Ezzel a fajtával kb. 2000 óta már nem csak édes borként, hanem önálló száraz tételként és pezsgőként is találkozhatunk.
A furmint, furmin fehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta. A szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó Pontian Balcanica ág, mely jellegzetes magyar fajta és a legjobban aszúsodó magyar szőlő.
A fajtacsoporton belül megkülönböztethetünk fehér, piros és változó furmintot. A legelterjedtebben termesztett, domináns változat a fehér furmint későn – október második felében – érő fajta.
Érdekes, hogy kevés olyan szőlőnk van, ami olyan sokféle elnevezéssel büszkélkedhet, mint a Furmint. |
Tőkéje erőteljes növekedésű, a talaj iránt nem igényes; közepes illetve bőtermő fajta.
A levele alig tagolt, szélessége és hosszúsága nagyjából megegyező, vastag, kissé hólyagos.
Fürtje laza, középnagy (átlagsúlya 10 dkg), bogyói közepes nagyságúak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve szépen aszúsodnak.
Fogékony a Botrytis gombafertőzésre, de kedvező évjáratokban a rothadás nemesrothadás jellegű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése