Összes oldalmegjelenítés

2022. szeptember 5., hétfő

Domina - Andreas Braun


 
 

Tiszta levegő, végeláthatatlan szőlőlugasok a hegyeken, és még azon is túl. Szőlő mindenhol amerre csak nézel.


 

 Ez a gyönyörű tájkép akár az egri borvidéket is jellemezhetné, de ma nem egy egri bikavért hoztam el nektek, hanem Európa egyik kevésbé ismert borvidékén jártunk Németországban. Ugyanis onnan érkezett a kis vörös, a frankföldi Domina. 

Ha első hallásra egy bőrszerkós nő jut mindenkinek az eszébe ostorral, akkor elkalandozott és csalódnia kell, hiszen ma egészen más lesz a téma, egy minőségi szőlő és a belőle készült vörösbor. 

 

  

A Domina mint szőlőfajta, 1927-ben született meg a Rajna Pfalz vidéki Geilweilerhof Szőlőnemesítési Intézetben. Peter Morio szőlőnemesítő, agronómus a kékoportó és a pinot noir keresztezésével új fajtát hozott létre, amely 1974-ben került fajtajegyzékbe. 

 

 

Munkája eredményesnek bizonyult, ugyanis ma is mintegy 380 hektáron termesztik Németországban. Ezen belül Bajorországban Franken borrégióban dominál a több mint 300 hektáros termesztésével. 

 



A Domina szőlő feltűnően kékes fekete színű, így más vörösborok színezésére is használják. Bogyói sűrűek kerekek, közepes méretűek. Közepesen késői érésű, fagynak és a fertőzéseknek ellenálló fajta, jól megterem meszes, mészköves talajon.

 

Kiváló minőségű német szőlőfajta, amit Németországon kívül máshol nem termesztenek. 

A belőle készült vörösborokat,nagyon sötét szín jellemzi, testesek, tanninosak, évjárattól függően savasak, illatában szeder cseresznye és kávé jelenik meg, enyhén füstös jegyekkel.



Az üveg


Maga a palack is különlegességnek számít a 17.századból ismert Bocksbeutel.

Bocksbeutel

 

Jellegzetes formája a palack alakja használhatóságán alakulhatott ki hogy az embereknek a földeken dolgozva, nem gurult el az egyenetlen talajon sem.

Más források szerint a neve a német bock magyarul kos herezacskójának az alakja. Nos, hogy ez így van-e döntse el mindenki maga.

Európai unión belül védett palackforma státuszt kapott, rövid nyakú, hasas de lapított alakú, amelynek alapja a legnagyobb keresztmetszetnél ellipszoid alakú.

Németországban legjelentősebb felhasználása Franken borrégióban történik, de csak kiváló minőségű (németül Pradikatswein) tölthető bele. Németországon kívül használják még Olaszország egyes részein és Portugáliában is ahol Cantilnak hívják, de ezeken a területeken is csak meghatározott bor tölthető a palackba.





Na, de végre kóstoljunk is!



Tételünk egyenesen a Würzburg melletti szőlőhegyekről érkezett.

 

Andreas Braun Domina, trocken Volkacher Kirchberg 2019 száraz német minőségi vörösbor

A bor színe sötét vörös. Illata enyhén füstös. Piros gyümölcsös, szedres íz. Közepesen testes tétel. Tanninos, savas bor. Kifejezetten rövid lecsengésű korty. Alkoholtartalom:13% 

 

Fekete erdei sonkával és kovászos kenyérrel kóstoltuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...