Összes oldalmegjelenítés

2022. szeptember 13., kedd

V. Hungarian Gettogether - 2022.08.25

 „et vinum lætificet cor hominis” 

(„és bort, amely felvidítja az ember szívét”)

St. Martinus 104. zsoltár



Eljött augusztus vége, így idén is ellátogathattunk - a Hungarianwines jóvoltából, immáron ötödik alkalommal megrendezett - Hungarian Gettogether rendezvényre. 

 

A pincészet tetőteraszáról fantasztikus panoráma tárul elénk.


A korábbi eseményekről itt olvashattok: Első, második, harmadik, negyedik Gettogether


Idén is gyönyörű környezetben kóstolhattunk, ugyanis ebben az évben a Pannonhalmi Főapátság Pincészete adott otthont a rendezvénynek. 

Pannonhalmi Főapátság

 

A Volkswagen mint főszponzor képviseltette magát a rendezvényen.

A szponzoráció keretében néhány vendég, köztük mi is stílusosan ahogy kell, az  új Arteon fedélzetén gurulhattunk be az eseményre. Az autó kívül-belül gyönyörű volt és szinte hangtalan suhant át Győrből Pannonhalmára. 

 

A folyamatos hidratálásról a Vis vitalis gondoskodott.

A Hungarian Gettogether eseményen díjazzák évről-évre a WebWineWriting verseny győzteseit.   Ebben az évben nem csupán írással, de videóval is indulhattak a versenyzők. Ugyanis idén videós pályázatot is hirdetett a zsűri. 

A Borfokoló mint eddig minden évben most is is mindegyik témában indult, de sajnos idén sem kerültem be a döntősök közé. Azonban sebaj, jövőre újra megpróbáljuk. Addig is a nyerteseknek Felicidades

 

Megérkezésünkkor már javában folyt a jó hangulatú kóstolás.


Web Wine Writing díjazottak lettek:

Béres kategória: Dékány Tibor, Somolyi Gergely

„Szűretlen” buborékok kategória: Silye Sándor, Elizabeth Smith

A Z generáció és a bor kategória: Borostyán-Kovács Tamara

Videó kategória: Ercsey Dániel

 

 

Az eseményen adták át Kamocsay Ákosnak a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertese díjat. 

A díjat a Magyar Borszakírók Köre minden évben odaítéli a legjobb bornak. Idén a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 tétel érdemelte ki ezt a címet.

Kamocsay Ákos
Hilltop Neszmély Borászat társtulajdonosa és főborásza

 

 
 


A továbbiakban a teljesség igénye nélkül néhány kóstolt tételt és kiállító pincészetet mutatunk be. 


Következzen hát azon kiállító pincészet tétele amiket megkóstolhattunk:


Kamocsay pincészet

Neszmély
Neszmélyi borvidék 

 

Kamocsay prémium Chardonnay.

A pincészetnél mindenképp meg akartuk kóstolni a Chardonnay tételt. Nem csalódtunk. Illatában egzotikus, érett. Ízében gazdag, harmonikus. Igazán különleges bor.


Les Grands Chais de France 

Franciaország
Bordeaux, Languedoc borvidék
 


A borok nagyrészt Bordeauxból, de érkeztek palackok Languedocból is.



Bonjour! Köszöntöttük a Franciaországból érkező hölgyet, akinél kóstolhattunk Cremant tételeket, és egy tokaji aszúhoz igencsak hasonló metódussal készülő édes bort is, ám az még mindig felülmúlhatatlan, de nagyon érdekes és izgalmas tétel volt. 

Mint megtudtuk jelenleg még partnereket keresnek magyarországi értékesítéshez.  Reméljük sikerül nekik.


A pezsgők magasan felülmúlták a magyar tételeket, nemhiába a pezsgő hazája Franciaország.


Mély, gazdag, intenzív, bársonyos tételt kóstolhattunk.
Megkóstoltuk a nálunk ismert aszú tételhez nagyon hasonló metódussal készülő édes borokat is.


Ebben a melegben kellett is a jég.



Körbenézve a napernyők alatt számos kiállítót és kóstolni érkező kíváncsi arcot fedeztünk fel.


 Mindenki buzgón kóstolt vagy egy kis szünetet tartva két kóstoló között a közeli étkezde választékából fogyasztott.

 

Béres Tokaj

Tokaj
Tokaji borvidék 

 

A pezsgőkre nagyon kíváncsiak voltunk.

 Izgalmas, ropogós nyerspezsgő.
 
A pezsgő hárslevelű szőlőből tradicionális eljárással készült. Erjesztése palackban történt. Illatában virágos, mely ízében is visszaköszön. Élénk savakkal rendelkezik. Szép gyöngyözése elegánssá és élvezetessé teszi. 
 
Megkóstoltuk a Lőcsei furmintot is.
 
Színe citromsárga. Illatában a sárga húsú gyömölcsök mellett a hordós érlelésből fakadó pörkölési jegyeket is éreztünk. Ízében megjelenik az alma, a barack és a vanília. Fűszeres. Tartalmas és összetett tétel. Kifejezetten ásványos, élénk savak jellemzik.

Tokaji 5 puttonyos aszú

Színe arany. Illata tömény, koncentrált, fűzseres mézes és pörkölt olajos magvak érezhetőek. Ízében dítolya, kandírozott gyümölcsök, fűszeres. Élénk savak jellemzik.

 

 

Vylyan Pincészet

Kisharsány
Villányi borvidék


Itt a Mandulás tételt kóstoltuk meg.

Az élénk savú bor illatában szedres. Ízében meggy és áfonya jelenik meg. Elegáns bor. Kis étcsokoládés kesernye is megfigyelhető a fahéjas, cédrusos fűszeresség mellett.


A Steigler pincészet borai is felsorakoztak.



Taschner bor- és pezsgőház

Sopron
Soproni borvidék

 

 Igazán különleges volt megkóstolni az Albino perle tételt. Ugyanis ez a fehér gyöngyözőbor igazából cabernet franc-ból készült és mint olyan ezt a fajtát vörösborként forgalomba hozva ismerjük leginkább.

Fehér Cabernet Franc

Ugyanakkor megkóstoltuk az igazán gyümölcsös és citrusos Chardonnay pezsgőt. 

Elragadó arany színe és toastos, érett fehér gyümölcsös illata magával ragadó. Ízében telt, élénk savakat éreztünk. Élénk borékok még inkább kihozzák az érett gyümölcsös ízt. Kis mineralitással, élesztősséggel.



KőVillA pincészet tételei


 

Csányi Pincészet

Villány
Villányi borvidék


Gyors ismeretséget kötöttünk a mamut pinot noir pezsgővel. 

Igazán elegáns pezsgő. Halvány rózsaszín, apró gyöngyözéssel. Intenzív, komplex illatában málna és diszkrét élesztősség érezhető. Feszes szerkezetű. A friss, vibráló savtartalom élénkséget és frissességet kölcsönöz a pezsgőnek kiemelve annak gyümölcsös jellegét. Szájban légies. Apró és könnyen olvadó krémes buborék gyöngyökkel és tökéletes harmóniával.


Ezután mi is tartottunk egy rövid szünetet. 

Megcsodáltuk a mesés panorámát!

Társaságunk is lett! :)


Csak egy Hemina-nyit kóstoltunk!




A kis szusszanás után pedig még ellátogattunk pár standhoz.



Villány
Villányi borvidék

Az elegáns üvegdugós ropogós rosét is megkóstoltuk. 

Illatában meggy és cseresznye érződik, mely a kortyban is visszaköszön kis fűszerességgel. Vibráló korty.





Pannonhalmi Főapátság Pincészete

Pannonhalma
Pannonhalmi borvidék

 

Kötelező jelleggel megkóstoltuk a Hemina fehér és vörös tételeket.

  A fehér Hemina Chardonnay és társai (pinot blanc, viognier) kevés sauvignon blanc jól kitalált házasításában. Akácmézes, fűszeres, vajas, citrusos jegyek érezhetők benne. A bor 500 literes hordókban érik 8 hónapon át.

 A vörös Hemina merlot és a cabernet franc, 60-40%-os arányban. A piros bogyós jegyeket hozó tétel kimondottan dzsúzosabb a megszokottnál. A bor fele palackban érlelődött, míg a másik fele klasszikus magyar hordókban, 9 hónapon át.

 

 

A tételek megkóstolása utána bekukkantottunk a pincészetbe is.

Megcsodáltuk az acéltartáyok nagyságát.

Egy pár fahordót is sikerült meglesni.



Végezetül pedig a #Neszmély standjánál kóstoltunk.


Ászár, Neszemély
Neszmélyi borvidék

 

Szivek pince, Petőcz pincészet

A Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet alkotó 6 neszmélyi borászat (Bősze Pincészet - Ászár, Hilltop Neszmély Borászat - Neszmély, Kisbaka Családi Borbirtok - Baj, Kősziklás Borászat  - Dunaszentmiklós, Petőcz Pincészet - Ászár, Szivek Pince - Kesztölc) alapította meg 2022 májusában ezt a közösségi bort. Szabályrendszert állítottak fel a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén.

Felhasználható szőlőfajták: 
Alap fajták: királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, pinot gris
Illatos/aromatikus fajták: Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárga muskotály 

 Mindkét tételt kóstolva kicsit bepillantást kaptunk a Neszmélyi borvidék változatosságáról, könnyedségéről és mélységéről.

 



 A rendezvényen a Pannonhalmi Apátsági Sörök is képviseltették magukat.
 


Sokan ellátogattak a hangulatos kóstoló rendezvényre. Remélhetőleg mindenki megtalálta és meg is kóstolta a neki tetsző tételt mert választék volt bőven.

 

 

Köszönjük a meghívást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...