biztosítottak, illetve ajánlottak kedvezményes szálláslehetőségeket is. Valamint a borkóstolást követően, aki bírta még szuflával, azt hajnalig tartó zenés–csillagnézős mulatság várta.


Fotó: Borfokoló

Taschner Bor- és Pezsgőház

A kóstolást a tavalyihoz hasonlóan a Taschner Bor- és Pezsgőháznál kezdtük. Mellettük árult a  Bolka Bonbon.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

  Nem csalódtunk hiszen újra remek tételek kerültek a poharainkba. Megkóstoltuk a pincészet méltán nevet szerzett Chardonnay pezsgőjét.

 

Tóth Ferenc Pincészet

 

Egri palack

Az Egri Borműhely borászai egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, szinte elfeledett egri borosüveg ihlette. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, a környezettudatosság jegyében könnyítettek az üveg súlyán, és feliratot is – „1552 Eger” – kapott minden egyes darab.
A Borműhely tagjai szeretnék, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, az egyetlen kritérium, hogy az egri superior vagy grand superior termékleírásnak feleljenek meg.

Fotó: Borfokoló

  Sajnos a palack tartalmát nem kóstolhattuk meg, de így is nagy élmény volt megismerkedni ezzel a szép tradicionális palackkal.


Koch Borászat

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Mivel jól ismerjük a pincészetet, egyszerűen muszáj volt végigkóstolni az egész repertoárt. Ami nem volt kevés. Szeritem ők voltak az egyedüliek akik ilyen színes palettával jöttek ki az eseményre.  Nekem személy szerint a prémium chardonnay és a kékfrankos ízlett.

 

Borbély Családi Pincészet

Fotó: Borfokoló
Megkóstoltuk sorban mindegyik tételt. Finom, friss, roppanós tételeket ismerhettünk meg személyükben.


 Babarczi Szőlőbirtok és Pince

Fotó: Borfokoló
Náluk végül nem kóstoltunk mert az időbe sajnos már nem fértek bele, de tavaly tudom nagyon ízlett a Buborczi.


TR Tállya Tokay

Fotó: Borfokoló
 Őhozzájuk sem értünk el végül.


Tornai Pincészet

Fotó: Borfokoló
A Zenitre kíváncsi lettem volna, de sajnos nem futotta rájuk az időből.


Etyeki Kúria Borgazdaság Winery

Fotó: Borfokoló

 Megkóstoltuk a finom narancsbort.

Fotó: Borfokoló

 

 A Capital of Cava / Vino Castillo vendégkiállítóként volt jelen.

Fotó: Borfokoló

Remek választás volt a natur brut tétel, melyet sikerült megkóstolnunk.

 

 

Időközben átadásra kerültek a WebWineWriting online borszakíró verseny díjai is. 

Gratulálunk a hat győztesnek: Sarah May Grunwald Nicoletta Dicova, Ruma Singh Daniel Ercsey Győrffy Zoltán, Balázsné Magyar Dorottya. 

A döntősöket és a cikkeket megtalálhatjátok az alábbi linken: https://www.hungarianwines.eu/webwinewriting-2/

  

  Lazításként megkóstoltuk a  Tölcsibe chicken & waffle cone pompás gyrosos tölcsérét és megnéztünk pár móri pincét.

Fotó: Borfokoló

A móri pincesor egy része.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

 

A kis kitérő után még ellátogattunk a többi pincészethez is. 

A Csányi Pincészet standjánál a finom rosé Pezsgőhöz remek sajtokat kóstoltunk, a Csetvei standon amfórás Ezerjót kóstoltunk, a Zsirai pincészetnél megkóstoltuk a 2016-os Fordítást, a Hilltop Neszmély -Tornai pincészet standját is útba ejtettük, ott igazi Irsai Olivér szőlőből csipegettünk és mellé prémium házasítást kóstoltuk, végezetül pedig a Sabar standhoz is elértünk, ahol egy finom Kéknyelű került a pohárba.

 

 Zsirai Pincészet

Fotó: Borfokoló


Fotó: Borfokoló

Csányi Pincészet

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Csetvei Pince


Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Hilltop Neszmély Borászat

Fotó: Borfokoló


Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

 

Sabar Borház

Fotó: Borfokoló

  A szervezők ismét nagyon ügyesen összehozták a borra szomjas közönséget. Remek alkalom nyílt a kapcsolatépítésre, tanulásra és arra, hogy pompás környezetben remekül érezzük magunkat, mind a 300-an.

 
Fotó: Borfokoló

 

Köszönjük a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...